O scrisoare deschisa despre Permisiune – de “Telulah”
Urmatoarea “Scrisoare deschisa” a fost postata acum cativa ani pe forumul public ce acum este inchis: Reiki4all, de catre un contribuitor comun asupra unei discutii foarte lamentata – membrul forumului, “Telulah”
Recent am re-descoperit aceasta scrisoare si in decursul ultimelor zile, am recitit-o de cateva ori, tot simt – ca si prima oara cand am citit-o pe Reiki4all – ca discuta un adevar de mare importanta pentru fiecare dintre cei care s-au imbarcat in calatoria cu Reiki.
James Deacon
O scrisoare deschisa despre Permisiune
partea 1
Scrisa de
“Telulah” [A.K.A. Rebecca Evans]
Usui a numit Reiki un sistem de o maiestrie personala in care vindecarea fizica a fost considerata secundara si nu accentuata. De asemenea era necesar un timp considerabil petrecut la nivelul 1 lucrand cu energia la fel ca si in meditatie si alte practici, pana sase treaca la nivelul 2 (daca era cazul, uneori acest lucru nu se intampla niciodata). Pentru aceste motive si pentru faptul ca sistemul provine din cultura japoneza, permisiunea nu a fost considerata o problema, deci nu a fost mentionata. Acum suntem intr-un timp si o cultura destul de diferite fata de cele ale lui Usui. Lucrurile sunt mai rapide, este mai putin timp petrecut crescand in acest sistem si in practicile sale. Consider ca unele intelegeri ce vin impreuna cu rabdarea si practica pot fi intarziate ca un rezultat al acestei nevoi de a grabi. Daca dorim cu adevarat sa incercam sa traim aceste principii, cred ca trebuie sa examinam amanuntit motivele care ne conduc catre practicile noastre.
Simt ca permisiunea este esentiala pentru practica Reiki. Atunci cand practicam trebuie sa ne onoram limitele si sa abandonam conceptele personale despre ce altcineva ar avea nevoie. Maestra mea in Reiki este maseuza si “pune mainile” pe oameni zilnic. Informeaza clientii noi ca este si practicant Reiki si primeste permisiunea inainte de a lucra asupra lor. Daca refuza sau nu ii ofera permisiunea, ea nu foloseste Reiki.
Pentru mine, intregul subiect este o dovada de respect si umilinta. Respect oare drepturile, intimitatea si dorintele unei persoane legate de ea insasi sau imi afirm idea mea asupra a ceea ce au ei nevoie sau ceea ce consider eu ca ar fi necesar (uneori poate doar pentru a atenua perceptia mea asupra suferintei lor). Un refuz este tot un refuz, chiar daca este pronuntat usor sau cu un tipat. Mama intotdeauna imi spunea “pune-te in locul lor si spune-mi cum te-ai simti tu”. Cand fac asta inteleg ca m-as simti nerespectata, pangarita, caz in care nu mai am nicio optiune decat sa le respect dorintele. Respectul si umilinta ne ajuta sa onoram limitele si sa sprijinim un individ in dezvoltarea increderii si sentimentului ca este indreptatit sa isi directioneze propriile experiente intr-un plan de ingrijire moderna si complementar integrata, ceea ce include, sper, Reiki,
Cand cineva spune ca nu vrea ca noi sa ii “trimitem” Reiki sau refuza lucrul cu mainile atunci trebuie sa ii respectam decizia. Trebuie de asemenea, sa le dam sansa de a lua decizia constient, ei insisi. Trebuie sa invatam sa respectam limitele altor persoane si sa avem si noi limite bine stabilite (s.n.). Nu putem spune “pai, au zis nu dar eu vad in ochii lor ca sunt in durere si vor de fapt asta” sau “o sa intreb sinele lui suprem”. Pentru mine, intreband “sinele suprem” este impunerea dorintei mele asupra unei persoane fara sa accept nicio responsabilitate asupra actiunilor mele (s.n.). Avem personalitati multiple? Este cineva dintre noi atat de detasat incat sa spunem cu certitudine ca raspunsul pe care il primim nu provine din propriile noastre dorinte ci chiar din partea acelui sine supreme? (Ma intreb, oare cineva primeste raspunsul “nu” din partea sinelui suprem al unei alte persoane?) Este o parte din noi mai buna decat cealalta sa poata trece peste o decizie constienta sau sa ia o decizie pentru noi ca si cand am fi un copil mic si parintele sau? Si daca avem chiar aceste parti diferite de sine, nu este unul din telurile Reiki sa devenim o entitate integrata, intreaga? De ce, daca lucram sa ne luam inapoi puterea prin vindecarea proprie, am vrea sa dam aceasta putere pe orice? Unii se simt doar o unealta prin care altii acceseaza energie. Din nou, nu este nicio responsabilitate aici. Sunt scuze pentru impunerea dorintelor si necesitatilor noastre asupra altora. Revin la gandul ca transmitem responsabilitatea noastra asupra altcuiva si ca, daca vreodata ne vom vindeca, trebuie sa acceptam responsabilitatea noastra la orice nivel. Decizia de a accepta sau respinge oferta noastra trebuie sa fie una constienta (s.n.).
(va urma)
Sursa: www.aetw.org (multumiri lui James Deacon).
Traducere din engleza in romana: Ana Maria Ceapa.
Adaptare si completari: Mihai Albu.
Va invitam sa vizitati si http://www.gorillafund.org/
Mai multe aplicatii practice si informatii despre sistemul Usui Reiki Ryoho (in linia lui Hawayo Takata) gasiti in cartea “Reiki, o metoda practica”, la care ajungeti dand click aici.
Pentru cursuri Reiki Traditional (Usui Reiki Ryoho) in Bucuresti si in tara ne puteti contacta la: cursuri@reiki.com.ro si 0744.236.205.