Vindecare si spiritualitate, interviu cu Mary McFadyen, partea 2

Vindecare si spiritualitate

Un interviu cu Mary McFadyen / noiembrie 2005

de Oliver Klatt

partea 2

 

Oliver: Spuneai ca ai trait intr-o comuitate spirituala inainte de a incepe sa practici Reiki. Sunt foarte intersat de similaritatile si diferentele intre munca spirituala si munca de vindecator. Imi poti spune ceva pe tema asta? Ai putea spune ca drumul unui vindecator, in a se vindeca pe sine si pe altii, este acelasi cu al unei persoane care merge pe calea spirituala, meditand mult etc? Ai putea vorbi despre similaritati si diferente? Sunt cele doua egale? Este una dintre cai mai importanta decat cealalta?

 

Mary: Ei bine, eu cred ca vindecarea este despre spiritualitate. Nu cred ca poti separa cele doua cai. Pentru multi dintre oameni aceste lucruri sunt la nivel inconstient. Adica nu sunt constienti de ceea ce fac.La seminariile mele vorbesc mult despre natura bolii si a vindecarii si le ofer studentilor mei multe informatii despre cum sa recunoasca o probelma de viata, ce este o problema mental – emotionala care poate cauza o boala, pentru ca e foarte clar ca inainte sa ne imbolnavim am avut o problema majora pe care nu am putut sa o rezolvam. In primul rand, cei mai multi oameni nici nu vor sa se gandeasca la asta. Eu cred ca au rezolvat demult problema, dar, de fapt, n-au facut-o. Poate fi o problema minora sau poate fi o problema de o importanta covarsitoare. Asadar, pentru mine, aceasta parte este o parte importanta a muncii mele de vindecator, chiar daca nu-mi place sa utilizez termenul de “vindecator” pentru ca, de fapt, nu eu ii vindec pe oameni, ci ii ajut sa se vindece singuri, iar ceea ce fac eu este sa lucrez cu energia vindecatoare. Stiu ca iti confera o anume importanta sa spui “sunt vindecator”, cam in acelasi fel ca atunci cand spui “sunt doctor”, “sunt avocat” ori altceva de genul acesta, dar eu evit o asemenea exprimare. Asadar, lucrand cu oamenii, abordand lucrurile prin prisma vindecarii, este foarte important sa ii pui in contact cu ceea ce exista in vietile lor si le cauzeaza boala, pentru ca altfel, vei trata doar boala, dar daca problema si sentimentele legate de ea sunt inca acolo, in ultima instanta vor cauza si agravarea bolii si aparitia altor boli. De aceea este foarte important sa descoperim cauza reala a bolii si sa o tratam. Desigur, Reiki va curata si problemele ascunse, in aceeasi masura in care va vindeca si corpul fizic, in timp.  Am descoperit, insa, ca aducand persoana la stadiul de a se implica constient in procesul de vindecare, acesta decurge mult mai repede. Exista cateva carti minunate dintre care o recomand adesea pe cea a lui Colin Tipping – “Iertarea radicala: fa loc miracolelor”. Este o carte excelenta pentru ca trateaza subiectul celor doua ingrediente indispensabile vindecarii adevarate: iubirea si iertarea. Poti vindeca trupul, dar iti va lua mult mai mult timp sa ajungi sa spui din adancul sufletului ca ai iertat pe cineva care te-a ranit si sa fi iertat acea persoana cu adevarat. Colin Tipping ofera o intelegere revolutionara vis a vis de ce inseamna iertarea in profunzimile ei.

 

Oliver: Si ce anume spune el despre asta?

 

Mary: Ei bine, in general modulin care intelegem noi iertarea este cam asa: “persoana aceasta m-a ranit. Aceasta persoana mi-a gresit, m-a ranit, iar acum  eu voi fi marinimos si o voi ierta. Voi spune ca totul e ok, chiar daca nu e chiar in regula, dar o sa ma descurc si voi incerca sa uit.” Colin Tipping arata ca acest mod de gandire nu inseamna deloc iertare.

 

Oliver: Ah….

 

Mary: Iertarea inseamna, mai intai, sa recunosti ca nimeni nu ti-a facut nici un rau, in primul rand.

 

Oliver: Inteleg…

 

Mary: E o carte foarte interesanta. Eu sunt intru totul de acord cu punctul lui de vedere, iar aceasta este parte din calea spirituala, de fapt. N-as fi folosit exact aceleasi cuvinte, dar citind definitia data de el am fost de acord din tot sufletul. Un citat pe care il dau studentilor mei spune ca “nici o vindecare, in adevaratul sens al cuvantului, a trupului, mintii sau spiritului nu poate avea loc fara un efort spiritual din partea celui afectat”.

 

Oliver: Deci, ce crezi: pentru dezvoltarea spirituala este suficient sa-ti faci zilnic autotratamentul Reiki sau ai nevoie si de ceva meditatie? Am citit ca tu ai fost sau esti  studenta lui Sai Baba si ma gandesc ca poate ai primit de la el ceva care sa te ajute in acest sens….?

 

Mary: Nu, nu cred ca una este dependenta de cealalta, pentru ca daca ar fi fost, nimeni nu s-ar mai fi facut bine. Multi oameni bolnavi nu au nimic de-a face cu calea spirituala, iar definitia lor poate fi extrem de diferita fata de a mea. Ar putea fi “o afacere de duminica”, mai stii? Ar putea sa nu fie ceva din categoria 7 zile din 7…ceea ce nu ne indreptateste sa spunem ca ei nu sunt spirituali ori sa spunem asta dspre calea lor…spiritualitatea este un ingredient al vindecarii, dar poate fi un ingredient al constiintei (nt mai degraba decat al credintei). Cu alte cuvinte, categoric nu trebuie neaparat sa fii adeptul vreunei cai spirituale pentru a te vindeca de boli grave, dar pe de alta parte cateva grade ale schimbarii interioare si ale dezvoltarii trebuie sa existe pentru ca acolo sa aiba loc, cu adevarat, vindecarea.

 

Oliver: Si vazut din cealalta parte: este vindecrea un ingredient necesar pentru spiritualitate?

 

Mary: Nu.

 

Oliver: Ok…asta e foarte interesant, nu-i asa?

 

Mary: Poti sa-mi explici mai bine ce ai vrut sa spui cu asta?

 

Oliver: Am vrut sa spun ca din cateva religii care vin din Estul indepartat, din Budism, de exemplu, care se bazeaza pe ideea de reincarnare, se spune uneori ca tot ceea ce trebuie sa faci este sa iti urmezi drumul vietii intr-o maniera spirituala, sa faci doar ce este necesar, obiectivul final fiind acela al iluminarii si doar facand asta….probabil, intr-o buna zi, in aceasta viata sau in alta, nu va mai fi nevoie sa te reincarnezi – poate cavei decide atunci sa te reincarnezi ca sa-i ajuti pe alti oameni, dar nu mai e nevoie sa o faci doar pentru tine (nt: te reincarnezi ca sa te vindeci, sa evoluezi etc si se intampla asta pana cand reusesti sa atingi stadiul suprem. din acel punct nu mai e nevoie sa o faci pentru tine, dar ai posibilitatea sa alegi sa te reincarnezi din nou doar pt a-i ajuta pe altii) si prinvind astfel acest concept, intrebarea mea este: ar putea sa nu fie suficient, pentru a atinge cel mai inalt grad al iluminarii, “doar” sa urmezi calea spirituala, sa integrezi cateva tehnici de meditatie etc si neaparat sa practici o tehnica de vindecare, o tehnica al carei punct maxim de concentrare sa fie vindecarea?

 

Mary: Ei bine, poti merge pe calea spirituala fara sa ai nimic de-a face cu vreo tehnica de vindecare…Majoritatea sufletelor care au devenit Invatatori spirituali sau sfinti nu aveau nimic de-a face cu vreun sistem de vindecare, din simplul motiv ca ei credeau in Dumnezeu! Asteptau…ii cereau lui Dumnezeu sa ii vindece. Si pentru ca vindecarea tine foarte mult de minte, de o parte a mintii, dar si de emotii, ne putem vindeca perfect fara nici o tehnica de vindecare si in acelasi mod ii putem ajuta si pe altii, dar pentru omul obisnuit poate insemna o mare diferenta sa poata merge la cineva si sa-i spuna: “te rog ajuta-ma sa ma fac bine”…Acesta este, cu siguranta un subiect foarte amplu si foarte important.

 

Oliver: Da….dar care a fost motivatia ta de a cauta un Invatator ca Sai Baba? Ai avut cumva sentimentul ca lipseste ceva din sistemul Reiki?

 

Mary: Eu imi alesesem o cale spirituala pe care o parcurgeam inainte de a ajunge la Reiki. Cautam de multa vreme si asa am inceput sa-l urmez pe Paramahansa Yogananda. Asa am ajuns, sotul meu si cu mine, in comunitatea din nordul Californiei, in munti, numita Ananda. Aceasta comunitate a fost infiintata de Swami Kriyananda care este americam si a fost discipolul lui Yogananda de la varsta de 19 ani. Si-a petrecut 4 ani alaturi de Yogananda, intr-un ashram din Los Angeles, inainte ca Yogananda sa-si paraseasca corpul. Noi am stat in Ananda vreme de 6 ani si a fost minunat. A fost perioada in care am auzit de Reiki, apoi am primit Reiki si, cum ziceai tu mai devreme despre experienta ta personala, ca ai putea simti ca lipseste ceva sistemului Reiki…ei bine, eu niciodata nu am simtit asta, pentru ca atunci cand eu am venit catre Reiki eram ferm angajata pe acest drum spiritual. Traiam intr-o comunitate spirituala cu oameni minunati, era un sat de cateva mii de acri si niciodata nu aveai o conversatie cu cineva mai mult de 3-4 minute, fra ca termenul “Dumnezeu” sa nu apara mentionat…Era un mediu minunat. Am fost absorbita de multe dintre invataturile lui Yogananda in vreme ce primeam Reiki, asa ca, fundamental, eu am inteles Reiki prin prisma spiritualitatii si intelegeam destul de putine lucruri legate de energie inainte sa primesc Reiki. In mod foarte natural am intepretat o multime din Reiki impotriva a tot ce stiam eu pana atunci, dar nicicodata nu mi-am pus problema daca Reiki e sfant, este “Dumnezeu in actiune”. Sau, oricum, n-am avut niciodata vreo indoiala in mintea mea. Doamna Takata ne-a spus, Patriciei si mie – “Reiki este lumina divina. Este iubirea neconditionata”. Si de aceea n-am avut nici un dubiu si chiar nu am vazut nici o separare intre Dumnezeu, Univers si Reiki….toate sunt parte ale aceluiasi intreg.  Si asa, din acest punct de vedere, cea mai minunata experienta a fost aceea de a putea lucra cu energia Reiki si de a ajuta oamenii sa se vindece. Si multi oameni cu care am lucrat au fost oameni profund spirituali. Am avut cateva experiente uluitoare in primele luni – am lucrat cu oameni care aveau cancer in stadiul terminal, bebelusi, copii, probleme cu spatele, probleme emotionale si mentale, un picior cangrenat despre care medicii sustineau ca ar trebui amputat daca nu se intampla vreo minune, pe care Reiki le-a vindecat…rani grave in urma unui teribil accident de masina….dureri fantoma in picioarele amputate ale unui pacinet….o fata din Polonia, pe care nu am intalnit-o niciodata si care avea anorexie in stadiu cronic si care s-a vindecat dupa ce i-am facut tratamente cu Reiki in absenta – si de aici am invatat ca nu trebuie neaparat sa stii cum arata o persoana pentru a-i oferi tratament la distanta; da este de preferat ca persoana sa fie prezenta, dar nu e neaparat necesar)…a fost o perioada atat de incitanta si o cursa contra cronometru in procesele de vindecare…

 

 

Oliver: As dori sa ma intorc inapoi la…dar mai bine te intreb direct: practici vreun fel de meditatie zilnica?

 

Mary: Ei bine nu sunt cel mai bun meditator din lume. Dar ce am descoperit in primii ani cand am inceput sa practic Reiki….chiar daca traiam intr-o comunitate spirituala, nu eram capabila sa ma trezesc in fiecare dimineata la ora 4 sa meditez sau sa fac alte tipuri de practici. Eram sincer dedicata acelei cai, dar niciodata nu am fost un mare meditator, ceea ce nu-mi face placere sa recunosc, dar este, pana la urma, o realitate…dar ceea ce am descoperit practicand Reiki intensiv, ceea ce faceam, lucrand cu oamenii, te duce, pana la urma, in acelasi punct. Reiki este o cale spirituala si pentru mine, unul dintre punctele forte ale Reiki este acela ca este o cale spirituala, energia in sine e “Dumnezeu in actiune” este iubire neconditionata si lumina divina. Si cand lucrezi in mod constant cu aceasta energie nu poti decat sa cresti si nu poti ajuta decat mergand in directia corecta…Asta inseamna, desigur, ca trebuie sa o folosesti din plin si atunci, ea va face acelasi lucru pentru tine. Cred totusi ca meditatia este necesara, nu exista un substitut pentru asta, dar nu exista nici o intrebare in mintea mea care sa reflecte vreo indoiala ca Reiki este o cale spirituala. Oricum, punctul esential este acela ca nu trebuie sa apartii niciunei religii, nu trebuie sa crezi in ceva anume, nu trebuie sa fii adept a ceva anume, nu trebuie sa subscrii vreunui set anume de reguli sau credinte sau ordine, ceea ce face ca Reiki sa fie disponibil pentru oricine de oriunde in lumea asta, indiferent de religie sau sistem de credinte caruia apartine.

 

 

Traducerea din engleza in romana: Virginia Ioan

Multumesc Maestrului Reiki Oliver Klatt pentru permisiunea de a traduce si publica acest intreviu. Site-ul sau personal este http://www.einfach-nur-reiki.de/

Versiunea in engleza a articolului o gasiti aici:

http://www.einfach-nur-reiki.de/reiki/healing-spirituality-interview-mcfadyen.shtml

 

Mai multe aplicatii practice si informatii despre sistemul Usui Reiki Ryoho (in linia lui Hawayo Takata) gasiti in cartea “Reiki, o metoda practica”, la care ajungeti dand click aici.

 

Pentru cursuri Reiki Traditional (Usui Reiki Ryoho) in Bucuresti si in tara ne puteti contacta la:

cursuri@reiki.com.ro si 0744.236.205.