Reiki Traditional Japonez versus Reiki Traditional Occidental 2

Reiki Traditional Japonez versus Reiki Traditional Occidental 2

de Richard Ellis

Sa analizam trei (in aceasta parte 2 este analizat ultimul dintre cele 3 – n.t.) dintre aceste sisteme japoneze pentru a intelege mai bine originea lor.

  • Komyo Reiki

Hyakuten Inamoto, studentul senior al lui Chiyoko Yamaguchi, a fondat varianta Komyo Reiki  (acum redenumit Komyo ReikiDo – n.m.) inainte de aparitia sistemul Jikiden. Anterior, Hyakuten a tradus seminariile Gendai Reiki Ho pentru Hiroshi Doi concluzionand astfel: “Ma bucur sa declar ca am invatat de la el multe lucruri folositoare din sfera Reiki-ului occidental.”

S-a zvonit ca Hyakuten ar fi fost sfatuit sa nu predea Jikiden si asta pentru ca Tadao Yamaguchi isi dorea sa fie singurul care sa duca mai departe linia de initiere a mamei sale. In orice caz, Hyakuten mi-a confirmat personal cele scrise mai jos.

“Dupa cum bine stii, doamna Yamaguchi m-a initiat in Reiki, deci am avut cu ea o relatie ca de la profesor la student. Tadao era fiul ei mai mic sau, altfel spus, baiatul profesoarei mele de Reiki. In timp ce ma pregateam cu doamna Yamaguchi, Tadao practica o alta metoda vindecatoare numita “Johrei”. Nu am abandonat Jikiden pentru ca deja predam Komyo Reiki in momentul cand Tadao, oficial, a infiintat Jikiden Reiki in anul 2000. Cu alte cuvinte, Komyo exista dinaintea Jikiden-ului si, pentru mine, atat Jikiden cat si Tadao reprezinta fratele meu mai mic. Astfel le povestesc cursantilor mei despre Jikiden Reiki.”

Komyo Reiki este inspirat din stilul lui Hayashi, “Usui Shiki Ryoho”, si se focalizeaza pe dezvoltarea unei cai care duce la trezirea spirituala si la Satori (iluminare). Se accentueaza importanta practicarii zilnice a meditatiei Gassho bazata pe principiile Reiki si se pastreaza sistemul simplu, fara prea multe tehnici, cu urmatorul slogan: “Plaseaza palmele, supune-te si zambeste.”

Hayakuten afirma ca, din sistemul Gendai Reiki Ho, a integrat doar Hatsurei Ho (hatsu = a invoca/a genera, rei = spirit, ho = metoda). Pentru noi, in linia Takatei, aceasta tehnica e o combinatie de: periere/curatare uscata, meditatie focalizata pe traiectoria luminii stralucitoare ca de cristal (pornea din crestetul capului si traversa tot corpul) si meditatie Gassho, precum si de repetarea zilnica a celor 5 principii (aceasta tehnica, extrem de similara cu Hatsurei Ho asa cum este predat in Gendai Reiki, mi-a fost si mie explicata de catre Rick Bockner, ultimul Maestru Initiat de catre Hawayo Takata – n.m.). Aceasta metoda are mai multe variatii, dar, in mod esential, presupune o meditatie de curatare si manifestare.

De altfel, in sistemul sau de Reiki, Hayakuten a mai incorporat si cateva practici budiste de “atentie asupra respiratiei”. Astfel, a precizat: “Pentru ca am studiat buddhismul, in timpul seminariilor Reiki pe care le sustin, impartasesc cu bucurie invataturile lui Buddha (Iluminatul).” Spre deosebire de Chiyoko Yamaguchi, Hayakuten a inclus in Komyo Reiki si simbolul maestrului, multumita fostului partener care mai tarziu a devenit maestru in sistemul Reiki occidental.

In concluizie, pe baza celor trei stiluri de Reiki enumerate mai sus, acestea sunt liniile lor de initiere:

  • Jikiden Reiki: Mikao Usui – Chujiro Hayashi – *(Wasaburo Sugano) – Chiyoko Yamaguchi – Tadao Yamaguchi.
  • Komyo Reiki: Mikao Usui – Chujiro Hayashi – *(Wasaburo Sugano) – Chiyoko Yamaguchi – Hyakuten Inamoto
  • Gendai Reiki Ho: Mikao Usui – Chujiro Hayashi – Hawayo Takata – Barbara Ray – Mieko Mitsui – Hiroshi Doi (nivelul 2 / Okuden) si ** Mikao Usui – Kanichi Taketomi –  Kimiko Koyama – Hiroshi Doi (nivelul 2 / Okuden)
  • (Wasaburo Sugano) – omis dintr-un motiv anume.

** aceasta este linia energetica folosita in cadrul Gendai Reiki ho, nu Linia Spirituala de Initiere

Asadar, dupa cum vedeti, toate drumurile duc inapoi la Chujiro Hayashi.

Dupa ani de zile, in care am cercetat si investigat fenomenul Reiki, incep sa ajung la concluzia ca, atunci cand Hawayo Takata a introdus sistemul Reiki in occident, singurul lucru pe care l-a omis din versiunea initiala Usui Shiki Ryoho a fost terminologia japoneza (si Poemele Imparatului Meiji; nu am gasit inca nicio informatie care sa ateste ca Hawayo Takata a transmis aceste Poeme vreunui Maestru de-al ei – n.m.). De-a lungul timpului, varianta initiala, odinioara simpla si clara, a suferit diverse adaugiri/transformari. Sistemul Takatei s-a bazat pe aspectul de tratare dar nu in detrimentul devoltarii spirituale personale.

Hawayo Takata descria Reiki drept: “O forta universala venita din Marele Spirit Divin” si continua: “Reiki nu se asociaza cu nicio existenta vizibila din punct de vedere material, ci reprezinta o forta spirituala nevazuta care emite vibratii si care te invaluie in armonie. Aceasta energie cu caracter incomprensibil nu poate fi inteleasa de catre om, dar, in acelasi timp, fiecare fiinta ii primeste binecuvantarile.”

Cred ca Takata a inteles destul de bine definitia sistemului Reiki, iar eu, unul, ii multumesc zilnic pentru acest dar pe care mi l-a oferit.

Imi doresc sa reflect ca un ecou cuvintele lui Hyakuten Inamoto: “Dorinta mea este ca fratele meu de practica Reiki (Tadao) sa profeseze adevaratul Reiki Ryoho, adica: unitate, deschidere si impartasire mai presus de dualitate. “

Acestia sunt cei 22 de Maestri/profesori de Reiki pe care Takata i-a initiat inainte de moartea sa:

Multumesc site-ului: http://www.reikisystem.com (link-urile nu mai sunt valabile – n.t.)

Richard Ellis

Material de referinta, “Stiluri Reiki” de James Deacon.

Pentru mai multe informatii legate de aceasta tema, precum si de alte subiecte referitoare la sistemul Reiki, vizitati James Deacon.

Sursa: aici.

Traducere: Andra Ichim.

Completari si precizari: Mihai Albu.

Cărți, cursuri, mentoring și conferințe de Reiki Tradițional găsiți AICI.