Interviu cu Maestrul Reiki Don Beckett

Don Beckett s-a nascut in Colorado si a trait in Oregon, Utah, Mexico, Balisi Hawai.
Practica Reiki din 1991, devenind maestru in 1999. Acum ii initiaza pe altii si vine des inRomania pentru a tine cursuri de Reiki, precum si pentru lansarea cartii sale. Timp de mai bine de 25 de ani, Don a practicat si alte forme de meditatie, iar in prezent gestioneaza site-ul http://johreiki.net care atrage zilnic mii de specialisti, practicanti si pasionati de Reiki din intreaga lume.

 

Anca MIRCEA: Aveti un nume de familie comun cu personalitati din patrimoniul universal. Exista vreo legatura?

Don Beckett: Da.  Cea mai importanta este probabil cu Thomas Becket, arhiepiscopul de Canterbury.  Dar si Samuel Beckett imi place foarte mult. Sunt chiar sigur ca suntem inruditi, desi nu am cercetat genealogia ca sa pot dovedi. Sunt sigur de cand am citit biografia lui scrisa de Deirdre Bair. Era absolut uluitor – totul legat de felul lui de a fi, gandurile lui, viata sa interioara, singuratatea, alienarea, chiar dorinta si nevoia imperioasa de a umbla, umbla, umbla, … toate pareau sa ma descrie pe mine.

In cazul lui Thomas, bunicul meu a aflat ca este stramosul nostru cand a cercetat genealogia familiei in anii adolescentei mele. Nu stiu cum s-a schimbat numele de familie din Becket in Beckett.

 

Anca MIRCEA: Sunteti foarte departe de casa. Cum de ati ales sa vizitati Romania?

Don Beckett: Nu mi-ar fi trecut niciodata asa ceva prin cap – doar ca am fost invitat!

Un timp am acordat Reiju catorva practicanti Reiki din Bucuresti, si ei m-au invitat sa vin sa tin cursuri aici. Asta era in 2008, si am reusit sa ajung aici abia in primavara anului 2009, – si de atunci vin in Romaniain fiecare an si stau cateva luni.

(Maestrul Don Beckett a fost invitat in Europa si in Romania pentru prima data de catre Maestrul Mihai Albu, impreuna cu grupul sau de practicanti Reiki)

 

Anca MIRCEA: La 20 de ani de la caderea Cortinei de Fier si in lumina recentei migrari spre vest, unii romani ar putea intreba cum de un american vrea sa stea aici. Ce le-ati raspunde?

Don Beckett: Stiti, e o zicala: “Iarba din curtea vecinilor pare mai verde” Cred ca asta ar explica in parte atractia romanilor catre vest, dar si atractia mea pentru Romania. Nu e greu sa te indragostesti de un loc interesant si indepartat! Apoi, dupa ce ai stat acolo un timp, incepi sa vezi ca exista si apecte negative pe langa cele pozitive de care te-ai indragostit – si trebuie sa accepti locul ca pe un intreg … sau sa te duci in alta parte (unde se va intampla, fireste, acelasi lucru! : ^ ).

Acum, in al treilea an in care vin sa petrec un timp in Romania, am aflat despre unele aspecte indezirabile ale locului – dar am si descoperit noi lucruri care imi plac. De prima data cand am venit, am simtit o legatura speciala cu multi dintre cei pe care i-am cunoscut; legatura pe care eu in alte locuri nu am mai simtit-o.  In timpul primei mele vizite am cunoscut pe cineva care mi-a spus ceva ce nu am putut uita. A spus: “Romania este tara inimii”  Cred ca a avut dreptate – si probabil ca principala atractie pentru mine consta in cantitatea de “inima” pe care o simt aici.

 

Anca MIRCEA: Sunteti scriitor si sunteti profesor de Reiki. Credeti ca Reiki ar putea avea un raspuns la vreuna dintre intrebarile sau problemele societatii occidentale actuale?

Don Beckett: Da, raspunsul este acolo, doar sa il putem auzi si urma! Oamenii se apropie de Reiki, aproape intotdeauna, pentru efectele vindecatoare. Ei simt ca  Reiki le face bine, si vad ca apare vindecarea; pe de alta parte, in cazul medicamentelor, de multe ori, nu simt ca le face bine si efecte secundare neplacute exista aproape intotdeauna (dintre care unele, din nefericire, devin vizibile abia dupa cativa ani). Si au inceput sa realizeze ca medicamentele oricum nu prea vindeca propriu-zis, ci doar inlatura simptome (este imbucurator ca acest lucru este mentionat in reclame chiar si de catre unii producatori).

Asa ca oamenii se apropie de Reiki pentru vindecare. Adeseori incep prin a primi “tratamente” Reiki – si ulterior multi decid sa urmeze cursuri si sa primeasca Initieri Reiki, pentru a avea grija de propria sanatate in loc sa depinda de altcineva care sa le dea tratamente.

Initierea si instruirea sunt foarte simple: o scurta ceremonie de “Initiere” care activeaza constienta persoanei si abilitatea sa de a accesa energia Reiki – si cateva indicatii simple despre plasarea pe corp a mainilor pentru a face “tratament” Reiki. (Singura parte cu adevarat importanta din intregul sistem este de a realiza importanta Principiilor Reiki,* si de a le incorpora realmente in viata fiecaruia – iar acesta este un proces ce dureaza toata viata). De asemenea, in traditia Reiki, cei ce studiau primeau in continuu “Initieri” frecvente, (numite Reiju) de la profesorul lor (unii dintre noi inca procedam astfel, altii, nu).


  • Principiile Reiki ale lui Mikao Usui:

Doar azi:

Nu te infuria,

Nu te ingrijora,

Munceste cinstit,

Fii bun cu toti oamenii,

Fii recunoscator.


Adevarul e ca Reiki, ca orice altceva, necesita un anume grad de devotament si de practica. Daca ne dam des noua insine Reiki – nu numai cand ne simtim bolnavi, ci zilnic, sau aproape zilnic – in vietile noastre apar schimbari majore. Ne transformam intr-o cu totul alta persoana, realmente – intrucat Reiki ne conecteaza la adevaratul nostru Sine. Majoritatea dintre noi am fost invatati sa fim ceva foarte artificial – si nici macar nu ne dam seama ca suntem artificiali pana nu dam de un lucru care sa ne faca din nou constienti de adevaratul nostru Sine. Reiki este un astfel de lucru si mai sunt nenumarate alte cai, toate ducand la auto-realizare.

Astfel incat, daca practicam frecvent si cu grija Reiki, vom fi conectati la adevaratul nostru Sine. Intuitia noastra naturala este din ce in ce mai activa. Devenim suficienti de calmi si de linistiti ca sa auzim vocea interioara a Sinelui sau Sursei si incepem sa realizam ca tot ceea ce avem nevoie este deja in noi. Si drumul nostru in viata incepe sa fie neted, iar parcursul nostru lin si fara efort.

Prin urmare, da, Reiki ne poate da raspunsuri de care avem nevoie. Nu e nici o indoiala ca milioanele de oameni care practica Reiki aduc schimbari benefice intregii lumi! Cu toate acestea, procentajul practicantilor de Reiki – de fapt procentajul celor care au auzit de Reiki – sunt ca un strop intr-un ocean. Si, din pacate, dupa ce au fost initiati, multi oameni nu persevereaza si nu practica! Toata societatea noastra este atat de inclinata sa vada superficial lucrurile; si toata lumea vrea sa gaseasca un remediu magic, o pilula magica, o vraja: o chestie unica, care sa vina din exteriorul nostru si care sa ne rezolve in mod miraculos toate problemele!

Si apoi, oamenii sunt atat de grabiti. “Okay, voi deveni Maestru Reiki weekend-ul viitor, si Maestru Qigong urmatorul weekend, si Maestru Munay Ki dupa inca o saptamana….”. Asta imi reaminteste de cunoscutul cantec al trupei Led Zeppelin “Stairway to Heaven” — “Ea isi cumpara scara catre rai….”  Unii par sa creada ca, daca strang o colectie de diplome si certificate, si urmeaza suficiente cursuri si citesc suficiente carti, pana la urma vor gasi acel certificat sau curs sau carte care reprezinta intr-adevar licoarea magica!

As putea sa le spun: “Baieti, asta n-o sa se intample. Unica licoare magica este in voi insiva. Si, pana nu veti inceta sa cautati totul in afara, si pana nu veti gasi timp pentru liniste si intoarcere catre interior nu veti putea gasi nimic”. Dar fiecare trebuie sa descopere singur acest adevar, iar oameni diferiti au nevoie de durate de timp diferite pentru a-l descoperi.

 

Anca MIRCEA: Pe baza experientei dv aici, ce ati sfatui pe cititorii acestui interviu?

Don Beckett: Hmmm….  Probabil primul lucru ar fi LUATI-O MAI INCET. Cei care sunt la carma “civilizatiei” noastre (trebuie sa pun cuvantul in ghilimele, pentru ca termenul este atat de impropriu actualei stari de lucruri) fac tot posibilul sa ne faca sa alergam in permanenta, pentru simpla noastra supravietuire. Facand asta nu avem timp sa cadem pe ganduri, si in orice caz nu avem timp sa gasim linistea, sa ne intoarcem catre noi insine, sa gasim raspunsuri! Si asa, devenim inrobiti. Trebuie sa gasim o cale de a ne domoli, de a ne linisti si de a lua seama la vocea interioara. Aceea este cea care are toate raspunsurile. Este cea care ne poate tine centrati pe adevaratul Sine – ceea ce ne permite sa trecem prin tot iuresul naucitor din jurul nostru fara ca acesta sa ne inrobeasca sau hipnotizeze.

De fapt, toate experientele prin care am trecut ne conduc la autorealizare – si nici nu exista alta destinatie. Vrand, nevrand, toti vom ajunge acolo! Este insa mai usor si mai placut daca avem un mod de a exersa zilnic ca sa ramanem constienti de identitatea noastra reala si de conectarea la Sursa. Pentru mine Reiki a fost cu adevarat cel mai eficient mod si il recomand cu caldura.

Celor care abia acum incep sa se intereseze de Reiki, le pot spune ca vor gasi cantitati coplesitoare de informatii si de dezinformatii si in carti si pe web, precum si un numar coplesitor de tipuri diferite de Reiki, ca si o mare diversitate printre profesorii de Reiki (chiar printre cei care se presupune ca predau acelasi tip). Aceasta varietate si libertate au avut un bun efect in directia raspandirii, dar, in acelasi timp, a avut ca rezultat o situatie in care intalnim lucruri numite Reiki, care nu sunt de loc Reiki. De fapt, unele sunt chiar contrariul.

Urasc idea de a ma auto-intitula arbitru a ceea ce este, sau ceea ce nu este, Reiki. Cu toate acestea, din cauza ca s-au intamplat lucruri de nepermis in lumea Reiki, am simtit nevoia sa scriu un articol care sa explice ceea ce este fundamental in metoda lui Mikao Usui (care a ajuns sa fie denumita Reiki), si de asemenea cum ar putea cineva sa discearna daca ceea ce i se preda este cu adevarat Reiki, sau pseudo-Reiki, sau mai rau. Articolul poate fi citit sectiunea despre Reiki a site-ului meu http://johreiki.net  (http://usui-reiki.johreiki.net/What-is-happening-to-reiki.php)

 

(versiunea in limba romana o gasiti aici http://reiki.com.ro//ce-se-intampla-cu-reiki/)

 

Interviu realizat si tradus de Anca MIRCEA

Completari: Mihai ALBU

 

Mai multe aplicatii practice si informatii despre sistemul Usui Reiki Ryoho (in linia lui Hawayo Takata) gasiti in cartea “Reiki, o metoda practica”, la care ajungeti dand click aici.

A aparut si “Reiki – o Energie a Echilibrului”, antologie Reiki la care si-au adus contributia 14 Profesori Reiki (Anglia, Australia, Canada, Germania, Grecia, Israel, Olanda, Romania, USA) O gasiti dand click aici.

Pentru cursuri Reiki Traditional (Usui Reiki Ryoho) in Bucuresti si in tara ne puteti contacta la:

cursuri@reiki.com.ro si 0744.236.205

Similar Posts