Reiki, Yang Shen si Shugyo

Reiki, Yang Shen si Shugyo

de Andrew Anders

shokeimatsui_100mankumite-300x200

Shokei Matsui, Kyokushin Shugyo, si cele “o suta de lupte”

La inceputurile mele in Reiki, am inteles ca acesta ar fi mai degraba inrudit cu o tehnica; un instrument in tratamentul durerilor de dinti sau a crampelor. Mai tarziu, mi-am dat seama ca aceasta perspectiva/viziune este limitativa si, prin munca, am invatat sa vad, sa traiesc si sa cuprind Reiki dintr-o perspectiva mult mai larga.

Una dintre cele mai importante lectii in aceasta practica Reiki (practice paradigm shift), nu este neaparat vorba despre ceea ce faci, ci, mai ales, despre cum te raportezi/abordezi tot ceea ce faci; a trai prin Kokoro (inima/minte), de exemplu, spre deosebire de a face speculatii mentale conform conditionarile cu care suntem obisnuiti in acesta epoca moderna.

Ca de obicei, ceea ce propun/expun nu este un asa-zis “raspuns final” in ceea ce priveste Reiki. Doar va impartasesc opinia mea actuala, oricat de limpede sau tulbure ar fi, in speranta de a incuraja constientizarea si de a aduce o perspectiva in practicile si experientele noastre individuale.

Pe la inceputul anului (2016), mi s-a prezentat un nou model/paradigma prin care sa inteleg sistemul Reiki asa cum Sensei Hayashi si Sensei Takata l-au invatat, si anume Usui Shiki Reiki Ryoko ca o practica Yang Shen.

Yang Shen (養生) este un termen originar din teoria medicala traditionala chineza care evidentiaza/inseamna:

“…activitati folosite pentru a imbunatati sanatatea si a dobandi longevitate prin diverse metode si tehnici complete, precum: cultivarea spiritului, ajustarea dietei, efectuarea de exercitii fizice pentru corp, temperarea vietii sexuale si adaptarea la climat” (Chen 2011)

Yang Shen se refera, in general, la metode de promovare si de mentinere a sanatatii in contrast cu abordarile moderne de combatere a bolilor. Pentru a intelege scopul acestei abordari de practica, sa aruncam o privire la cateva definitii:

“Cuvantul chinezesc “Yang” ()inseamna a hrani, a avea grija; “Sheng” () inseamna viata, nastere si vitalitate. Impreuna “Yang Shen” inseamna hranirea vietii – promovarea sanatatii si a starii de bine prin hranirea corpului, a mintii si a spiritului in concordanta/armonie cu ritmurile naturale si legile universale.” (Chen 2001)

In mod normal, acest lucru ar putea parea foarte simplu. Practic sa traiesti in concordanta cu anumite principii pentru incurajarea si mentinerea unei sanatati optime. Totusi, se pare ca Yang Shen este ceva mai mult decat aplicarea rigida a unei tehnici.

“Este, de asemenea, o activitate minte-corp realizata prin unificarea materialului cu spiritualul.” (Chen 2011)

Luand in considerare definitiile de mai sus, devine plauzibila intelegerea sistemului Reiki Ryoho ca o forma a Yang Shen japonez, mai ales daca ne gandim la informatiile regasite in manualul Usui Reiki Hikkei, manual realizat pentru membrii Usui Reiki Ryoho Gakkai. In sectiunea de interviu din acest manual, se gasesc urmatoarele cuvinte care au fost atribuite lui Mikao Usui:

“Sistemul meu Reiki Ryoho este o metoda originala bazata pe energia intuitiva din Univers. Prin aceasta energie, corpul se insanatoseste si dezvolta o viata fericita si o minte linistita.” (Rivard)

In plus fata de cele mentionate mai sus, exista dovezi ca Dna. Takata ar fi invatat si ar fi trait Reiki dincolo de conceptia gresita a tratamentului/vindecarii doar prin metoda “hands-on” si ca practica ei ar fi fost mai mult in armonie/concordanta cu persepectiva Yang Shen, asa cum reiese din retetele culinare pentru vindecare/tratament, actiunile impotriva dietei (americane) moderne, metode de practica (tratamente “in absenta” dimineata devreme) si alte activitati.

Reformuland/Reincadrand intelegerea mea vis-à-vis de Reiki Ryoho ca o forma a Yang Shen Dao japonez (養生之道), a fost si este, cel putin, o provocare a gandirii. Aceasta abordare imi permite inca o modalitate de a intelege Reiki mai degraba ca pe un mod de viata, decat ca pe o simpla tehnica.

Totusi, contempland in continuare la teoria sistemului Reiki ca Yang Shen – mentinere a sanatatii prin modul de viata – mi-am dat seama ca scopul practicii era “insuficient” pentru mine.

Intorcandu-ma la manualul Hikkei, cand a fost intrebat in acelasi interviu, cuvintele fiind atribuite lui Usui, “Cum functioneaza Reiki Ryoho?”, el a mentionat cum “si-a dat seama accidental”, “in timpul postului”, ca avea puteri vindecatoare.

Conform pietrei memoriale ridicata de catre Gakkai in onoare si memoria lui Usui, este mentionat acest post de pe muntele Kurama ca fiind parte din postul de 21 de zile al lui Usui, un fel de “shugyo”

Traditional, Shugyo (修業) sau (修行) este un termen pentru a descrie o practica foarte intensa si o abordare disciplinara de trancendere spirituala a ego-ului, cu descrieri variate si/sau definitii, incluzand:

  • practica; instruire
  • a efectua, practica, instrui; a practica yoga/meditatie
  • a te stradui
  • a urma principiile, a fi religios sau pios
  • munca grea, ascetism

(Dictionarul Digital de Budism 2007)

  • cautarea cunoasterii; studiere, invatare, pregatire, terminarea unui curs
  • practici ascetice
  • sadhana – practica spirituala de transcedere a “eu”-lui

Vazand cum aceste descrieri sunt un pic abstracte si academice, sa reconsideram ceea ce inseamna Shugyo. Pentru acest lucru, as vrea sa ma gandesc la Shugyo ca la o stare de spirit, precum si ca la un model educational.

Tradus in mod normal (categoric) ca o practica ascetica, Shugyo inseamna, in esenta, pregatirea profunda a nucleului constiintei fiecaruia (kokoro) in vederea atingerii unor niveluri mai profunde de constientizare prin rafinamentul unei aptitudini sau abilitati. (Grove)

Din experienta mea, trasatura definitorie a Shugyo este nivelul de intensitate. De exemplu, acolo unde un practicant “normal” de arte martiale ar aloca pregatirii o ora sau cam asa ceva, si si-ar abandona gandirea si tehnica in “dojo”, un Shugyosha si-ar pregati “Budo” tot timpul si s-ar pregati din greu in mod special in “dojo”.

In esenta, un Shugyosha nu lasa niciodata garda jos si sunt complet devotati pentru a se dezvolta in intregime prin metoda aleasa de ei.

Un bun exemplu de Shugyo in Budo (arte martiale) este Hyakunin Kumite in Kyokushin Karate; 100 de runde consecutive de antrenamente fara nicio pauza, cu adversari de acelasi rang sau rang superior.

In acest mod, aproape orice poate fi considerat Shugyo; orice, de la un aranjament floral, la practici martiale, pana la caligrafie, practica de vindecare, etc. Atata timp cat mintea este determinata/hotarata si directionata corect prin intentie si entuziasm, putem sa-l/s-o numim Shugyo.

va urma

Traducere: Andra Ichim

Sursa: aici