O scrisoare deschisa despre permisiune – partea a 2-a

O scrisoare deschisa despre Permisiune – de “Telulah”

 

Urmatoarea “Scrisoare deschisa” a fost postata acum cativa ani pe forumul public ce acum este inchis: Reiki4all, de catre un contribuitor comun asupra unei discutii foarte lamentata – membrul forumului, “Telulah”

Recent am re-descoperit aceasta scrisoare si in decursul ultimelor zile, am recitit-o de cateva ori, simtind in continuare – ca si prima oara cand am citit-o pe Reiki4all – ca discuta un adevar de mare importanta pentru fiecare dintre cei care s-au imbarcat in calatoria cu Reiki.

 

James Deacon         

———————————-

O scrisoare deschisa despre Permisiune

partea 2

 

Scrisa de

“Telulah” [A.K.A.  Rebecca Evans]

Karma se acumuleaza prin actiune sau lipsa de actiune (s.n.). Toate deciziile pe care le iei acumuleaza karma. Nu vad karma ca ceva negativ sau pozitiv, mai degraba neutru. Nu pedepseste sau premiaza. Ca si natura, ea doar este! Cand trimitem fara permisiune, spunem ca stim ce este mai bine si fie ca realizam sau nu, avem o oarecare responsabilitate pentru actiunile noastre. Acumulam karma.  Da, nu acumuleaza karma la fel trimiterea de “ganduri bune” dar eu prefer sa acumuleze pe partea de a nu interveni in viata altuia, fara consimtamantul lor.

Unii spun, de asemenea, ca, daca esti o persoana plina de compasiune, atunci esti obligat sa trimiti pentru a calma suferinta. Uneori, compasiunea este de a sti cand sa stai deoparte si sa lasi lucrurile sa se desfasoare. (s.n.)

Sunt aceia care mentin punctul de vedere ca Reiki este “inteligent” si ca “ nu poate face rau” de aceea este intotdeauna acceptat sa trimiti energie. Raul nu este de obicei definit. Reiki este pentru vindecarea pe toate nivelele, iar energia poate initia un process de curatare fizica, emotionala si/sau spirituala, ce poate fi cateodata dramatic. Vindecarea este un process si procesul fiecarei persoane poate sa nu fie conform cu asteptarile tale. Adaugand cuvinte precum “pentru binele suprem” nu va preveni acest lucru din a se produce (s.n.). Se poate chiar sa faciliteze un raspuns de curatare. Supunand pe cineva la posibilitatea unei astfel de curatari fara a fi in cunostinta de cauza este, dupa parerea mea, periculos si un abuz al abilitatilor noastre (s.n.).

Lucrand asupra cuiva nu este despre noi si despre ceea ce credem noi ca are nevoie de mai multa atentie, este vorba despre celalalt. Este o zicala “sunt trei tipuri de treburi in lume, a mea, a ta si a lui Dumnezeu. Fii sigur ca stii care e care!” (s.n.). Cand oferim Reiki fara permisiune, intram in treaba altcuiva, trecand peste limite si trecand peste dreptul lor de a alege. Fie ca fizic punem mainile sau trimitem la distanta, le invadam energia si spatiul personal.

Nu ne permitem niciodata sa intram in casa unei persoane sau sa le imprumutam lucrurile fara ca mai intai sa cerem permisiune. Reiki este tot legat de respect si asta include si respectarea deciziilor si limitelor celorlalte persoane, fara sa judecam, chiar daca nu suntem de acord cu ei. Doctori, asistente si alte figuri medicale nu isi tarasc oamenii in cabinete pentru a-i forta sa ia tratament (ca si idee, cred ca legea le interzice sa trateze o persoana care ii refuza, cu atat mai mult, este lipsit de bune maniere.)

Serios, ce este asa greu sa intrebi? De ce, unii dintre noi au o problema cu acceptarea unui refuz? De unde nevoia de a face Reiki pe ascuns? Cred ca acest lucru are mai mult de-a face cu nevoile si temerile noastre decat cu cele ale persoanei pentru care trimitem.  Cand majoritatea oamenilor spun ca cineva are nevoie de Reiki, de fapt spun ca ceea ce vad ii face sa se simta atata de inconfortabil  ca trebuie sa linisteasca propriul lor discomfort (s.n.).

Oferind sau primind Reiki nu este numai despre limitele celuilalt; este de asemenea despre limitele noastre. Si noi avem nevoie de limite sanatoase si complexe. Acestea includ puterea de a zice nu cand cineva ne cere sau impune timpul si serviciile noastre. Avem tot dreptul si cateodata chiar responsabilitatea de a nu oferi Reiki la orice nivel.

Am auzit persoane spunand ca unele persoane inconstient trag energie din ei fara consimtamantul lor. Alte persoane nu pot trage energie Reiki din noi fara consimtamantul nostru, cand acest lucru se intampla este din cauza ca, la un anumit moment, am intentionat ca acest lucru sa se intample. Cand dansez, sunt intr-o incapere aglomerata si contactul fizic cu alte persoane este inevitabil doar miscandu-te prin multime. Intr-o camera plina cu sute de oameni trebuie sa fie persoane care sunt intr-o mare nevoie de linistire pe orice nivel, dar niciodata nu s-a intamplat, nici macar cu partenerul de dans, sa “imi traga” Reiki din mine.

Liberul arbitru este cheia oricarei practici responsabile si onorarea liberului arbitru al fiecarei persoane este parte din munca noastra. Trebuie sa ne examinam motivele indeaproape, sa fim constienti de ce si cum folosim energia si sa fim responsabili si constienti de actiunile noastre (s.n.)!

 

———————————-

Sursa: www.aetw.org (multumiri lui James Deacon).

 

Traducere din engleza in romana: Ana Maria Ceapa.

 

Adaptare si completari: Mihai Albu.

www.reiki.com.ro

Va invitam sa vizitati si http://www.gorillafund.org/

 

Pentru cursuri de Reiki Traditional (Usui Reiki Ryoho)

organizate de Scoala de Reiki®

 in Bucuresti si in tara ne puteti contacta la:

cursuri@reiki.com.ro si 0744.236.205