Reiki, tratament si spiritualitate

“Reiki, tratament si spiritualitate

Renumită însă de puţini înţeleasă, metoda Reiki este cunoscută mai ales pentru valenţele terapeutice, de tratare şi prevenire a multor afecţiuni. Când te doare ceva, în mod spontan simţi nevoia să pui mâna peste locul cu pricina, pentru alinare. Bazându-se pe atingere şi pe o atitudine naturala si relaxată, metoda Reiki a fost descoperită în secolul trecut de Mikao Usui, un călugăr budist japonez (după unele surse creştin) care şi-a dorit foarte mult să afle prin ce metode reuşeau să vindece bolnavii atât Buddha, cât şi Isus. Plecând de la viaţa sa, plină de încercări a început să caute o metodă de vindecare a problemelor fizice. A studiat medicina tradiţională japoneză precum şi pe cea vestică/alopată, filozofie, religie precum şi metode de vindecare energetică (Qi qong/Kiko). La un moment dat s-a retras într-o mănăstire budistă, unde a practicat pentru câţiva ani meditaţia zen. Stareţul mănăstirii, care căuta şi el o metodă de vindecare, punea însă accentul pe Spirit şi spiritualitate ca metodă de prevenţie şi de vindecare a bolilor. Acolo Usui a studiat temeinic şi limba sanskrită, reuşind astfel să descifreze un text străvechi budist, în care în sfârşit a găsit toate răspunsurile pe care le dorea. Dar pentru a integra informaţiile aflate şi pentru a afla dacă ceea ce a aflat cu Mintea, poate fi pus şi în practică, a decis să petreacă 21 de zile de post şi rugăciune pe muntele sfânt Kurama, în Japonia. În a 21-a zi, o lumină s-a apropiat de el, lovindu-l în mijlocul frunţii şi trântindu-l la pământ. Când şi-a venit în fire, prin faţa ochilor a văzut acel text în sanskrită şi a primit informaţii despre modul în care poate fi folosit aceasta. A numit această metodă „Usui Reiki Ryoho” – „Sistemul lui Usui de tratare prin Energia Universala a Vieţii”.

A început apoi să străbată Japonia promovând această metodă, oferind tratamente şi cursuri. Până când a părăsit această lume, în 1926, Mikao Usui a avut peste 2.000 de elevi şi a instruit 21 de profesori (Maeştrii), care au predat la rândul lor mai departe aceasta metodă, Reiki devenind ora actuală o metodă de tratament practicată peste tot în lume.

 

Cum funcţionează Reiki?

Capacitate de a accesa Reiki este conferită în urma unei proceduri exacte, numită Iniţiere, prin care Profesorul/Maestrul, sprijină şi învaţă elevul să acceseze această vibraţie a Forţei de Vindecare Universale. Metoda de Reiki a lui Usui se bazează pe doi piloni: practicarea auto-tratamentului (aplicarea palmelor într-o anumită ordine, pe propriul corp); este recomandabil să practicăm auto-tratamentul zilnic pentru a ne menţine permanent în această vibraţie de vindecare. Al doilea pilon al metodei Reiki îl constituie practicarea şi trăirea zilnică a Principiilor Reiki. Cele cinci Principii Reiki sunt: astăzi nu te înfuria, astăzi nu te îngrijora, astăzi fii recunoscător, astăzi munceşte cu sârguinţă, astăzi fii bun cu ceilalţi; Fiecare practicant Reiki este Iniţiat de un Maestru Reiki, care a fost el însuşi iniţiat şi învăţat în mod direct şi nemijlocit de către un alt Maestru Reiki, şi tot aşa, într-o Linie neîntreruptă, până la Mikao Usui. Acest proces de Iniţiere este învăţat doar de cei ce ating nivelul de Profesor/Maestru, ceilalţi practicanţi (de nivelul 1 şi 2) putând să acceseze Reiki, fără însă a putea Iniţia pe altcineva. Atunci când îşi efectuează auto-tratamentul sau când pune palmele pe altcineva, practicantul Reiki se acordează cu Energia Universală a Vieţii iar apoi, prin punerea palmelor, facilitează şi celorlalţi intrarea în rezonanţă cu aceasta. Tradiţional, pentru studiu şi predarea acestui sistem, sunt folosite 3 nivele: nivelul 1 se adresează în special celor ce doresc să aibă la înde-mână o metodă de relaxare şi tratament non-invaziv, de prevenire a dizarmoniilor şi echilibrare energetică; nivelul 2 aduce cu sine învăţarea şi folosirea Simbolurilor ce permit o aprofundare a metodei Reiki, precum şi efectuarea tratamentelor „la distanţă” (persoana care primeşte tratamentul nu se află în prezenţa practicantului Reiki) În lipsa Iniţierilor Reiki, oricine poate să-şi folosească mâinile pentru a atinge o zonă bolnavă a lui însuşi sau a altcuiva, dar eficienţă va fi mai redusă, bazându-se în special pe efectul calmant al atingerii precum şi pe propria bioenergie.

 

Ce poate şi ce nu poate Reiki

Există o mare diferenţă între a trata şi a vindeca. Astfel, metoda Reiki (auto-tratamentul şi practicarea celor 5 Principii) poate fi folosit în tratarea multor afecţiuni, însă nu garantează vindecarea. De altfel, practicantul Reiki este sfătuit să nu pună diagnostice şi să nu ofere sfaturi medicale, acestea fiind de competenţa medicilor autorizaţi.

Reiki este deseori folosit ca metoda de prevenirea si reducerea stresului si a simptomelor asociate.

Printre cele mai frecvente afecţiuni tratate cu Reiki sunt: bolile de inimă, dacă n-au existat manifestări de preinfarct sau infarct; bolile de piele necontagioase; orice fel de boli de nervi, cu excepţia alcoolismului cronic; tumorile necanceroase; toate bolile digestive; toate bolile ginecologice, în afară de cele canceroase şi cele contagioase; toate formele de reumatism; dereglările circulatorii neprovocate de infarct; toate bolile de ochi; afecţiunile sistemului endocrin; astenia nervoasă; sindroamele neuro-vegetative; afecţiuni psiho-somatice.

Reamintim că tratamentul Reiki trebuie însoţit întotdeauna de schimbarea stilului de viaţă, aceasta realizându-se prin practica zilnică a celor 5 Principii.

 

Cât durează tratamentul?

Fiecare terapeut stabileşte numărul de şedinţe necesar, în funcţie de gravitatea bolii şi de reacţia pacientului. În mod normal, este indicată o şedinţă la două zile, dar dacă se poate face în fiecare zi, cu atât mai bine. De obicei, cu cât persona este mai tânără iar afecţiunea sa este mai recentă, cu atât mai puţine şedinţe sunt necesare iar reechilibrarea şi armonizarea se realizează mai repede. Pentru ca tratamentul să fie cât mai eficient, mâinile vor fi aplicate direct pe corp, cu excepţia cazurilor în care există răni deschise. Preţul unei şedinţe de Reiki este hotărât de către fiecare terapeut. Din experienţa fondatorului acestei metode, se ştie că oamenii nu pun preţ pe lucrurile gratuite. La începuturile metodei Mikao Usui a ajutat gratuit mulţi oameni bolnavi care trăiau din cerşit, şi care apoi, s-au supărat apoi pe el pentru că, sănătoşi fiind, erau nevoiţi să muncească. Astfel, observând că majoritatea oamenilor nu apreciază ceea ce primesc fără efort şi nu îşi schimbă stilul de viaţă dacă primesc totul uşor, Usui a decis să existe un schimb pentru fiecare tratament şi Iniţiere pe care oamenii le primesc.

Consultant de specialitate

Mihai Albu, Maestru Reiki

www.reiki.com.ro

cursuri@reiki.com.ro

articol aparut in revista “Plafar”, noiembrie 2011

Carti, cursuri si conferinte de Reiki Traditional gasiti AICI.

Pentru cursuri de Reiki Traditional / Usui Reiki Ryoho organizate de Scoala de Reiki® in Bucuresti si in tara ne puteti contacta la cursuri@reiki.com.ro si 0744.236.205

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.