Reiki si banii (3)

Relatia dintre Reiki si bani (plata) / Schimbul de Energie.

de Oliver Klatt

 

Banii si sentimentul valorii personale

Lucrul cu banii poate imbraca multe forme. Un aspect de care nu putem sa nu tinem seama: a lucra cu banii individual si personal. Atitudinea noastra privind banii este marcata de personalitatea noastra. Mai presus de toate, sentimentul valorii personale joaca un rol decisiv in cazul negocierii. In concluzie, baza oricarei atitudini dificile legate de bani poate fi reprezentata de afirmatia: “Nu merit asta.”

“Ca adult nu merit ceea ce nu mi s-a permis sa am cand eram copil”. “Ca femeie, nu am un venit care este considerat normal pentru un barbat.””Nu merit sa fiu platit pentru ceva care in opinia mea pare a fi al meu de drept.””Nu merit sa ii depasesc pe ceilalti.”

Aceste convingeri, acceptate constient sau inconstient, de obicei garanteaza o atitudine dificila legata de bani. Aceasta poate aparea ca o frugalitate inutila, prezentandu-se uneori ca sacrificiu de sine.

Sigur, cineva nu poate pur si simplu sa vina si sa solicite un pret exagerat pentru orice. Dar, daca vei crede ca nu meriti o plata corecta, de regula, nu o vei primi.

Cel mai mare blam pentru aceasta este propria ta atitudine negativa legata de bani, si nu faptul ca alti oameni nu au bani ori ca nimeni nu recunoaste adevarata valoare a realizarilor tale.

Desi poate fi dificil de crezut, in general, cineva primeste ceea ce crede ca este o suma corecta (pentru sine si munca sa – n.t.)!

Fiecare dintre noi transmite un mesaj al propriei valori in lume, iar aceasta ii raspunde. De aceea fiecare activitate mentala sau psihologica pe care o realizam in legatura cu problema banilor incepe exact din acest punct. Este util sa obtii claritate in aceasta problematica. Cat de valoros este  serviciul personal in lume? Cat este de rezonabil sa incasezi bani pentru aceasta?

Intreb inca o data mai concret: Care cred eu ca este valoarea tratamentelor mele Reiki la ora actuala? A cursurilor de gradul I pe care le organizez? A cursului pentru gradul de maestru? La ce suma te gandesti in mod spontan? Cat de mare este aceasta valoare? Este potrivita, considerand toti factorii pe care se bazeaza? Este pretul pe care acum il solicit pentru efortul meu? Cum pot fi comparate aceste preturi cu cele stabilite de altcineva? Si acum, intreband din celalalt punct de vedere: Cat de mult vreau sa platesc pentru un tratament Reiki? Daca vreau sa invat Reiki, cat de mare este taxa pentru un seminar de gradul I? Pentru a aprofunda calea spre Reiki, cat valoreaza initierea pentru gradul II? Voi intalni oameni care, prin ceea ce ofera, corespund nevoilor mele? Cum ma voi simti in contactul personal cu acesti oameni?

Acestea sunt intrebari la care nu este usor de gasit un raspuns. Intrebari vazute ca fiind intrebari deschise sau forte motivationale. Intrebari care sunt utile pentru analize repetate ale acestui subiect.

Imi doresc sa fi putut gasi raspunsul potrivit pentru noi. Probabil ne-ar fi ajutat sa ne amintim ca, in esenta, cel mai mare noroc pe pamant este sa ai o slujba pe care sa o faci cu placere si pentru care sa fii platit in mod corespunzator. Cand cineva indeplineste o sarcina, iar altcineva il plateste astfel incat sa fie satisfacut, fara ca celalalt sa se simta suprasolicitat, este cu siguranta ceva extraordinar. Fiecare obtine  beneficii. Nimeni nu pierde, amandoi castiga!

 

Traducerea din engleza in romana: Adriana Duculescu

Multumesc Maestrului Reiki Oliver Klatt pentru permisiunea de a traduce si publica acest intreviu. Site-ul sau personal este http://www.einfach-nur-reiki.de/

Versiunea in engleza a articolului o gasiti aici:  http://www.einfach-nur-reiki.de/reiki/reiki-and-money.shtml

Mai multe aplicatii practice si informatii despre sistemul Usui Reiki Ryoho (in linia lui Hawayo Takata) gasiti in cartea “Reiki, o metoda practica”, la care ajungeti dand click aici.

A aparut si “Reiki – o Energie a Echilibrului”, antologie Reiki la care si-au adus contributia 14 Profesori Reiki (Anglia, Australia, Canada, Germania, Grecia, Israel, Olanda, Romania, USA) O gasiti dand click aici.

Pentru cursuri de Reiki Traditional / Usui Reiki Ryoho organizate de 

Scoala de Reiki® 

in Bucuresti si in tara ne puteti contacta la:

cursuri@reiki.com.ro si 0744.236.205