Reiki si protectia

 

Reiki si protectia

 

de Richard Ellis

 

“Este mai bine sa aprinzi o lumanare mica decat sa blestemi intunericul”

Confucius.

 

Sunt protejat cand ofer Reiki? Aceasta este una dintre cele mai frecvente intrebari pe care le primesc la cursurile de Reiki si in aceasta saptamana voi explica propria mea filozofie despre acest subiect si implicatiile mai largi ce apar atunci cand ne atasam de nevoia de protectie.

O cautare rapida pe google ne dezvaluie pareri contradictorii despre acest subiect. Unii cred cu ardoare in nevoia de a lua masuri suplimentare pentru a ne simti protejati de energiile din exterior si ofera o lista de metode inventive care pretind ca ofera aceasta protectie: “Scuturi din aura, bule Reiki, Indepartarea spiritelor ratacite”. Sunt doar cateva exemple din cate am gasit.

Altii considera ca Reiki nu are nevoie de nici o alta protectie in afara de ceea ce dispune deja in mod firesc. Se pare ca si Hawayo Takata era de aceasta parere si ar fi spus, “Puterea ta Reiki este ca o aura, este o lumina pe care o radiezi in exterior si aceasta energie este mai puternica decat ceea te poate afecta din exterior… intunericul nu te poate patrunde.”

Pentru inceput sa ne uitam la ceea ce presupune “nevoia de protectie”. Sunt lumina si am nevoie de protectie impotriva intunericului. Sunt optimist si am nevoie de protectie impotriva negativismului. Sunt bun si am nevoie de protectie impotriva raului. Granitele mele personale trebuie intarite. Exista forte exterioare care ma pot influenta negativ. Energia altor oameni se poate bloca in interiorul meu. Exista vampiri energetici care ma epuizeaza. Reiki nu este suficient de puternic ca sa ma protejeze. Universul este impartit in intuneric si lumina. Fortele intunecate sunt puternice. Nu sunt in siguranta.

Doua lucruri imi atrag atentia la aceasta lista: in primul rand modul cum reflecta foarte clar o stare de teama si, in al doilea rand, nevoia de a-ti intari granitele personale. In teoria chakrelor (sistemul Usui Reiki Ryoho, forma originara, nu foloseste acest sistem de referinta, originar din India, insa, din diferite considerente, unii Profesori de Reiki il folosesc si/sau fac referire la el – n.t.) aceste doua probleme s-ar reduce la aspectele psihologice ale chakrelor de baza si sacrala. Chakra de baza este cea responsabila de impamnatare si relatia de incredere fata de Universul fizic. In Chakra sacrala isi are originea sentimentul de valoare personala si invatarea crearii granitelor sanatoase.

Cred cu ardoare in ideea conform careia lumea nu este decat o reflectare a propriilor noastre proiectii prezente asupra acesteia. Si atunci, s-ar putea ca nevoia de protectie impotriva pericolelor externe sa fie doar o reflectare a propriilor noastre convingeri si credinte? Atunci cand analizam nevoia de protectie, s-ar putea sa incepem sa o vedem ca pe ceva ce simtim in interior ca trebuie sa facem pentru a ne simti mai confortabil cu experientele noastre exterioare. De fapt, vizualizarea unei sfere de lumina care ne inconjoara sau a unui scut Reiki se face folosind imaginatia din propria noastra minte. Daca am constientiza faptul ca modul in care experimentam lumea exterioara tot timpul este rezultatul direct al starii noastre de spirit, nu ar fi mai simplu sa schimbam modul de gandire? Cu siguranta, cu cat ne concentram mai mult pe disconfortul creat de diverse forme de energie si emotii, cu atat resimtim mai puternic nevoia de a ne proteja impotriva lor. Dar daca am pune la indoiala credinta ca exista “ceva acolo” impotriva caruia trebuie sa ne protejam? Daca ne-am indrepta atentia asupra credintei de baza conform careia nu suntem in siguranta, s-ar putea sa descoperim diverse energii pe care le intalnim zilnic si pe care sa le tratam cu mintea deschisa si sa analizam felul in care ne fac sa ne simtim, fara sa ne temem de felul cum ne-ar putea afecta.

11205182_351114228420069_1029860955105041980_n

Eu spun la cursurile pe care le tin: “singurul lucru de care trebuie sa te protejezi esti tu insuti”. Si asta pentru ca propriile tale ganduri/pareri despre o situatie definesc experienta ta fata de situatia respectiva. Daca ai convingerea ca ceva este intunecat, negativ sau rau, atunci cu siguranta ca-l vei percepe in acest fel. Foarte curand, vei cauta ajutor din partea celor care gandesc la fel ca tine, incercand sa scapi de “entitatea” pe care ai creat-o in mintea ta. Este de necontestat abilitatea imaginatiei omului de a fabula pe marginea unei idei nascute din frica. De-a lungul istoriei umane gasim multiple exemple despre lupta dintre intuneric si lumina, care au contribuit la nasterea ideii conform careia nu suntem in siguranta. Este adanc inradacinata in psihicul nostru si sustinuta in mod constant. Religiile reflecta aceste credinte, prin urmare fara dedicarea totala fata de o anumita religie si fara protectia pe care aceasta o ofera sufletul tau va fi pierdut pentru totdeauna fortelor intunecate. Aceste idei au fost asimilate in gandirea moderna aproape ca parte a mostenirii noastre colective. De la povesti, la filme de succes precum Star Wars, tema centrala este lupta luminii impotriva intunericului. Atunci nu e de mirare ca noi ca si practicanti am adoptat ideea unui univers polarizat si am inventat multe moduri creative de a face fata acestei amenintari. La cursurile mele ii invat pe studenti sa priveasca energiile bune si rele ca simple energii. Unele sunt mai placute, altele mai putin placute. Abilitatea unui terapeut de a empatiza si a simti “hibiki-ul” (senzatiile pe care le avem in palme si care sunt doar ecoul unui dezechilibru al fiintei pe care punem palmele – n.t.) care iti permite sa fii ghidat catre zonele care au cea mai mare nevoie de Reiki, depinde de capacitatea de a comunica energetic cu clientul tau. Vei experimenta automat ceea ce simte clientul tau in momentul in care te concentrezi cu intentie asupra lui. Exact in acest stadiu multi profesori si studenti se retrag deoarece senzatiile pe care le percep se poate sa nu fie foarte placute. De aceea consider ca este foarte important sa ne pregatim in mod corect pentru un tratament si sa invatam sa ne detasam la final.

Metoda mea de pregatire este urmatoarea: Impamantarea – o stare de constienta/prezenta a corpului fizic si a momentului prezent, Starea propriei persoane – constienta asupra ceea ce se intampla cu tine astazi (Minte/Corp/Emotie), Gassho Meiso – conectarea cu si manifestare de Reiki, Invocarea – rugaciunea, mentionand intentia si binele cel mai inalt pentru toti cei implicati.

Metoda mea de deconectare este urmatoarea: Curatarea uscata – Kenyoku, deconectarea propriei persoane prin miscari de periere, Incarcarea chakrelor (vezi observatiile de mai sus – n.t.) – vizualizarea atragerii energiei prin chakre pentru a intari fluxul de energie, Spalarea – clatirea bratelor de la coate spre palme cu apa rece.

Regulile de aur sunt: Ridicarea unui scut atunci cand simti ceva neplacut nu face decat sa blocheze acest lucru in interiorul tau, prin urmare ramaneti deschisi si eliberati-l prin respiratii profunde. Daca esti constient de propria energie inaintea unui tratament atunci orice schimbare in timpul unui tratament va fi rezultatul interactiunii cu clientul tau. De cele mai multe ori, motivul pentru care te simti epuizat dupa o sesiune de Reiki este faptul ca te-ai implicat emotional in rezultat. Secretul este sa permiti Reiki sa curga fara a interveni in nici un fel. Nu poti sa impingi un rau impotriva curentului (sublinierea noastra). Considera emotiile puternice care apar in timpul unui tratament ca si un indiciu asupra nivelului tau de prezenta alaturi de clientul tau in procesul sau de vindecare. Constientizeaza faptul ca esti in siguranta si poti elibera cu usurinta orice emotii nedorite aparute in timpul tratamentului de indata ce clientul a plecat.

O afirmatie pe care o folosesc, foarte folositoare si usor de tinut minte, este urmatoarea: “Nici o persoana, loc sau lucru nu poate tulbura pacea si calmul meu interior…” (sublinierea noastra).

 

Traducerea: Paula Ramasescu.

Completari: Mihai Albu

 

Sursa: http://www.practicalreiki.com/blog/reiki-and-protection/

 

Curs online pentru realizarea ghidata a autotratamentului Reiki dintr-o perspectiva Traditionala.

Mai multe aplicatii practice si informatii despre sistemul Usui Reiki Ryoho (in linia lui Hawayo Takata) gasiti in cartea “Reiki, o metoda practica”, la care ajungeti dand click aici.