Takata si ideea platii
Intrebare: Dna Takata a fost cea care a avut ideea ‘schimbului de energie’ – cerinta ca plata trebuie facuta mereu pentru tratament / pregatire: ca nu sunt permise a fi date pe gratis? Si de ce aceasta se crede ca tratamentele pe gratis sunt mai putin eficiente – Usui nu a tratat victimele cutremurului Kanto pe gratis?
Raspuns: Multi oameni par sa creada ca Takata-sensei este responsabila pentru introducerea ideii de a plati tratamentul /pregatirea, iar expresia ‘’Schimb de Energie’’ este cu siguranta una moderna. Totusi, intr-un articol Reiki din 1928, dramaturgul si jurnalistul Shou Matsui afirma: ‘’Am fost prezentat dlui. Hayashi de catre o cunostinta comuna si am platit o suma mare de bani pentru a invata aceasta metoda de tratament…’’
Matsui vorbea de nivelul Shoden (nivelul 1 – n.t.) – si daca acesta platise ceea ce [un individ chiar bogat] considera ‘’o suma mare de bani’’, te face sa te intrebi care era taxa lui Hayashi-sensei pentru Okuden (nivelul 2 – n.t.) – ca sa nu mai vorbim de Shinpiden (nivelul 3/Maestru – n.t.), putea fi similar.
Hayashi-sensei cu siguranta ar fi pretins, de asemenea, o forma de plata pentru furnizarea tratamentului. Si pe timpul lui Usui-sensei era probabil asemanator. Elevii ar fi trebuit sa plateasca taxe pentru a participa la Dojo-ul lui Usui-sensei si fara indoiala plata pentru tratament era de asemenea asteptata – aceasta era practica obisnuita a timpului cand cineva invata o disciplina artistica, terapeutica sau martiala.
Cu siguranta, si alti vindecatori si terapeuti in erele Meiji si Taisho au pretins plata de la client. Cand tratamentele erau furnizate fara plata, se intampla doar ca scop de a creste interesul in respectiva terapia particulara – in speranta ca oamenii ar fi continuat sa plateasca pentru instruire. Chiar cei care au practicat vindecarea ca membri ai diverselor ‘Noi Religii’ (si Religii Traditionale) ar astepta ‘donatii’ de la cei pe care i-au vindecat. Deseori, ‘religiile noi’ au oferit vindecare ca mijloace de recrutare a noi ‘adepti’.
Multi vindecatori, religiosi sau altfel, au calatorit prin tara fara sa ceara plata pentru vindecare in sine, insa se asteptau sa fie gazduiti si hraniti de persoana care primeste vindecare sau de familia sa. [deseori ‘Gratuit’ inseamna ‘cerinte speciale’ ascunse].
Si da, se spune, intr-adevar, ca Usui-sensei a furnizat tratament de urgenta pentru multi oameni dupa cutremurul Kanto, totusi, in versiunea lui Takata-sensei din Reiki Story, se spune ca Usui-sensei si-a dat seama ca oamenii nu apreciaza intotdeauna – si de aceea nu culeg beneficiile complete a ‘ceva-pentru-nimic’ (a se vedea povestea cersetorilor din mahalalele din Kyoto).
De fapt, in timp ce exprimarea este moderna, gandirea originala din spatele conceptului ‘schimbul de energie’ este mult mai veche. Si nu este atat de mult despre “a nu se permite oferirea tratamentelor pe gratis”, cat faptul ca daca face astfel, cel ce ofera il indatoreaza pe primitor la un anumit nivel. Totul este legat de giri, okaeshi si kansha.
Giri – cu acest inteles, insemnand obligatie sau datorie – este important in cultura japoneza. A fi indatorat fata de cineva poate aduce cu sine, in anumite circumstante, un anumit grad de rusine – poate, de asemenea, apasa greu mintea si astfel sa fie cauza unui mare stres (ceea ce poate influenta eficienta unui tratament – in extremis chiar sa contracareze efectele terapeutice ale tratamentului).
Legat de giri este okaeshi: insemnand ‘un dar in schimb’. Cand cineva da altcuiva un dar (si acesta nu trebuie sa fie un dar material sau monetar – poate fi un sfat, ajutor, asistenta – tratament, etc), acela se poate elibera de obligatie (si de povara psihologica) prin intermediul okaeshi – dand un dar in schimb. [Deseori, daca cineva vrea ceva de la o anumita persoana, de fapt, va da un dar inainte de a cere acel lucru].
Okaeshi este adevarata origine a ‘schimbului de energie’ (tehnic nu trebuie sa fie bani – poate fi un articol amintire, plata in natura, indeplinirea unui serviciu – ceva dat ori facut pentru practicianul / profesorul Reiki – sau ceva dat sau facut pentru o terta parte (cu aprobarea practicianului / profesorului Reiki) in acord cu conceptul ‘Plateste dinainte’. Prin mijloace okaeshi / ‘schimb de energie’ cineva se poate elibera psihologic (de asemenea etic / spiritual / karmic) de indatorare fata de practician, astfel facandu-se indreptatit sa accepte in totalitate vindecarea la toate nivelurile.
Okaeshi / ‘schimb de energie’ este de asemenea, un mijloc lumesc de a exprima adevarata Kansha – recunostinta: apreciere (si cu ea, respect adevarat) pentru ceea ce cineva a primit. ‘’Doar azi, fii recunoscator’’ – Takata-sensei a considerat ca acesta este cel mai important dintre principii. Cand apreciem / respectam cu adevarat tratamentul / pregatirea primit(a), ne deschidem (psihologic, spiritual, etc) pentru a primi beneficiile complete ale darului.
Kansha – Recunostinta este de asemenea admiterea indatorarii unuia catre altul (giri) si la un alt nivel (intr-o oarecare masura, unul de interes propriu) generarea si exprimarea adevaratei multumiri sincere, sunt percepute ca un mijloc prin care cineva se poate elibera de greutatea indatorarii – i.e. recunostinta in sine devine un alt nivel de okaeshi.
[Si dintr-un punct de vedere pur terapeutic, generarea emotiei de recunostinta este pretutindeni acceptata ca fiind extrem de favorizatoare procesului de vindecare].
Sursa: www.aetw.org (multumiri lui James Deacon).
Traducere din engleza in romana: Manuela Ozdemir.
Adaptare si completari: Mihai Albu.
Va invitam sa vizitati si http://www.gorillafund.org/
Cărți, cursuri, mentoring și conferințe de Reiki Tradițional găsiți AICI.
Pentru cursuri Reiki Traditional (Usui Reiki Ryoho) in Bucuresti si in tara ne puteti contacta la: cursuri@reiki.com.ro si 0744.236.205.