Sistemele energetice chineze

Sistemele energetice chineze

de Frans Stiene & Bronwen Stiene

Editat de Maril Blanchard

www.ihreiki.com

 

 

În cadrul ȋnvăţăturilor chineze, cel mai important punct de concentrare energetică este dantian, care ȋnseamnă câmpul roșu sau câmpul de cinabru. Există trei dantian:

 

Xia dantian (câmpul roșu inferior) este localizat chiar sub ombilic și este asociat cu energia pământului și elementele fizice din corp.

Zhong dantian (câmpul roșu central) este localizat ȋn mijlocul pieptului și este asociat cu inima și umanitatea.

Shang dantian (câmpul roșu superior) este localizat ȋn zona capului și este asociat cu energia divină și mintea.

 

În medicina tradiţională chineză, dezvoltarea spirituală a unui practicant depinde de claritatea, strălucirea și forţa celor trei dantian. Unificând cei trei dantian, practicantul devine nemuritor. În ȋnvăţătura daoistă antică, practicantul conștientizează faptul că este un corp preţios.

 

Învăţăturile chineze indică de asemenea un alt punct de concentrare energetică, lao gong, care este situat ȋn palma mâinii. Lao gong este folosit ȋn artele marţiale și qi gong pentru a emite sau a radia qi (energie).

 

Şi, bineȋnţeles, există shùxué, puncte de concentrare energetică cunoscute ȋn mod current drept puncte de acupunctură.

 

Pe lângă diversele puncte de concentrare energetică, există câteva canale energetice (jingluo). Jingluo este compus din două cuvinte: jing (a trece prin) și luo (reţea sau web), și este similar conceptului japonez de keiraku. În cadrul tradiţiei daoiste qi gong, jingluo și cei trei dantian sunt interconectaţi – cu cât sunt mai curaţi cei trei dantian, cu atât mai liber devine și jingluo.

 

Recent, un specialist ȋn acupunctură chinez, care predă ȋn China, a spus că, dacă școlile de acupunctură moderne predau doar metoda modernă de a practica acupunctura atunci acupunctura este moartă. Şi asta deoarece un specialist ȋn acupunctura tradiţională practică și Daoism-ul, ȋși curăţă dantian-ul și jingluo, pătrunzând mai profund ȋn adevărata lor natură. Rezultatul: pot vedea clar meridianele și punctele de acupunctură asupra lor și asupra fiecărui individ. Din moment de fiecare individ este diferit, vederea lor le permite să identifice locurile unde există blocaje de energie și unde anume să pună acele.

 

Traducere: Paula Ramasescu

 

Curs online pentru realizarea ghidata a autotratamentului Reiki dintr-o perspectiva Traditionala.

Mai multe aplicatii practice si informatii despre sistemul Usui Reiki Ryoho (in linia lui Hawayo Takata) gasiti in cartea “Reiki, o metoda practica”, la care ajungeti dand click aici.