Reiki si Depresia

Reiki si Depresia

de Frans Stiene

www.ihreiki.com

 

Sistemul Reiki oferă multe exerciții pentru a combate lipsa poftei de viață și a sentimentului de a nu avea energie pentru a fi angajat/ă în activitățile zilnice.

Unul din motivele pentru care  simțim lipsă de energie în timpul depresiei este acela că toată energia necesară pentru a participa în activitățile cotidiene este mâncată de frică, grijă si mânie. Din această cauză ne pierdem veselia  interioară, fericirea interioară. Frica constantă, grija și mânia ne lasă obosiți și goliți. Așadar, unul dintre principalele aspecte este să ne reîntregim energia pentru a putea să simțim bucuria interioară.

Una dintre cele mai importante meditații aparținând sistemului Reiki (Usui Reiki Ryoho) este Joshin Kokyu Ho, o meditație în care ne concentrăm pe și ne aducem respirația în hara/tanden (seika tanden – n.t.), chiar  sub ombilic. Acest centru energetic este centrul nostru, fundația noastră, bateria noastră interioară. Respirând în mod conștient în această zonă, încet vom începe să ne refacem energia din această baterie, și, în același timp, vom începe să ne simțim mai împământați și centrați.  Împământăndu-ne și centrându-ne, începem să ne îndepărtăm de mintea-maimuță, așadar vom diminua atracția sa catre frica, grija și mânie. În schimb, acest lucru ne ajută să scăpăm, puțin câte puțin, de starea de depresie a minții noastre.

O altă practică este recitarea de kotodame. Kotodama semnifică protecție pentru minte. Ne protejează mintea prin faptul că nu o lasă să rătăcească înspre frică, grijă și mănie, prin urmare kotodamele sunt o unealtă minunată pentru a alina depresia.

Un alt aspect al recitării kotodamelor, daca practicăm corect, este acela că sunetul începe să vibreze în întrega noastră ființă, oferindu-ne o senzație plăcută, o senzație de căldură interioară și mulțumire.

Compasiunea este un alt element care ne poate ajuta cu depresia, în mod specific compasiunea față de alții. Arătând compasiune altora este o cale foarte bună de a ne elibera de mila față de sine. Putem face asta ajutându-i pe alții; din această cauză, începem să ne îndepărtăm de concentrarea asupra propriei persoane și a milei față de sine.

Ultimul scop al sistemului Reiki (Usui Reiki Ryoho) este de a ne redescoperi lumina strălucitoare înnăscută; această lumină este lumina veseliei, deschisă și extinsă, plină de bucurie și pasiune pentru viață. Când redescoperim această lumină, depresia noastră se topește și dispare precum zăpada în soare. Dar acest lucru nu este mereu ușor de îndeplinit. Necesită timp și efort, așa că ai răbdare cu tine. Practică în mod constant, și găsește un profesor bun care te poate învăța cum să te împuternicești, pentru ca treptat, de-a lungul timpului, să începi să-ți redescoperi lumina strălucitoare interioară a fericirii.

Traducerea: Samuel Morarescu.

Adaptare: Mihai Albu

Sursa: http://www.ihreiki.com/blog/article/reiki_and_depression

 

Mai multe aplicatii practice si informatii despre sistemul Usui Reiki Ryoho (in linia lui Hawayo Takata) gasiti in cartea “Reiki, o metoda practica”, la care ajungeti dand click aici.