Reiki Traditional Japonez versus Reiki Traditional Occidental 1

Reiki Traditional Japonez versus Reiki Traditional Occidental 1

de Richard Ellis

Timp de aproape doua decenii am practicat si cercetat metoda Reiki si, recent, am fost atras sa particip la dezbaterea despre ce presupune “Reiki-ul Japonez Traditional” si cat este de diferit fata de versiunea “Usui Shiki Ryoho” a lui Hawayo Takata.

Inainte sa continui, as vrea sa lamuresc un lucru: pentru mine, orice forma sau metoda care presupune folosirea Ki-ului Universal poate doar sa faca bine (subl.m.) pentru ca, asa cum majoritatea dintre noi stim, energia fenomenului Reiki este dirijata de o inteligenta inerenta (din fericire).

Nu vreau sa acuz pe nimeni, ci imi doresc sa aduc putina lumina asupra unei situatii care, din punctul meu de vedere, compromite echilibrul Reiki-ului si induce in eroare majoritatea noilor practicanti, doritori de a se alatura comunitatii Reiki.

In ultima perioada, sistemul Reiki invatat de mine a inceput sa poarte denumirea de Reiki Occidental. Acest lucru este gresit fiindca sistemul introdus de Hawayo Takata in lume poarta denumirea de “Usui Shiki Ryoho”, iar uneori mai este numit “Usui Reiki Ryoho” care inseamna “Metoda de tratament in stilul lui Usui” sau “Maniera lui Usui”, cea pe care am invatat-o si eu initial.

Takata a dobandit acest sistem de la Chujiro Hayashi, in perioada cand ajuta ca si ucenica (si uterior eleva interna – uchideshi – n.m.) in clinica lui, iar mai tarziu, in 1936 (in alte articole apare anul 1936 pt prima initiere si 1938 pt cea de maestru) acesta i-a oferit si initierea pentru nivelul de Maestru Reiki. Dupa 4 ani, Hayashi s-a sinucis (seppuku – japoneza) in propria vila din Atami, loc aflat in vecinatatea muntelui Fiji, iar Takata a fost prezenta la acest tragic eveniment.

Metoda ei Reiki a fost, in mare parte, adaptata vorbitorilor de limba engleza aflati la momentul respectiv in Hawaii si, atunci cand preda anumite tehnici, alegea sa omita o parte din terminologiile japoneze sau opta pentru reformularea lor in limba engleza. Exemple: Byosen Reikan Ho (tradus ca si) Metoda de scanare, Seiheki Chiryo (tradus ca si) tratament mental/emotional. Si, daca privim mai adanc in structura multor astfel de sisteme “original japoneze”, in voga acum, vom observa ca toate se aseamana cu invatamintele Takatei si initierile vin pe aceeasi linie, prin Chujiro Hayashi catre Dr. Usui.

Sa analizam trei dintre aceste sisteme japoneze pentru a intelege mai bine originea lor.

  • “Gendai Reiki Ho” (Dento Reiki)

Se crede ca acest sistem contine tehnicile originale Usui Reiki Ryoho, asa cum sunt practicate in metoda Usui Reiki Ryoho Gakkai, tehnici omise de catre Takata in varianta ei occidental (pot spune acum ca Hawayo Takata a predate cam toate dintre tehnicile considerate japoneze, insa nu cu nume japonez; in afara de poemele imparatului Meiji, toate tehnicile japoneze din Dento Reiki au fost predate Maestrilor ei, insa e adevarat ca nu toate tuturor – n.m). Elemente de Dento Reiki au fost incorporate de catre Hiroshi Doi in sistemul fondat de el – Gendai Reiki – iar denumirea acestui sistem se traduce prin “Metoda Moderna de Reiki”. Doi a studiat cu Mieko Mitsui – studenta a fondatoarei Tehnicii Radiante, Barbara Ray Weber, cea care s-a luptat cu Phylis Lei Furumoto, nepoata Takatei, pentru conducerea sistemului Reiki.

De altfel, s-a relatat ca Hiroshi Doi a mai studiat Osho Neo Reiki (o varianta modificata a stilului Takatei; nu exista insa dovezi in acest sens – n.m.) si Jikiden Reiki (s-a aflat mai recent ca el, alaturi de Hyakuten Inamoto – elev direct al lui Chiyoko Yamuguchi, a participat la primele ei cursuri oficiale, pentru a o incuraja si sprijini sa isi raspandeasca sistemul sau – n.m.). Si-a construit propriul sistem Reiki incorporand diferite metode de vindecare. Este curios ca Gendai Reiki Ho este considerat de unele persoane ca ar fi, de fapt, Usui Reiki Ryoho Traditional, chiar daca insusi Doi afirma ca niciodata nu a predat un alt sistem in afara de Gendai Reiki Ho:

“Am predat pana acum doar Gendai Reiki Ho, iar acest sistem include tehnici traditionale. Totusi, daca un Maestru Reiki opteaza pentru aceste tehnici si afirma ca, in afara de Gendai Reiki Ho mai predau si varianta traditionala Usui Reiki Ryoho, atunci greseste. Nu am predat nimic altceva in afara de seminarii Gendai Reiki Ho, lucru care ramane valabil si pe viitor.”

Cercetatorul Reiki, James Deacon, scrie: “Doi a semnalat (nu prea insistent, se pare..) faptul ca varianta de Reiju (Initiere – n.m.) folosita si predata in Gendai Reiki Ho este propria sa creatie – in incercarea de a reproduce Reiju-ul pe care il primea in cadrul intalnirilor din cadrul Gakkai. Din cate afirma chiar el insusi, Hiroshi Doi nu este maestru in cadrul Gakkai, deci versiunea acestuia de Reiju nu este cea predata acolo.”

Este clar ca Doi a petrecut mult timp studiind si incorporand nenumarate tehnici in varianta sa de Reiki, lucru care nu poate fi blamat. La fel ca si mine, multi maestrii aleg sa procedeze intocmai, fapt ce se poate considera o evolutie atunci cand se constientizeaza fluxul de energie Ki. In orice caz, pentru practicantii Gendai Reiki Ho, acest sistem este sinonim cu Reiki Traditional Japonez, ceea ce este nu este corect.

  • Jikiden Reiki

Acest sistem se bazeaza pe ultimele invataturi ale doamnei Chiyoko Yamaguchi si a fost creat in anul 2000 de catre ea si Tadao Yamaguchi, fiul acesteia (cu sprijinul initial a lui Hiroshi Doi si Hyakuten Inamoto – n.m.). Chiyoko a fost studenta lui Chujiro Hayashi, care i-a oferit initierea pentru primele doua niveluri Reiki in anul 1938, la doi ani si jumatate dupa ce Takata devenise Maestru. A sustinut apoi ca Hayashi i-a oferit acordajul pentru nivelul de Maestru si ca a practicat Reiki intocmai cum a fost invatata de catre acesta (in declaratii mai recente ale fiului sau, se afirma ca ea a fost pregatita ca Shihan de Wasaburo Sugano, in timp ce Chujiro Hayashi asista la pregatirea sa – n.m.). Spre deosebire de metoda Usui Shiki Ryoho, varianta doamnei Chiyoko nu presupunea plasarea palmelor pe pozitii standard, iar atunci cand oferea Reiki, se concentra mai mult pe aspectele intuitive. A precizat ca nu a fost instruita despre cum sa utilizeze aceste pozitii, ceea ce este foarte interesant, intrucat, se pare ca insusi Hayashi ar fi inserat pozitiile standard in ideea de a se potrivi cu varianta sa de Reiki practicata in clinica (in cartea sa, J. H. Gray, afirma ca setul standard de posiztii a fost dezvoltat de Takata impreuna cu el – n.m.). Chiar daca s-a zvonit ca doamna Chiyoko a obtinut gradul de Maestru direct de la Hayashi, mai tarziu a iesit la lumina ca, de fapt, unchiul sau, Wasaburo Sugano, care a fost si el instruit de Hayashi, i-ar fi oferit instructiuni despre cum sa efectueze un acordaj Reiki./Reiju

L-am intrebat pe Hyakuten Inamoto, un elev senior de al doamnei Chiyoko: “Ai idee de ce Chiyoko a ales sa nu-si includa unchiul, pe Wasaburo Sugano, in linia sa de initiere?”

Mi-a raspuns astfel: “Din cate mi-a povestit, am inteles ca unchiul sau a instruit-o doar cum sa ofere Reiju (acordajul). Pentru ea, cel care a initiat-o in Reiki a fost insusi Sensei Cujiro Hayashi.”

Chiyoko Yamaguchi n-a stiut despre existenta simbolului de Maestru utilizat ca si simbol Reiki. Cateva persoane i-au sarit in aparare afirmand ca, la vremea respectiva, simbolul inca nu facea parte din sistem dar, dupa cum stim, Takata a fost initiata in gradul de Maestru cu doi ani inainte, iar Hayashi a instruit-o cum sa utilizeze acest simbol, deci, ceva nu se leaga. Hyakuten Inamoto, de altfel si directorul Komyo Reiki, sustine inca o data: “Doamna Yamaguchi n-a stiut despre existenta acestui simbol. I s-au predat doar primele doua niveluri (Shoden si Okuden) si cele 3 simboluri intr-un curs de 5 zile, sustinut de insusi Sensei Chujiro Hayashi.” Aceasta afirmatie ridica, inca o data, un semn de intrebare, de vreme ce initierea Takatei in Usui Shiki Ryoho include, automat, si simbolul de Maestru. De altfel, spre deosebire de cursul de numai 5 zile in care doamna Yamaguchi a fost initiata in primele doua nivele, stagiul de pregatire al Takatei s-a transformat intr-o ucenicie de lunga durata (elev intern/uchideshi – n.m.), in drumul ei spre gradul de Maestru Reiki.

va urma

Richard Ellis

Material de referinta, “Stiluri Reiki” de James Deacon.

Pentru mai multe informatii legate de aceasta tema, precum si de alte subiecte referitoare la sistemul Reiki, vizitati James Deacon.

Sursa: aici

Traducere: Andra Ichim.

Completari si precizari: Mihai Albu.

Cărți, cursuri, mentoring și conferințe de Reiki Tradițional găsiți AICI.