Reiki si banii

Relatia dintre Reiki si bani (plata) / Schimbul de Energie.

 

de Oliver Klatt

 

Cursurile Reiki, tratamentele Reiki, instruirile Reiki, de regula, toate acestea costa bani. Totusi, cat sa accept pentru un tratament Reiki? Pentru un curs de gradul I? Pentru a initia un maestru? Pentru multi, acestea sunt intrebari dificile. Pare greu sa cantaresti  valoarea a ceea ce o persoana daruieste prin intermediul Reiki. Mai presus de toate, este diferit pentru fiecare persoana. Multi evita sumele mari, motivand ca Reiki nu poate fi cumparat. Altii doresc ca serviciul si efortul personal sa le fie recunocute. Ei stabilesc preturi in functie de timpul alocat predarii cursului si de valoarea cheltuielilor. Totusi, altii stabilesc o taxa fixa, reprezentand barometrul masurarii schimbului reciproc de energie.

Bani pentru Reiki?

Bani in schimbul energiei universale a vietii?  Pentru a accesa energia universala a vietii? Pentru abilitatea de a facilita altora accesul la energia universala a vietii? Acest lucru pare nepotrivit pentru multe persoane. Ei gandesc: “Reiki este pentru toata lumea. Fiecare ar trebui sa fie capabil sa invete Reiki”. Cei care au aceasta  atitudine stabilesc preturile dupa urmatoarea gandire: “Constientizez care sunt limitele din punct de vedere economic si nu stabilesc bariere. Vreau ca oricine doreste sa poata avea acces la energia universala a vietii.” Astfel preturile pot fi stabilite la 15 euro pentru o ora de tratament Reiki, 70 de Euro pentru un curs de gradul I, 120 de euro pentru un curs de gradul II si 450 de euro pentru initierea in gradul de maestru.

Pe de alta parte, altii vad intreaga problema pragmatic, evaluand cat timp si cati bani investesc in activitatile Reiki. Aceasta implica costuri cu brosuri, cu multiplicarea lor, chiria pentru spatiul unde are loc seminarul, costuri materiale (certificate, sigilii, stampile si altele), CD player, CD-uri si taxe pentru calitatea de membru in organizatiile Reiki. Si sa nu uitam taxele, asigurarea medicala, beneficiile (pensia – n.t.) pentru retragerea din activitate pentru Maestrii Reiki si practicantii Reiki. Aceasta poate duce la costuri de 50 de euro pentru un tratament Reiki, 175 de euro pentru un seminar de weekend si cel putin 2500 de euro pentru un curs de initiere in gradul de maestru. Aceste preturi par sa spuna: “Sunt o persoana pragmatica, mi-ar placea sa reduc costurile, dar acesta nu este un lucru realist. In zilele noastre, in societatea in care traim, daca cineva doreste Reiki, va trebui pur si sinplu sa plateasca aceste preturi.”

Totusi, altii vad nivelul preturilor pentru un tratament, un seminar si, mai ales, pentru un curs de initiere in gradul de maestru ca o masura a intensitatii, profunzimii si integritatii a ceea ce se intampla in timpul schimbului de energie. Ei se ghideaza dupa urmatorul motto: “Cu cat dai mai mult, cu atat primesti mai mult ,” considerand ca cel care isi permite sa fie platit mai mult, trebuie intr-un fel, sa imbratiseze aceasta forma si sa o trasmita mai departe; altfel, pe termen lung, nu ar avea succes in munca sa. Aceste tipuri de preturi par sa spuna: “Detin o intelegere profunda inauntrul meu. Pledez pentru o forma particulara, pentru o prezentare completa intr-o maniera unica.”

“Daca te simti atras de asta, permite-ti o conversatie cu mine!” Preturile astfel stabilite  pot fi de 70 de euro pentru un tratament Reiki de 90 de minute, 200 de euro pentru un curs de gradul I, 600 de euro pentru un curs de gradul II si 10.000 de euro pentru un curs de initiere in gradul de maestru.

Aceste modalitati obisnuite de a lucra cu Reiki si banii, descrise aici ca exemplu, se intampla rar sa apara in forma lor pura. Fiecare dintre noi are putin din tipul  idealist, cel care calculeaza sau expertul dinauntrul nostru.

(va urma)

 

Traducerea din engleza in romana: Adriana Duculescu

Multumesc Maestrului Reiki Oliver Klatt pentru permisiunea de a traduce si publica acest intreviu. Site-ul sau personal este http://www.einfach-nur-reiki.de/

Versiunea in engleza a articolului o gasiti aici:  http://www.einfach-nur-reiki.de/reiki/reiki-and-money.shtml

Mai multe aplicatii practice si informatii despre sistemul Usui Reiki Ryoho (in linia lui Hawayo Takata) gasiti in cartea “Reiki, o metoda practica”, la care ajungeti dand click aici.

A aparut si “Reiki – o Energie a Echilibrului”, antologie Reiki la care si-au adus contributia 14 Profesori Reiki (Anglia, Australia, Canada, Germania, Grecia, Israel, Olanda, Romania, USA) O gasiti dand click aici.

Pentru cursuri de Reiki Traditional / Usui Reiki Ryoho organizate de 

Scoala de Reiki® 

in Bucuresti si in tara ne puteti contacta la:

cursuri@reiki.com.ro si 0744.236.205