Reiki si chakrele?

Deseori, dupa decesul lui Hawayo Takata, Reiki a fost asociat cu sistemul energetic hindus, in special cu chakrele. S-a pretins chiar ca Takata predase despre chakre. Din cate stim acum aceasta nu a folosit acest sistem de referinta spiritual si energetic, chiar daca unii dintre Maestrii ei, din considerente personale, le-au introdus si predat mai departe.

J.H. Gray, unul dintre primii Maestrii Initiati de catre aceasta, care a creat Sistemul Integrat Usui-Gray®, chiar daca preda informatii despre chakre in cadrul acestui sistem, afirma ca Takata nu i-a predat niciodata despre acestea.

Pana la urma, de ce ar fi avut nevoie un sistem japonez, cum este Usui Reiki Ryoho, sa foloseasca un cadru spiritual-energetic hindus?

Japonia (la fel ca alte tari din Asia) are propriul sau sistem de referinta spiritual si energetic alcatuit din Hara, tanden-uri si meridiane energetice.

Un document care sprijina aceasta afirmatie este “Grey book” (numita de fapt „Leiki. Un memorial pentru sensei Takata“), alcatuita de catre Alice Furumoto (una dintre fiicele lui Hawayo Takata si mama lui Phillys Lei Furumoto), care a pus laolalta pagini din jurnalul lui Takata si celebrul ghid al lui Hayashi – Hayashi Ryoho Shishin). Aceasta carte a fost apoi data Maestrilor Initiati de catre Takata, in 1982. Aici, la pagina 4 intr‑o notă din jurnalul sau datata 10 decembrie 1935, sensei Takata scria: “Reiki este «Energia din noi înşine» si trebuie sa «… meditam pentru a lasa Energia sa iasa din launtrul nostru».” Referitor la «Energie», ea afirma: “«Salasluieste in interiorul abdomenului tău, cam la cinci cm sub buric».”

Adica, exact locul seika tanden, din sistemul spiritual-energetic traditional japonez! Iar seika tenden nu este totuna cu chakra Swadistana sau cu Manipura! Este altceva, atat din punct de vedere al localizarii cat si din punct de vedere al functiilor sale.

Un alt document care vine in sprijinul afirmatiei ca sistemul Usui Reiki Ryoho are la baza sistemul traditional japonez – Hara, este si “Ghidul de tratament a lui Takata”. Il gasiti aici http://www.aetw.org/d_takata_treatment_guide.html

Precizare: sistemul energetic hindus functioneaza si nu inseamna ca gresiti daca il folositi, doar ca nu face parte din sistemul originar de tratament prin Energie Spirituala fondat de Usui! Si cred ca este bine sa stim aceasta 🙂

 

Mai multe aplicatii practice si informatii despre sistemul Usui Reiki Ryoho (in linia lui Hawayo Takata) gasiti in cartea “Reiki, o metoda practica”, la care ajungeti dand click aici.