Reiki deriva din budismul ezoteric japonez?
Intrebare: Este Reiki intr-adevar derivat din budismul ezoteric japonez?
Raspuns: Intr-adevar inca este o tema comuna printre cativa practicanti Reiki ca Reiki isi are originea in traditia Mikko (budism ezoteric japonez). Oricum, nu exista dovezi concrete in acest sens, si sincer sa fiu, majoritatea celor care ne-ar determina sa credem in aceasta teorie par sa aiba o intelegere vaga a ceea ce inseamna cu adevarat Mikkyo. Unul dintre lucrurile care initial i-a determinat pe unii sa faca o legatura intre Reiki si Mikkyo este faptul ca intre Kurama Yama, locul unde Usui Sensei a avut prima sa experienta Reiki, si traditiile Mikkoyo au existat legaturi foarte puternice, mai bine de cateva sute de ani.
Dar ca sa tragi concluzia ca din cauza acestei asocieri, Reiki ar trebui drept consecinta sa deriveze din practica Mikkyo este, dupa mintea mea,ca si cum te-ai agata de un fir de par. Nu ar trebui sa acordam o atentie prea mare acestui aspect. Nu prea exista dovezi in acest sens. (Asa cum este, budismul ezoteric japonez are propria lui traditie de vindecare – kaji – si aceasta nu are aseamanari cu Reiki).
In timp ce este posibil ca Reiki – dar nu neaparat derivate din practica Mikkyo – sa fi preluat influente subtile din traditia Mikkyo, in prezent eu imi indrept atentia inspre asemanari pe care Reiki le care in comun mai degraba cu alte practici terapeutice seculare preexistente precum diversele „te-ate” sau practicile de vindecare cu mainile utilizate de videcatori independenti, etc., mai degraba decat legaturi directe cu Mikkyo budist; si chiar si cu practicile ezoterice ale sectelor ce au la baza Shintoismul sau „noile religii”.
Reiki (cel putin ce intelegem noi in prezent prin termenul Reiki) se pare ca are multe in comun cu practica de seiki-jutsu / seiki-te-ate din perioada Edo – care in era Taisho a trecut printr-o faza de rebranding si modernizare si a renascut ca fiind: seiki ryoho (metoda de vindecare a fortei vitale de viata).
Nu ma pot abtine sa nu cred ca asa-numitul ‘Reiki original’ este doar Usui Shiki Ryoho (“Reiki Occidental”) reimportat – prelucrat & ‘re-Buddhificat’ – o reinventie revizionista cu o validitate istorica asemanatoare stilurilor de Reiki occidental care se pretind a fi de origine tibetana, egipteana sau venusiana… Am vazut putine dovezi care sa vina in sprijinul afirmatiei ca ceea ce este acum prezentat ca fiind ‘Reiki’ japonez este un curent separat de Reiki care a supravietuit/ evoluat independent din Reiki occidental. Majoritatea stilurilor de Reiki japonez din zilele noastre sunt de fapt bazate direct pe Usui Shiki Ryoho care initial a fost reintrodus in Japonia in anii 1980 in formatul la care ne referim acum in mod comun ca fiind „tehnica radianta”. Din aceasta cauza, cu certitudine multe din tehnicile/ practicile „originale” comune in diferite stiluri japoneze din zilele noastre – chiar aspectele despre care se presupune ca fac Reiki-ul japonez original – au fost de fapt „imprumutate” din alte terapii, si – in opinia mea – au fost introduse in Reiki-ul japonez relativ recent.
Sursa: www.aetw.org (multumiri lui James Deacon).
Traducere din engleza in romana: Roxana Dragoste.
Adaptare si completari: Mihai Albu.
Va invitam sa vizitati si http://www.gorillafund.org/
Curs online pentru realizarea ghidata a autotratamentului Reiki dintr-o perspectiva Traditionala.
Mai multe aplicatii practice si informatii despre sistemul Usui Reiki Ryoho (in linia lui Hawayo Takata) gasiti in cartea “Reiki, o metoda practica”, la care ajungeti dand click aici.
Pentru cursuri Reiki Traditional (Usui Reiki Ryoho) in Bucuresti si in tara ne puteti contacta la: cursuri@reiki.com.ro si 0744.236.205.