Unde-i Iubirea Universala?

Unde-i Iubirea Universala?

Obsedant, in ultimul timp, sunt intrebat: „Si unde-i manifestarea Iubirii Universale printre Maestrii de Reiki?! As adauga eu, nu numai, dar, sa ne ocupam de “ciorba noastra” 😉

„Cum adica?” – intreb eu, care, atunci cand am prea multe raspunsuri, incerc sa aflu care este temeiul intrebarii. „Pai, ii vad ca se mananca unii pe alti, isi dau la glezne…” – primesc eu raspunsul (relativ) anticipat, dar neplacut (poate si datorita faptului ca este real).

Si am inceput sa ma gandesc si sa ma intreb si sa intreb in juru-mi, de unde aceasta competitie si ne-iubire. Iar cele ce urmeaza, sunt parerea mea, nu pretind ca reprezinta Adevarul, doar parerea mea, Acum si Aici. La fel, sunt sigur ca nu caracterizeaza toate persoanele ce practica si/sau predau Reiki.

 

Am identificat cateva cauze ale competitiei si ne-iubirii:

Bani. In aceasta mare palarie a chestiunii financiare, am identificat cateva aspecte. Unul dintre acestea este o chestiune de marketing si vanzari, ca sa spun asa. Unui Maestru dedicat total practicii Reiki veniturile ii constau, in mod normal, din efectuarea de tratamente (si am zis tratamente nu vindecari 😛 ) si din organizarea de cursuri. Ceea ce se intampla acum „pe piata de Reiki” este un accent excesiv pe sustinerea de cursuri si nu pe efectuarea de tratamente Reiki (diferentiind aici tratamentul Reiki de tratamentele cu caracter magic, bioenergie, etc. – eficiente si ele, in felul lor specific). Daca ne uitam in istoria Reiki (atat cat o putem cunoaste la aproape o suta de ani de la fondare), ce putem observa? Maestri aveau ca activitate de baza oferirea de tratamente iar sustinea de cursuri si Initieri, se efectua destul de rar (aproximativ o data pe luna) In general, cei ce doreau sa fie Initiati, primisera anterioar cateva sesiuni de Reiki, se convinsesera de cum functioneaza si apoi, participau la cursuri dorindu-si foarte tare sa „aibă Reiki in propriile maini”. Cum mai pot cei ce doresc sa urmeze cursuri de Reiki sa fie convinsi de eficienta Reiki daca nu au primit initial macar cateva tratamente? Cum pot ei sa stie la cine sa apeleze si la cine nu? Si astfel, folosind metode de marketing mai mult sau mai putin „ortodoxe”, cei ce sustin cursuri incearca sa se diferentieze de ceilalti „competitori”. Se uita astfel legea fundamentala a rezonantei ce poate fi ilustrata prin zicala „Fiecare elev isi merita Maestrul!” si as adauga eu „Fiecare Maestru isi merita elevii!”

Un alt aspect legat de bani este neacceptarea necesitatii lor. Pana la urma, atat timp cat traim in acesta lume, avem de platit facturi, e necesar sa mancam, sa ne imbracam si sa avem un acoperis deasupra capului. Conform piramidei necesitatilor lui Maslow, fara implinirea acestor nevoie de baza, mai greu cu ajunsul la Iubirea Universala. Sigur, este vorba despre noi, oameni obisnuiti, nu despre cei ce sunt Sfinti sau Iluminati. Daca ne mintim ca nu avem nevoie de bani, dar apoi devenim frustrati ca nu putem sa ne platim facturile, avem o problema!

Practica insuficienta a Principiilor Reiki. Aici nu am sa detaliez, am sa le prezint asa cum le-am primit de la James Deacon, lasand la latitudinea fiecaruia exersarea, aprofundarea si practicarea lor zilnica:

„Cele cinci Principii

(aşa cum apar ele pe monumentul dedicat lui Mikao Usui)

“Deci, atunci cand vine vorba de a preda, lasati mai intai studentul sa inteleaga sfaturile imparatului Meiji, sa cante cele Cinci precepte dimineata şi seara, şi sa le pastreze în minte:

In primul rand: astazi nu te infuria,

In al doilea rand: astazi nu te ingrijora,

in al treilea rand: astazi fii recunoscator,

in al patrulea rand: astazi munceste cu sarguinta,

în al cincilea rand: astazi fii bun cu ceilalti.

Acestea sunt cu adevarat mari invataturi pentru cultivare şi disciplina în conformitate cu aceste mari invataturi ale inteleptilor antici.

Sensei a numit aceste invataturi “Metoda Secreta de Invitare a binecuvantarilor” şi “Medicina spirituala pentru vindecarea multor boli”. “”

Umanitatea Maestrilor de Reiki. Pana la urma si cei Initiati ca si Maestrii sunt oameni, cel putin pana la Iluminare (si cred ca si dupa) Fiecare fiinta are si lumini si umbre iar ignorarea Umbrei, nu inseamna disparitia ei, ci, dimpotriva, o crestere a puterii ei. Cand ne ignoram Umbra, aceasta acumuleaza putere si, ceea ce este mai grav, o impingem intr-o zona ne-constientizata a fiintei noastre, de unde ne poate lua oricand prin surprindere. De cate ori nu ati auzit sau spus: „M-am comportat ca si cum nu eram eu!” Initierea ca si Maestru este doar un prag, o intrarea pe o alta Poarta ce ne conduce la o alta intelegere si traire a Reiki. Initierea ca si Maestru nu garanteaza infaibilitatea, omnipotenta, omniscienta si detinerea Adevarului Absolut!

Asteptari excesive fata de Maestrii de Reiki. Limba japoneza fiind foarte complexa, fiecare ideograma (mai ales in scrierea veche, folosind Kanji) poate capata nuante diferita, in functie de context si de capacitatea de intelegere a celui ce o interpreteaza. Astfel, pentru cuvantul „Sensei” avem un sens exoteric, care se traduce prin profesor, invatator, Maestru, dar si un sens ezoteric, care se traduce drept „cel nascut inaintea ta pe Cale”. Astfel, elevii pot intelege ca Maestrul Reiki este nascut inainte lor, (doar) pe Calea Reiki, iar Maestrul va sti intotdeauna ca elevii sai ii pot fi Maestrii pe Caile pe are ei sunt „nascuti” inaintea lui. Ca si exemplu personal, am eleve in Reiki care imi sunt Maestre pe calea tangoului argentinian. Si astfel, ne dam seama ca nu suntem unul mai sus si unul mai jos si ca doar zburam in acelasi „stol”, fiecare in felul sau, (relativ) in aceasi directie. Si putem astfel invata unii de la altii, din reusitele si greselile noastre si ale celorlalti companioni de drum.

Ritmul accelerat de pregatire. Ne-rabdarea potentialilor practicanti si comercializare excesiva a cursurilor de Reiki duce la o „lupta pe resurse”, la o crestere nejustificata a numarului de persoane Initiate (inclusiv ca si Maestru). Si spun nejustificata nu pentru ca acele persoane nu ar merita, dar, nu sunt pregatite suficient pentru aceasta Initiere. In plus decizia de a Initia ca si Maestru pe cineva presupune un anumit contact, o anumita cunoastere a caracterului persoanei Initiate ca si Maestru de catre Maestrul Initiator. Simplul fapt de a avea bani pentru a plati un curs, nu este / nu ar trebui sa fie suficient pentru ca acea persoana sa fie si primita la acel curs. În plus, NU EXISTA UN CURS DE MAESTRU. A deveni Maestru Reiki este un proces, care incepe cu mult inainte de Initiere si continua (cel putin) pana la disparitia fizica din aceasta realitate. Intorcandu-ne privirea catre istoria Reiki, observam ca se initiau destul de multe persoane in gradul 1/Shoden, un numar relativ mai mic in gradul 2/Okuden si un numar si mai mic ajungeau sa fie Initiate ca si Maestri. Chiar si in liniile traditionale, vestice sau estice, unde Initierea ca si Maestru are valoarea de 10.000 usd/euro (respectiv echivalentul in yeni), decizia de a Initia un Maestru este luata destul de greu de catre Maestrul Initiator si asta dupa o indelunga cumpanire si evaluare a acelui candidat. Deci, sa ne grabim incet!

Scrierea acestor cuvinte mi-a fost de mare folos si, pentru a nu se crede ca nu am de a face cu cele de mai sus decat in postura de observator, inchei spunandu-va ca inca ma straduiesc sa implinesc (si nu reusesc intotdeauna) sfatul primului meu duhovnic: „Pana sa ajungem sa ii iubim pe toti, macar sa nu mai uram pe nimeni!” (prin ura intelegandu-se si invidia, mania si altele, pe care le stim cu toti)

Ne doresc sa fim Prezenti!

Cărți, cursuri, mentoring și conferințe de Reiki Tradițional găsiți AICI.

Pentru cursuri Reiki Traditional (Usui Reiki Ryoho) in Bucuresti si in tara ne puteti contacta la:

cursuri@reiki.com.ro si 0744.236.205

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.