O Cale
Uneori o Cale incepe fara ca macar sa stim acest fapt! Cel putin asa a fost pentru mine. Si cu siguranta m-a purtat apoi prin locuri negândite si uimitoare. in momentele de retrospectie ma minunez de drumurile mele, de oamenii remarcabili cu care m-am intâlnit si care mi-au fost aproape.
primul pas a fost cam asa:
Am ajuns sa practic Tehnica Radianta® deoarece practicam masaj si reflexoterapie plantara iar dupa un anumit numar de clienti ma simteam obosit, extenuat. Constantin, care practica de ceva timp Tehnica Radianta® si era si maseur mi-a spus ca mi-ar folosi sa practic. Am spus „Sa incerc si asta!” pentru ca deja luam tot felul de vitamine si minerale si nu prea mai aveau efect.
Ca structura sunt „in cautare de informatii” astfel incât primele contacte cu dna. O. m-au bulversat. Oricum, pe mine ma interesa partea strict pragmatica – „sa imi creasca câmpul la nivelul palmelor si sa fiu protejat” Nu eram interesat de parte spirituala, de dezvoltare personala a Tehnicii Radiante® (inseparabila de aceasta dupa cum aveam sa remarc câtiva ani mai târziu) Dupa gradul 1 am inceput sa imi fac tratamentul zilnic si schimbari au intervenit curând. Unele (aparent) bune altele (percepute) ca neplacute, cel putin in prima instanta. Am continuat sa practic si am sesizat, dupa un timp, ca m-am schimbat usor, treptat. Am devenit mai linistit, poate mai putin repezit, energie aveam mai multa, „citeam oamenii mai usor”, ce mai – functiona. in fine, nu am regretat ca am urmat primul nivel de curs in Tehnica Radianta®.
Am ramas impresionat de seriozitatea cu care se practica, colegi de curs si instructoare deopotriva. Sigur ca tonul si motorul era instructoarea, iar dna. O. ramâne in continuare pentru mine un exemplu de seriozitate in practica. A urmat si gradul 2, dupa circa 2 ani, când nimeni nu se mai astepta. Dupa inca un an, datorita unor erori personale, dintre care cea mai frecventa era identificarea degetului ce arata Luna cu Luna insasi, practica mea a cunoscut o diminuare considerabila.
acum a aparut oportunitatea pentru a face ce-l de-al doilea pas:
Obisnuiesc sa colind depozitele de carti pentru a cumpara titluri care ma inspira, pe moment. intr-o astfel de „excursie” am dat si de prima carte scrisa de Aurelian Curin. Am deschis-o si ochii mi-au fost atrasi de fraza „Sursa tuturor lucrurilor este intentia corecta”. Am fost impresionat, mai ales ca venea ca un raspuns al unor framântari si nelamuriri personale. Dupa aceea m-am uitat la prezentarea autorului si … am pus cartea la loc.
Câteva luni mai târziu, o buna prietena mi-a spus ca a descoperit o carte interesanta de Reiki pe care mi-a imprumutat-o. Culmea, era aceeasi carte de Reiki a lui Aurelian! De aceasta data am inceput sa o citesc fila cu fila si sa aplic unele din exercitiile descrise. Unele din ele nu le gasisem nicaieri in alta parte, abia doi ani mai târziu aveam sa le regasesc intr-o alta carte. L-am sunat si am programat o intrevedere. Restul e (o alta) poveste…dar si o carte la care am colaborat impreuna.
Poate este sugestiv sa(-mi re)amintesc ca pentru a participa la un curs de nivel avansat in Reiki a trebuit sa aleg in a-mi cumpara o bicicleta pe care mi-o doream de mic copil si a merge la acel curs. Si am ales … nici pâna acum nu am bicicleta!
Timpul a trecut iar momentul zborului de unul singur venise, sau cel putin asa credeam atunci. Dupa câteva survolaje si aterizari „de urgenta” am simtit nevoia unor „ore suplimentare de zbor”. Cu aceasta ocazie…
am facut si ce-l de-al treilea pas cunoscându-l pe Don Beckett:
El a fost cel prin intermediul caruia am inceput a intrezarii aspectele spirituale ale practici Reiki. „Minte clara si inima calda” asa l-am botezat, pentru limpezimea gândurilor sale, mereu disponibil sa ofere ajutor si indrumare, iar despre modestia sa…o sa va convingeti si singuri la Reiki retreat-ul organizat de Vlad Popescu. Fara prezenta lui in viata mea nu as fi fost acelasi om.
Maria Kumb, Mihai Albu, Fokke Brink
Ceva m-a condus si la cel de-al patrulea pas. Chiar in timp ce scriu realizez ca sunt patru simboluri in Reiki, precum si patru modalitati de „a intra” pe aceasta Cale. Poate ca totusi era necesar si acest pas!
Astfel cautarile mele de a ajunge cat mai aproape de Sursa acestui sistem au continuat iar in 2009 l-am intâlnit pe Maestrul Fokke Brink. Am locuit cu acesta si cu Maestra Maria Kumb, ca „discipol intern”, timp de 12 zile, in muntii Greciei. In aceasta perioada am aprofundat prin caligrafie japoneza toate simbolurile acestui sistem, am recapitulat din perspectiva traditionala modul de predare a gradului 1 si 2 si am studiat initierile oferite pe linia Usui → Hayashi → Takata → Furumoto → Brink.
Dincolo de aspectele tehnice am simtit si trait esenta acestui minunat sistem, m-am uimit de simplitatea si eficienta lui si am ramas impresionat de profunzimea acestuia.
As vrea sa va impartasesc insa cum am trait aceasta experienta. Primul aspect care mi-a dat mult de gândit si de meditat a fost pretul – in termen de bani, energie si timp pe care trebuia sa il platesc. Am inceput sa imi pun tot felul de intrebari privind motivatia mea de a practica Reiki, de a preda si altora, ce ma face sa fiu nemultumit cu ceea ce am primit deja etc. Dupa ce am primit si gasit raspunsurile necesare, am intrebat daca pot fi primit ca discipol si mi-am declarat angajamentul si schimbul de energie care dadeau masura intentiei si implicarii mele. Am primit acceptul si am purces la drum. Dupa un drum de peste 12 ore, am ajuns intr-un sat destul de izolat, in muntii Greciei, dar nu departe de mare.
Imi pregatisem si recapitulasem bagajul tehnic fiind sigur ca voi fi testat. Si da, am fost testat, dar nu neaparat tehnic! De altfel, cum aveam sa aflu, pregatirea mea incepuse din momentul in care pornisem procesul meditativ asupra fundamentelor practici mele pentru a ma decide asupra plecarii in Grecia. insasi mediul inconjurator si locul m-au sprijinit in acest proces al calatoriei catre mine. La 12 kilometri de cel mai apropiat orasel si la 1 kilometru de cel mai apropiat vecin, Niki Tianika este construita pe un fost munte vulcanic, strabatut de vene din cristal de stânca. Pe lânga casa trec maxim 5 masini pe zi, ale vecinilor „din deal” ce se duc sa-si culeaga livezile de maslini, portocale si lamâi. Din balcon se vede marea precum si celebra insula-fortificatie a Monemvassiei. in aceasta „companie” mi-am petrecut urmatoarele saptamâni.
Treptat, dupa acomodarea initiala si dupa discutiile preliminare, care au avut ca punct de plecare obiceiul si practica „schimbului de energie”, pregatirea mea a inceput. Am avut ocazia sa discut despre Reiki, sa traiesc si sa practic Reiki, sa vad cum se aplica Reiki in viata de zi cu zi a unor Maestri ce traiesc in lume, cum se manifesta Reiki in viata de cuplu si in relatiile cu ceilalti. Pentru ca, daca ceea ce studiem ramâne in sala de curs si/sau in cabinet, atunci am facut un efort relativ inutil, am adunat doar informatii, „cunoastere de minte” buna doar sa-i impresionam pe cei mai putin informati.
Ma dusesem sa invat tehnica si am trait viata, am asistat la „Reiki in actiune”, am vazut cum, când suntem bine sau necajiti, odihniti sau obositi, Reiki se manifesta, ne sustine si ne indruma. Aceasta transmisie, aceasta invatatura a fost unul dintre cele mai folositoare daruri pe cere le-am primit. Am fost luat prin surprindere, minte mea a fost nevoita sa stea la un moment dat, pentru ca intre ceea ce mintea mea isi imaginase ca va primi si ceea ce primea era o diferenta prea mare. Am ajuns sa ma golesc de intreaga mea cunoastere cu care venisem, pentru a putea recepta profunzimile traditiei orale.
Am continuat cu „working meditation”, care, pe lânga aspectul util, a fost o ocazie minunata pentru trairea unor „vederi in interior” (in-sights). Nu ma asteptam ca „choping wood meditation” sau „almond meditation” sa fie atât de utile in aceasta re-descoperire a mea. Pentru a nu induce (alte) confuzii trebuie sa precizez ca nu sunt tehnici de Reiki dar in acelasi timp pot fi folosite ca ocazie pentru a exersa Prezenta si Intentia.
Apoi…apoi am dorit sa compar informatiile, sa fiu sigur ca ceea ce transmit mai departe ca informatie si Energie este cât mai aproape de ceea ce a predat Hawayo Takata. Astfel, in 2012 am avut bucuria si onoarea sa il aduc in Romania pe Robert Fueston[1], un asiduu cercetator al istoriei Reiki. Acesta mi-a transmis, pentru prima data unei persoane in Europa, informatiile pe care le-a acumulat in 15 ani de practica, studii si cercetari. Un adevarat Profesor si Prieten!
Am inceput de atunci sa studiez cu Robert, iar acesta m-a rasplatit cu transmiterea Luminii pentru nivelul de Dai Shihan (Profesor de nivelul 4) in 2016!
Acum sunt linistit si impacat!
[1] Mai multe despre Robert Fueston găsiți pe site/ul său www.robertfueston.com
Carti, cursuri si conferinte de Reiki Traditional gasiti AICI.
Pentru cursuri de Reiki Traditional / Usui Reiki Ryoho organizate de Scoala de Reiki® in Bucuresti si in tara ne puteti contacta la cursuri@reiki.com.ro si 0744.236.205
Atentie!
Scopul in orice forma de terapie nu este “sa ai dreptate” ci de a folosi orice mijloace pentru a ajuta o persoana care isi doreste si care acceseaza propria vindecare. Acesta este unul din motivele pentru care va incurajam sa ramaneti in legatura cu medicul / psihoterapeutul curant (daca este cazul) chiar daca doriti sa practicati Reiki.
Fiecare “procent de vindecare” este un motiv pentru a sarbatori, indiferent ce modalitate a fost aleasa si folosita.
Mai degraba decat a critica un alt tratament, este mult mai fructuos sa colaborati intr-un mod complementar, cu un sentiment sanatos de curiozitate si deschidere. Cei care urmeaza aceasta cale vor culege beneficii minunate.
Reiki nu se poate substitui unui tratament medical iar practicantii Reiki nu sunt abilitati sa ofere diagnostice!
Nota legala!
Terapia Reiki, Masajul, Masajul de Relaxare, Masajul Terapeutic, Presopunctura, Reflexoterapia, Relaxoterapia, Aromoterapia, Cromoterapia, Fitoterapia si Terapia prin Lumina sunt tipuri de terapii complementare reglementate de Ministerul Sanatatii Publice conform Legii 118 / Mai 2007, iar dreptul de a practica aceste terapii este acordat si recunoscut legal.
Dreptul la Spiritualitate si dreptul de a aplica practici spirituale care nu lezeaza integritatea morala si fizica a persoanei sunt garantate prin Constitutia Romaniei conform Art. 6 (Dreptul la Identitate), Art. 29 (Libertatea Constiintei), iar dreptul la exprimarea oricarei pareri despre orice astfel de practica si accesul la cultura sunt de asemenea garantate constitutional conform Art. 30 (Libertatea de Exprimare) si Art. 33 (Accesul la Cultura)
Niciuna dintre metodele terapeutice prezentate pe acest site nu exclude si nu inlocuieste tratamentul medical alopat.
Recomandam sa urmati sfatul medicului si sa nu intrerupeti niciun tratament medicamentos prescris de acesta.