Sistemele energetice tibetane

Sistemele energetice tibetane

de Frans Stiene & Bronwen Stiene

Editat de Maril Blanchard

www.ihreiki.com

 

Acest rlung, sau energie subtilă, curge prin rtsa (canalele) din corpul tău. Rsta sunt conectate la diverse rsta’khor (canale circulare). În funcţie de ȋnvăţăturile sau practica Buddhist tibetană, există patru, cinci, sau șase rtsa’khor. De exemplu, ȋnvăţăturile guhyasamaja folosesc seturi diferite de rtsa’khor pentru diverse practici. Una dintre practici folosește patru rtsa’khor, care sunt asociate cu cele patru elemente (pământ, apă, aer, și patru zeităţi specifiec) și cei patru centri (ombilic, inimă, gât și creștet).

În practicile tibetane mai ezoterice, există de asemenea două thig le (picături), una albă și una roșie. Thig le albă, care este localizată ȋn zona creștetului capului, este asociată cu lichidul seminal, esenţa tatălui tău. Thig le roșie, care este localizată la patru degete distanţă sub ombilic, este asociată cu sângele, esenţa mamei tale. Pentru a atinge iluminarea, cele două picături trebuie să se ȋntâlnească la inimă. Tulku Urgen spune: “experienţa este asemănătoare ȋntânirii dintre cer și pământ”.

Câteva tradiţii tibetane susţin faptul că rlung, rtsa, rtsa’khor, și thig le au apărut deoarece oamenii nu sunt conștienţi de vid și interconexiunea dintre toate lucrurile. Aceast lucru dă naștere atât la asemănări cât și la diferenţe ȋntre oameni, așa cum explică Khenchen Palden Sherab ȋn cartea sa Calea budistă: Un ghid practic de la Tradiţia Nyingma la Buddhism-ul Tibetan.

Toţi oamenii au cele trei canale principale și cele patru chakre structurate la fel, ȋn esenţă. Totuși, canalele secundare se formează diferit la diverse persoane. Din cauza diferenţelor de la nivelul canalelor secundare oamenii au personalităţi diferite, modalităţi diferite de a vorbi și de a acţiona, și experienţe diferite.

Concluzie
După cum puteţi vedea, există multe modalităţi diverse de a interpreta sistemul energetic. Şi chiar și ȋn cadrul ȋnvăţăturilor din fiecare tradiţie există diferenţe. Una nu este mai bună decât cealaltă, din moment ce fiecare are același scop final – conștientizarea adevăratei esenţe proprii.

Şi totuși, ȋn ciuda tuturor diferenţelor, există și asemănări. De exemplu, fiecare sistem predă faptul că curăţarea/unificarea energiilor din zona capului, inimii și cea de sub ombilic este esenţială pentru redescoperirea adevăratei tale naturi. Prin această curăţare/unificare obţii claritate ȋn ceea ce privește vidul și interdependenţa dintre toate lucrurile. Conștientizezi faptul că tu, și tot restul, sunteţi lumina. Sunteţi non-duali, Unul.

Postscript
Există mult mai multe canale și puncte de concentrare energetică decât cele menţionate ȋn aceste articole; ar fi nevoie de o carte ȋntreagă pentru a le discuta pe toate.

 

Traducere: Paula Ramasescu

 

Mai multe aplicatii practice si informatii despre sistemul Usui Reiki Ryoho (in linia lui Hawayo Takata) gasiti in cartea “Reiki, o metoda practica”, la care ajungeti dand click aici.