“Un tratament cu palmele pentru tratarea afecţiunilor”, Shou Matsui, 1928, partea 1

Articolul despre Reiki al lui Shou Matsui din 1928:

“Un tratament cu palmele pentru tratarea afecţiunilor “

partea 1

 Copyright © 2003 James Deacon                 

Shou Matsui (1870 – 1933) a profesat ca jurnalist inainte de a deveni bine cunoscut ca scenarist si profesor de drama, precum si in calitate de sustinator al teatrului traditional japonez Kabuki. El a fost de asemenea unul dintre studentii Reiki ai lui Chujiro Hayashi.

Chiar si ca scenarist d-nul Matsui a continuat sa scrie articole, recenzii, etc. printre acestea numarandu-se un anumit articol de promovare Reiki, publicat in revista „Nichiyoubi Mainichi”  [Duminica in fiecare zi], in 4 martie 1928, ca raspuns la intrebarea unui cititor care a scris:

„As dori sa aflu mai multe despre tratamentul la care se face referire in prezentarea cartii de catre Shou Matsui in ‘Mainichi’ din 30 ianuarie.”

D-nul Matsui raspunde: “Imi face o deosebita placere sa discut despre aceasta metoda.

Acest tratament, universal vindecator, se numeste “Reiki Ryoho” si este practicat de catre un grup elitist de persoane. A fost creat, sau mai degraba fondat, de catre Sensei Mikao Usui care a trecut in nefiinta in urma cu cativa ani. In prezent, studentii sai au clinici unde practica tratamente si ii instruiesc pe altii in Reiki Ryoho. Desi este remarcabil ca eficacitate, nu multi sunt familiari cu aceasta metoda de tratament. Lui Mikao Usui Sensei nu-i placea sa faca publicitate metodei Reiki Ryoho si de asemenea studentii sai ezita in a o face publica.”

D-nul Matsui continua spunand ca el nu intelege de ce acestia nu fac un efort in a promova public Reiki Ryoho. El comenteaza despre cum diferite religii isi proclama si isi raspandesc invataturile – vorbeste despre utilizarea pozitiva a propagandei si despre faptul ca daca adevarul poate face oamenii fericiti atunci este de datoria fiecaruia sa raspandeasca adevarul.

El continua:

“De aceea atunci cand sunt intrebat, eu intotdeauna promovez acest Reiki Ryoho intr-o maniera pozitiva. Voi scrie despre acest lucru daca mi s-a cerut. Cu toate acestea, procedand astfel imi atrag critica celorlati practicieni Reiki Ryoho. Consider ca este un pacat sa ne retinem din a face publica o astfel de tehnica deosebita de vindecare. Ar fi un pacat atat din punct de vedere moral cat si social si eu intotdeauna o voi promova cu placere.”

D-nul Matsui continua explicand ca nu doreste ca cititorii sau ceilalti jurnalisti sa-l inteleaga gresit. Nu doreste ca oamenii sa creada ca motivul pentru care practicienii Reiki Ryoho nu isi promoveaza in general arta ar fi pentru ca este la mijloc vreo escrocherie sau vreo inselaciune.

“Asadar, imi voi asuma eu responsabilitatea de a promova adevarul despre Reiki, atat de dragul artei cat si de dragul celor care sufera. Scriind acestea, actionez in nume propriu – acestea sunt gandurile mele si sunt responsabil pentru ele si acestea nu au nimic de-a face cu alti practicieni Reiki Ryoho. Am observat ca sunt atat de incantat de acest tratament incat cu greu ma mai pot concentra la a scrie scenarii de cand am invatat sa utilizez tehnica (Reiki Ryoho).”

Este, d-nul Matsui spune, dezideratul sau sa promoveze Reiki Ryoho pretutindeni, astfel incat nu numai japonezii, dar oamenii din intreaga lume sa fie eliberati de boala, sa cunoasca o sanatate excelenta si sa fie mult mai fericiti.

Cu toate acestea, in acelasi spirit, el metioneaza cum in anii care s-au scurs de cand Reiki Ryoho a fost initial implementat de catre Mikao Usui, doar o mana de clinici s-au infiintat pentru a furniza acest minunat tratament.

D-nul Matsui continua spunand cum a fost initiat in Reiki de catre Chujiro Hayashi – un barbat inimos si totusi serios care, conform spuselor lui Matsui – era o persoana care parca fusese destinata din nastere sa lucreye cu Reiki.

El metioneaza faptul ca Chujiro Hayashi acorda tratamente Reiki clientilor dimineata si preda Reiki Ryoho timp de cinci zile in fiecare luna. Apoi continua explicand faptul ca, datorita faptului ca exista nenumarate alte metode de tratament si secte care contin in denumirea lor silaba ‘Rei’, multi oameni in mod incorect presupun ca Reiki Ryoho este legat de aceste alte grupari. [Observatie: in prima parte a secolului al XX–lea, cateva astfel de grupari erau privite cu suspiciune datorita comportamentului lor ‘cultist’]

Si, avand in vedere faptul ca  practicienii Reiki Ryoho nu sunt dispusi sa-si lamureasca pozitia, nu este de mirare ca acest stil de tratament atat de necesar nu a crescut in popularitate.

“As dori sa afirm ca, dintre toate metodele de tratament pe care le-am intalnit, Reiki Ryoho este cea mai eficienta si unica. Chiar poate vindeca, indiferent de afectiune. ”

Oamenii intreaba: ‘Este Reiki Ryoho eficient in tratarea afectiunilor psihologice?’ “Da, este, si poate de asemenea vindeca o serie de boli interne si rani externe deopotriva. Probleme intestinale, arsuri, reumatism, probleme cu nervii – o mulţime!”

Reiki Ryoho, explica d-nul Matsui, este considerata o tehnica spirituala – asa cum sugereaza particula “Rei” din nume. Totusi, el personal o considera o tehnica foarte practica, fizica.

D-nul Matsui spune ca isi bazeaza crezul pe experienta sa personala, tratand cu succes mai mult de o suta de pacienţi. El afirma ca unii pun semnul egal intre efectele Reiki Ryoho si vindecarile miraculoase ale lui Isus, dar ca el, Matsui, este pur si simplu o persoana normala, obisnuita, cu o minte practica – nu vreo persoana deosebita, sau vreo persoana cu un mare caracter. El pretinde ca este ‘spiritual avansat’.

Pentru el, Reiki Ryoho nu este ceva supranatural, ci o metoda de tratament naturala, fiziologica. Apoi el continua dand cateva exemple de afectiuni pe care le-a tratat, explicand ca el a efectuat multe astfel de vindecari, care desi par miraculoase, nu sunt de fapt decat rezultatul aplicarii tratamentului practic (Reiki Ryoho) care stimuleaza mecanismul de autovindecare al organismului.

Explicand cum anume acorda tratamentul, d-nul Matsui spune:

“Pur si simplu imi pun mainile pe partea afectata. Nu apas, nici nu lovesc usor. Pentru mine, acesta este aspectul interesant al acestei metode de vindecare. Scanez intregul corp al pacientului, percep sursa afecţiunii, tratez zona, si efectul vindecator este dramatic. Pot descoperii sursa afecţiunii deoarece simt durere cand imi plasez mainile acolo. In funcţie de afecţiune, intensitatea durerii difera, dar nu sunt sigur de relatia exacta dintre starea afectiunii si intensitatea durerii simtite. Nu simt durere doar in locatia indicata de pacient, ci o simt in locul care este sursa afectiunii, astfel incat pot gasi cu usurinta zona ce trebuie tratata. Spre deosebire de doctori, eu nu am nevoie ca pacientii sa imi spuna unde si cum simt ei afectiunea. Pacientii pot fi suspiciosi cu privire la tratamentul meu, dar indiferent de atitudinea lor, intr-un interval cuprins intre treizeci de minute si doua ore starea lor va trece printr-o schimbare notabila.

Sa luam exemplul unui barbat cu o serioasa afectiune de inima. Pulsul sau este de 85 de batai pe minut si simte dureri la inima. Doctorul sau ii spune ca este vorba de o constrictie cardiovasculara. Cu toate acestea eu nu simt nicio durere cand imi pun mainile in zona inimii sale. Dar pe masura ce imi cobor mainile in zona stomacului, a intestinelor, a rinichilor, experimentez o senzatie de durere si acord tratament Reiki acestor zone. Intr-un interval scurt de timp starea sa se imbunatateste.

Deci de ce se vindeca conditia inimii? Si de ce mainile vindecatorului experimenteaza durere? Acestea sunt intrebari importante. Intr-adevar este un miracol cum afectiuni, la care doctorii au renuntat in a le mai trata, pot fi vindecate prin punerea mainilor pe corp. Desi nu poate fi pe deplin explicat (pentru ca nu poate fi pe deplin explicat – n.t.), acesta este privit in general ca un fenomen spiritual. (va urma)

Sursa: www.aetw.org (multumiri lui James Deacon).

Traducere din engleza in romana: Roxana Dragoste.

Adaptare si completari: Mihai Albu.

www.reiki.com.ro
Va invitam sa vizitati si http://www.gorillafund.org/

Carti, cursuri si conferinte de Reiki Traditional gasiti AICI.

Pentru cursuri de Reiki Traditional / Usui Reiki Ryoho organizate de Scoala de Reiki® in Bucuresti si in tara ne puteti contacta la cursuri@reiki.com.ro si 0744.236.205