Bune intrebari despre Reiki!

Intrebare/comentariu:

Am citit cartea “Reiki o metodă practică” şi aş vrea să-mi clarific o chestiune care mi-a atras atenţia. Doamna Takata spune că Reiki este lumina divină sau că este “Dumnezeu în acţiune”. În altă parte se spune că este Duhul Sfânt. Mie mi se pare o împietate să spui asta. Duhul Sfânt nu vine când vrem noi sau că vrem noi; vine dacă suntem în comuniune cu Dumnezeu şi dacă El consideră că merităm. Mulţi sfinţi s-au chinuit să obţină Duhul Sfânt şi mulţi l-au pierdut pentru păcatul mândriei sau pentru un păcat mai mic. Mă interesează răspunsul Dv. pentru că eu am această dilemă: nu pot separa biserica de Reiki.

Mulţumesc!

 

Raspuns:

bune intrebari!

  1. fiind vorba de o Energie Spirituala (Reiki) si nu doar de Energie (Ki), cea mai apropiata traducere/adaptare a sensului notiuni de Reiki, pentru a fi mai usor inteles in contextul religios crestin, este o Energie emanata de Divinitate/Dumnezeu, deci, Sfantul Duh.
  2. din punct de vedere al practici traditionale a Usui Reiki Ryoho, Reiki (si daca acceptam corelarea/adaptarea de la punctul 1, Sfantul Duh) nu poate fi manipulat/trimis ci doar ne golim de noi, de mandriile noastre, de ego-ul si intentiile noastre si cerem sa se manifeste/sa actioneze Reiki acolo unde punem palmele, fara sa intervenim cu mintea si asteptarile noastre.

din cate stiu, in carte asta am si scris, dar fac aceste precizari si aici.

atitudinea/practica in care noi (ne imaginam ca/intentionam sa/ne iluzionam ca putem) chemam Reiki la vointa/dorinta noastra iar Reiki face ce ii spunem noi, cand si unde vrem noi, nu este o abordare traditionala a practicii Usui Reiki Ryoho si consider ca este chiar riscanta.

Completare (in urma unui comentariu critic): am vorbit mai sus, si credeam ca este clar 😀 de o TRADUCERE si ADAPTARE a termenilor, nu despre faptul ca SUNT ACELASI LUCRU. Nici eu nu agreez “bagarea” Reiki in biserica sau invers. In practica traditionala a Usui Reiki Ryoho nu exista Arhangeli, Ingeri sau alte elemente ale unei religii, indiferent de ce factura este aceasta. Ca fiinte umane, incercam sa reducem necunoscutul si nefamiliarul la ceva cunoscut si familiar, atat pentru a putea intelege cat si pentru a putea accepta mai usor ceva nou. Diferentele de mentalitate, gandire si cultura intre Japonia (budism, shintoism, shugendo) si civilizatia europeana/americana/canadiana (crestina, musulmana, mozaica) sunt destul mari si tot ce putem face este sa le abordam cu respect si toleranta, intelegand ca nu exista o suprapunere perfecta.

sper sa fie de folos!
Mihai Albu

 

Mai multe aplicatii practice si informatii despre sistemul Usui Reiki Ryoho (in linia lui Hawayo Takata) gasiti in cartea “Reiki, o metoda practica”, la care ajungeti dand click aici.

Similar Posts