O teorie a “conspiratiei”

Ganduri adunate intr-o (posibila) “teorie a conspiratiei” 🙂

Propozitiile cu bold sunt lucruri despre care (credem ca) stim ca au fost sau sunt asa.

Si daca, conform sistemului Iemoto (pe scurt AICI si in extenso AICI si AICI) Usui a pregatit doar unul sau doi Maestrii care cunosteau intreg sistemul?

De obicei in scolile mistice si ezoterice japoneze, acest sistem era strict respectat. Exista doar un detinator al aceste pozitii, numit O-Iemoto (大先生 / O-Sensei / Dai Shihan tradus in engleza “Grand Master”) si un singur Urmas al acestuia (Wakasōshō / 若宗匠 tradus in engleza ca “Young Master”), cel ce urma sa preia Scoala si sa predea sistemul mai departe. Unele Scoli / Sisteme s-au stins tocmai din acest motiv, fie pentru ca nu au gasit un Urmas, fie pentru ca atat O-Iemoto cat si Wakasōshō au murit pe neapsteptate si nu fost pregatit altcineva. In plus, sistemele mistice japoneze sunt ermetice si, daca nu esti pregatit sa avansezi la un alt nivel, deseori nici nu sti ca exista un alt nivel!

Stim ca in timpul celui de-al doilea razboi modial, atat sediul Usui Reiki Ryoho Gakkai (organizatia fondata de catre Mikao Usui in Japonia) cat si Hayashi Reiki Ryoho Kenkyukai (Institutul lui Hayashi pentru studierea metodei Reiki) au fost bombardate (de aceea exista astazi atat de putine documente scrise din perioada lui Usui si Hayashi).

Maestrii pregatiti de Mikao Usui sa ofere Reiju

Si toti (cu una, poate doua exceptii si toate in cazul lui Hayashi) dintre Maestrii formati de Usui si Hayashi erau barbati ce au fost (re)chemati in randurile armatei cand a inceput razboiul. De altfel, Chujiro Hayashi s-a sinucis, ca un gest de onoare, ca sa nu mai participe in niciun razboi, el fiind ofiter in rezerva, ce urma sa fie chemat la arme. 

Cum ar fi daca, atat O-iemoto cat si Wakasōshō, din cadrul ambelor organizatii, au murit in bombardamente si razboi?

Cele mai bune sanse de a supravietui razboiului le-ar fi avut niste femei, mai ales daca nu locuiau in Japonia. Acesta pare sa fi fost unul dintre motivele pentru care Chujiro Hayashi a Initiat la nivelul de Dai-Shihan si femei (desi nu era deloc ceva obisnuit). Relativ neobisnuit a fost si faptul ca Hayashi i-a lasat lui Hawayo Takata clinica sa din Japonia! E adevarat ca pe de o parte acesta era un mod de a recunoaste un Succesor, insa pe de alta parte, Hawayo Takata era cetatean american, iar dupa infrangerea Japoniei, proprietatile cetatenilor americani au beneficiat de alt regim fata de cele ale cetatenilor japonezi. Cand Hawayo Takata s-a intors in Japonia, in anii ’50, Chie Hayashi (sotia lui Chujiro Hayashi) nu mai preda iar despre ceilalti Profesori formati de acesta nu se mai stia nimic. E bine sa ne reamintim aici ca atat Chujiro Hayashi cat si Hawayo Takata manifestau anumite abilitati speciale (mai multe despre capacitatile paranormale gasiti in capitolul dedicat din cartea “Reiki, o Energie a Echilibrului“) comunicand si la nivel subtil (iar aceast este o dovada a rezonantei celor doi aflati in relatia de Maestru-Discipol) iar Takata afirma mereu ca Chujiro Hayashi a fost ales ca Urmas de catre Mikao Usui si ca ea a fost aleasa sa ii succeada lui Hayashi (si facea referire la acesta ca Mare Maestru).

Urcand pe scare timpului, in anii ’70 se publica in limba japoneza Reiki Ryoho no Shiori, un fel de manual oferit in cadrul Gakkai. In el se vorbeste despre Shihan-kaku (Profesor asistent), Shihan (Profesor) si Dai-Shihan (Mare Maestru). Stim ca Shihan-kaku era abilitat sa predea cursuri de nivelui 1 / Shoden, cel pregatit la nivel de Shihan era autorizat sa predea cursui de nivelul 2 / Okuden si doar Dai Shihan era autorizat sa formeze Profesori. Acesta structura a fost respectata de Hawayo Takata si de catre unii dintre Maestrii sai.

Hiroshi Doi (fondatorul sistemului Gendai Reiki – Reiki japonez pentru tipuri moderne, care imbina cunoasterea primita in cadrul Gakkai pana la nivel Okuden cu informatii dobandite in cadrul unor linii provenind de la Takata pana la nivel Shinpiden) afirma ca in zilele noastre, in cadrul Gakkai nu se mai ofera invataminte speciale la nivelul de Dai-Shihan, acest nivel devenind mai mult un nivel administrativ.

O alta “teorie a conspiratiei”, despre posibilele “origini americane” ale Reiki-ului, gasiti in articolul lui Philip Deslippe din antologia “Reiki, o Energie a Echilibrului“.