Reiki Linia Hawayo Takata

Reiki

Reiki “vestic”

Dori Beeler
Jojan Jonker

Reiki (Vest) Cronologic

1936: Reiki ajunge in Hawaii; Hawayo Takata începe să practice și să predea în Hawaii.

1937: Takata devine primul maestru Reiki din Vest.

Sfârșitul anilor 1940: Reiki migrează din Hawaii către America Centrală; Takata începe să ofere clase de Reiki în America Centrală.

1975-1980: Reiki are viitorul asigurat: în total, Takata inițiază 22 de maeștri Reiki.

1980: Takata moare.

Începutul anilor 1980: Reiki este introdus în câteva țări europene, precum UK.

1985: Mieko Mitsui aduce Reiki înapoi in Japonia.

1992: Încep să apară diverse organizații de Reiki. Este înființată prima organizație britanică de Reiki.

Istoria fondării

În termenii globalizării, cel mai important student al lui Usui a fost Chujiro Hayashi (1980-1940), iar cel mai important student al lui Hayashi a fost o japoneză care locuia în Hawaii, Hawayo Takata (1900-1980). Ca rezultat al muncii acestor 2 figuri importante, Reiki a migrat din Japonia în Hawaii în anii 1930 (pentru informații anterioare acestei perioade, vedeți (Stein 2016)). Takata este responsabilă pentru răspândirea Reiki în America de Nord, iar începând cu 1980 procesul de globalizare începe să devină vizibil, prin introducerea Reiki-ului în Olanda în 1984 sau în UK în anii 1980.

Pratica Reiki a crescut în popularitate o data cu apariția televizată în 2010. Dr Mehmet Oz, medic chirurg cardiolog, autor și gazdă TV, a introdus milioane de telespectatori în practica Reiki ca parte a programului despre remedii alternative și naturiste. Spectacolul a inclus nu numai o demonstrație, dar și o recomandare entuziastă de a încerca Reiki.  

Din anii 1930 până în anii 1970, Takata nu a fost singurul maestru din Occident, dar cu siguranță a fost cel mai proeminent. În aceste decade, ea a adaptat Reiki-ul conceptelor religioase si spirituale occidentale, dar și culturii de aici. În acest proces, mai multe elemente au fost schimbate sau au dispărut, iar altele noi au apărut.

Conceptul japonez de energie reiki a fost înlocuit de conceptul occidental de energie universală de viață, care provine din mișcarea metafizică americană. Principiul reiki ”Onorați-vă părinții, profesorii și bătrânii” a înlocuit principiul original ”Fiți amabili cu oamenii”  (Stein 2016). Ritualul energetic original reiju pentru transmiterea abilităților Reiki sub forma unei energii subtile a fost dezvoltat în trei faze separate, una pentru fiecare nivel: Reiki 1, Reiki 2 și Maestru Reiki. În consecință, accesul la Reiki a fost reglementat o dată cu ritualul de inițiere: lipsa inițierii înseamnă lipsa Reiki-ului, și numai un maestru Reiki va decide dacă un student poate obține sau nu un nivel superior de formare. Dezvoltarea de sine a fost și este un obiectiv major al practicii Reiki, atât în Japonia cât și în Occident, însă individualismul occidental a influențat practica, astfel că tratamentul de sine a devenit piatra de temelie a practicanților Reiki, în timp ce în Japonia tratamentul acordat celorlalte persoane este considerat mult mai important, deoarece societatea beneficiează de el.

Practic toate formele si stilurile de Reiki sunt abordate aici ca fiind stiluri occidentale de Reiki și au fost supuse anumitor adaptări. Acest proces de adaptare și schimbare continuă. Rezultatul este un număr de ordinul sutelor de stiluri Reiki, în care diferențele în doctrină și credințe sunt vizibile. Înainte de a continua, este important să se facă distincția între Reiki, fenomenul practicii și energia reiki, care se referă la energia universală a vieții (aici insasi autorii se contrazic – n.n.).

Se remarcă faptul că marea majoritate a practicanților occidentali Reiki sunt caucazieni, “albi” sau, mai exact, au un context socio-cultural iudeo-creștin. În S.U.A., există puțini practicanți, dacă există, cu origini afro-americane, islamice, native indiene sau latino. În mod similar, în Marea Britanie există puțini practicieni cu o origine non-iudeo-creștină. Cercetările recente arată că acest lucru are legătură cu contextul socio-cultural în care Reiki este practicat (Jonker 2015).  De asemenea, se pare că majoritatea practicanților, aproximativ optzeci la sută, sunt femei cu un nivel educațional mediu și înalt și că profesiile de asistență medicală și pedagogică sunt suprareprezentate în cadrul practicanților Reiki.

Cuvântul practicant este un omonim; reprezintă persoana care oferă tratament Reiki întru-un cadru oficial sau care practică Reiki pe ea însăși.

Există puține statistice cu privire la numărul de practicanți Reiki care oferă tratament altora sau pratică auto-tratamentul. De exemplu, în Olanda, unde Reiki a fost introdus în 1984, se estimează că astăzi există aproximativ 1.000 de practicanți Reiki ce oferă tratament, și că există peste 150.000 de persoane care practică auto-tratamentul. La o populație de 16.000.000, raportul ar fi de 1:1.600, respectiv 1:100. Comparativ, în India, sunt aproximativ 1.000.000 de persoane care practică auto-tratamentul, dar populația este de aprox 1.000.000.000, ceea ce înseamnă o rație de 1:1.000.  în Marea Britanie, se estimează că ar fi 10.000 practicanți (Beeler 2015) pentru o populație de 60.000.000, ceea ce înseamnă o rație de 1:600.

În toate societățile, Reiki este asociată medicinii alopată, medicinii complementare și alternative (MCA), și culturii spirituale/religioase. De asemenea, în Occident, ca și în alte părți ale lumii, există o relație între religia tradițională culturală și spiritualitate și împărțirea unui anumit tratament fie în medicina alopatică, fie în CAM.  În cazul lumii occidentale, Reiki este plasat în MCA deoarece Reiki nu pare compatibil nici cu creștinismul, nici cu știința occidentală modernă.

Doctrinele și convingerile care trebuie discutate sunt în lumea occidentală; totuși ele nu fac parte din domeniul științei occidentale și, prin urmare, Reiki nu face parte din medicina alopatică, care se bazează și se întemeiază pe știința occidentală. Anticipând aspectele practicii Reiki introduse în secțiunea următoare, în știință nu există loc pentru conceptul de energie universală a vieții cu capacități de vindecare, nici pentru credința în folosirea simbolurilor și a mantrelor însoțitoare și nici pentru ritualuri de inițiere energetică.

În comparație cu activitățile de vindecare din cadrul creștinismului, Reiki diferă la un nivel fundamental. În creștinism, se crede că vindecarea poate să apară numai “prin energia lui Hristos” ca un act de milostenie și, de preferință, după convertire. În Reiki, vindecarea poate fi chemată la libera voință și astfel energia este liber accesibilă în orice moment. Mai mult, convertirea nu este recunoscută în cadrul practicii Reiki, deși o anumită conștientizare asupra modului de predare se crede că ajută în dezvoltarea personală și împuternicire persoanei atunci când practică Reiki.

Învățături și credințe

Elementele principale ale viziunii Reiki asupra lumii, care pot fi recunoscute în aproape toate stilurile occidentale Reiki, sunt următoarele:

Realitatea cotidiană și realitatea transcedentală. Conceptul Reiki occidental este o practica spirituală de vindecare ce operează atât în realitatea cotidiană, cât și într-o realitate transcedentală. Prin urmare, practica conține mai multe ritualuri care se crede că oferă o interfață între cele două tărâmuri. Cel mai cunoscut ritual, care diferențiează Reiki de alte practici CMA, este ritualul de inițiere. O altă interfață este folosirea simbolurilor sacre. În cele din urmă, aspectul vindecării în interpretarea holistică include spiritul, prin urmare făcând referire la transcedență.

Energia Reiki. Practicanții cred într-o energie subtilă, numită adesea energia universală (viață), energia reiki, energia divină, energia dumnezeiască sau energia iubirii. Pentru toate stilurile, acesta este elementul fundamental care stă la baza practicii Reiki.

Necesitatea unui flux de energie nedistorsionat. Practicanții cred că un flux nedistorsionat al acestei energii în cadrul unei persoane este necesar pentru sănătate, echilibru în viață și bunăstare, adesea aparținând domeniului “vindecării”.

Relația dintre energia reiki și vindecare. Un scop universal al practicării Reiki este vindecarea. Practicanții cred că primirea acestei energii prin așezarea mâinilor, la nevoie, are un efect benefic asupra trupului și / sau minții și / sau spiritului și / sau sufletului. Cel mai adesea se numește vindecare în cazul în care conceptul de “vindecare” nu este clar definit, dar în același timp, în literatura emică există numeroase rapoarte de vindecări rezultate din tratamentele Reiki.

Practicanții cred că această energie influențează procesul de vindecare în cazul în care vindecarea este înțeleasă prin narațiune personală, cum ar fi vindecarea unei boli sau relaxarea unei stări mentale. Cu alte cuvinte, există o versiune personalizată a unui fel de mântuire fie în această viață, fie în viața viitoare. De cele mai multe ori practicienii afirmă că practicarea Reiki pe sine sau primirea Reiki de la o altă persoană promite să stimuleze capacitățile de auto-vindecare ale corpului, minții și spiritului și să restabilească echilibrul. Într-un context mai larg, este instrumentul pentru dezvoltarea de sine, și locul în care vindecarea (personalizată) își găsește locul.

În literatura emică, vindecarea prin Reiki este deja recunoscută ca vindecare holistică (Jonker 2012) și se recunoaște că procesul de vindecare și îngrijire reflectat în practica Reiki caracterizează valorile sociale și culturale ale bunăstării (Adelson 2009) în mediul Reiki. “Dragostea” este o valoare în procesul de vindecare a bunăstării și este văzută ca fundament imperativ moral pentru oferirea îngrijirii (Beeler 2015).

Acest imperativ devine o etică practică atunci când, știind ce este corect să faci ceea, înseamnă de fapt să pui în practică această cunoaștere (Aristotel și Crisp 2000). Dragostea, așa cum este folosită în Occident, este problematică, totuși, întrucât nu oferă prea multe posibilități pentru a înțelege ce se întâmplă (Oord 2008). Discutând dragostea analitic, alinând-o la termenul agapē, această valoare poate fi înțeleasă ca un răspuns intenționat pentru a promova bunăstarea (Oord 2005). Prin urmare, în cadrul practicii Reiki ca vindecare și îngrijire, se demonstrează că iubirea este o valoare fundamentală a bunăstării. Acest lucru demonstrează o legătură centrală între spiritualitate și bunăstare în cazul în care a face – a deveni – a fii este o modalitate prin care practicanții britanici întruchipează procesual Reiki în viața lor. Fluiditatea de a face – a deveni – a fi cu întoarcerea la a face este încapsulată în continuare în natura practicii Reiki ca o metodă de auto-practicare.

Toți suntem unul. Practicanții reiki cred că un tratament poate fi aplicat și de la distață, și sunt mai multe concepte care explică acest fapt. Din perspectivă Budhistă, se spune că în timpul unui tratament la distanță practicianul intră într-un zonă de unitate (realm of oneness) în care este posibil sa tratăm o altă persoană. Din perspectiva teosofiei, se sugerează ca practicanții pot intra într-o stare de spirit în care este posibilă tratarea corpului eteric al altei persoane, denumit și aură, ce se întinde prin univers. Din perspectiva New Age, se crede că ”totul este conectat cu tot”, adesea însoțit de teorii ale fizicii.

Intensificarea puterilor. Practicanții cred că, cu cât practică mai mult, cu atât abilitatea de a da reiki crește, iar fluxul de energie este mai puternic.

Puteri magice. Practicanții cred că folosirea anumitor simboluri Reiki specifice, însoțite de fraze sau cuvinte speciale numite “mantra”, sporește și împuternicește practica Reiki și procesul de vindecare.

Holism. Practicanții cred în conceptul de holism, în care sunt implicați și integrați corpul, mintea și spiritul. Pentru unii practicanți, ca și în Olanda, această idee este adesea extinsă la credința în viețile trecute și, uneori, și în viitoarele vieți, în timp ce în Marea Britanie acest lucru nu a fost întotdeauna cazul.

Legătura cu realitatea transcendentă. Practicanții cred că trebuie să treacă procesul de inițiere, prin care se activează capacitatea de a “da Reiki”, înainte de a putea practica Reiki singur. Ei cred, de asemenea, în efectul așa-numitei inițiere a Maestrului prin care unul este recunoscut a fi Maestru și dobândește capacitatea de a îndeplini inițierea rituală pentru alții.

Liniile de inițiere. Datorită sistemului de inițiere, fiecare student Reiki ar trebui să poată urmări înapoi linia lui prin maeștrii săi, și maeștrii maeștrilor, și tot așa, până la fondatorul Reiki, Usui. Sistemul oferă de asemenea un mecanism de control: pentru a putea fi inițiat în sistemul Reiki, este nevoie de un Maestru Reiki. Maestrul va decide cine poate primi inițierea și cine nu.

Autoritatea externă. S-a constatat că majoritatea practicienilor cred că energia Reiki este un fel de autoritate externă cu caracteristici specifice; de exemplu, că energia “vă poate supraveghea” sau că te ajută să faci alegeri corecte în viață. În unele cazuri și stiluri, se propune un fel de predare în fața energiei și se crede că este util în a lăsa energia reiki să acționeze în mod benefic pentru practicanți și pentru cei care primesc reiki.  

Obiecte. Se crede că pot fi tratate atât obiecte vii (ființe umane, plante, animale) cât și cele fără viață, cum ar fi propriile procese (șomaj, probleme de relație și altele) sau situații în lume (probleme de mediu, războaie, etc).

Ritualuri / PRACTICI

Doctrinele și credințele sunt reflectate în ritualurile și practicile Reiki. Reikiul occidental contemporan (inclusiv Reikiul din S.U.A. și din Regatul Unit) este cel mai bine cunoscut pentru tehnica de vindecare (energetică) în care sunt vizibile următoarele ritualuri și practici.

Instruirea Reiki este oferită în mod tradițional pe trei nivele: Reiki 1 (formare pentru începători), Reiki 2 (nivel avansat) și Maestru Reiki (pregătire pentru a deveni un profesor de Reiki). În Occident, toate cele trei niveluri dețin o inițiere specifică: inițierea Reiki 1, inițierea Reiki 2 și inițierea Maestrului. Noile stiluri Reiki care sunt încă în curs de dezvoltare arată varianții în acest număr de nivele și inițiative. De exemplu, Reiki Jin Kei Do are niveluri de pregătire 1 și 2; cu toate acestea, formarea Master este împărțită în Reiki 3a, 3b și 3c.

Cea de-a doua caracteristică cea mai cunoscută este transmiterea capacității de practicare a Reiki, care include așezarea mâinilor. Această transmisie se face printr-un ritual energic, cel mai adesea numit în Occident acordare sau inițiere (derivat din ritualul japonez reiju introdus în rubrica Reiki japoneză (Stein 2016). Acest ritual poate fi efectuat numai de o persoană care a fost deja supusă ritualului, și are calitatea de profesor Reiki. Acest tip de transmisie face posibil ca orice student Reiki să poată să-și urmărească linia de inițiere înapoi la Usui.

Ritualul de inițiere implică trei părți: novicele, Maestrul Reiki și energia Reiki. În timpul acestui ritual, Maestrul Reiki funcționează ca mediator între novice și energia Reiki. În consecință, ritualul are calități șamanistice prin faptul că novicele devine el însuși un mediu pentru energia reiki și, prin urmare, este capabil să “canalizeze” energia reiki sau energia universală de viață prin așezarea mâinii pe el / ea, pe alții , sau alte obiecte vii (cum ar fi plantele și animalele).

După o inițiere de Reiki 2, novicele poate folosi trei simboluri sacre și secrete (sau mai bine zis: private), împreună cu “mantre” însoțitoare și poate efectua tratamente la distanță sau în absență.

După inițierea Maestrului, candidatul Maestru este capabil să realizeze cele trei tipuri de inițiere pe noii studenți.

Când elevii au primit o inițiere a Reiki 1, ei pot “da Reiki” pentru tot restul  vieții lor. “Dăruirea Reiki” sau tratamentul Reiki, se realizează prin așezarea mâinilor pe sine sau pe altă persoană. Uneori, Reiki este oferit prin suflare sau priviri cu ochii, dar așezarea mâinilor este de departe cel mai cunoscut atribut al practicii Reiki. Majoritatea recunosc importanța atingerii fizice. Mulți cred că atingerea depășește nivelul personalității (sau ego-ului, așa cum mulți îl numesc) și abordează alte niveluri mai profunde ale conștiinței și ale personalității. Cele mai multe stiluri explică faptul că Reiki poate fi dat tuturor obiectelor vii, inclusiv animalelor și plantelor.

Atunci când un student este instruit în Reiki 2 și a primit inițierea Reiki 2, el pot “să trimită Reiki” printr-un tratament la distanță sau în absență. Toate stilurile Reiki occidentale cunoscute oferă  posibilitatea unui tratament îndepărtat prin care se crede că este posibil să se trateze o persoană care nu se află fizic lângă practician, ca într-un spital sau la celălalt capăt al lumii. Experiențele practicanților susțin că distanța exprimată în mile pământești nu are nicio influență asupra eficacității tratamentului.

Simbolurile Reiki sunt folosite în timpul inițierii de Maestru, precum și de către practicanții avansați care s-au antrenat în Reiki 2, în cazul în care simbolurile și utilizarea sa au fost predate. Există cel puțin trei simboluri Reiki în fiecare stil Reiki: există un fel de simbol de putere despre care se crede că se concentrează sau consolidează energia reiki transmisă; există un simbol care este folosit pentru a “contacta”  destinatarul tratamentului îndepărtat; și există un simbol mental care este folosit în timpul tratamentelor care privesc probleme ale minții (cum ar fi furia, teama, grijile). În plus, multe stiluri folosesc un al patrulea simbol (altele folosesc mai mlte a acest nivel -n.n.), un simbol-Maestru care a apărut în Occident (dupa unele surse – n.n.) și este folosit în timpul inițierilor.

”Mantrele” Reiki însoțesc simbolurile pentru a le împuternici sau a le activa. De fapt, ele nu sunt chiar mantre, ci mai multe cuvinte sau expresii asemănătoare cu incantația care sunt rostite cu voce tare sau în mintea practicanților Reiki în timpul desenării simbolurilor. Mantrele ce pot fi găsite pe site-uri și în literatura emică sunt următoarele: choku rei pentru simbolul puterii, seiheki pentru simbolul mental, și hon sha zeon nen pentru simbolul conectarii (Jonker 2016).

Usui a inclus în doctrina sa cinci principii care reprezintă și servesc ca o busolă morală și etică în viață și sunt predate în timpul clasei Reiki 1. Evident, Usui le-a compus în kanji japoneze și unele stiluri continuă să utilizeze traducerea inițială în limba engleză. Cu toate acestea, în ciuda traducerii literale, fiecare țară are diferențe minore în interpretările lor, care pot reflecta anumite prejudecăți culturale. Trebuie totuși menționat că principiile au fost traduse inițial de la japonezi la englezi de către Takata și ea a continuat să le dezvolte de-a lungul timpului într-o versiune folosită preponderent de maeștrii Alianței Reiki:

”Doar astăzi, nu te mânia,

Doar astăzi, nu te îngrijora,

Onorează-ți părinții, profesorii și strămoșii,

Câștigăți traiul cinstit,

Și aratăți recunoștința pentru toate lucrurile”

/////////////////////////////////////

”Astăzi nu mă tem,

Astăzi nu mă mânii,

Sunt recunoscătoare pentru tot,

Sunt binevoitoare față de toți,

Și îmi fac treaba.”

/////////////////////////////////////

Această versiune s-a răspândit pe scară largă și este utilizată în cadrul altor stiluri, iar ulterior a fost retradusă.

În alte țări, precum în Olanda și Germania, aceste principii englezești au fost traduse de mai multe ori. Nu există o versiune finală, literatura emică prezentând mai multe traduceri.

Auto-tratamentul a devenit piatra de temelie a practicilor occidentale Reiki. Acest lucru poate fi considerat drept rezultat direct al uneia dintre principiile traduse, care subliniază “să fii cinstit în munca ta” sau importanța de a-ți face singur propriul tratament de sine zilnic ca un efort intenționat, onest. Se poate auzi de multe ori afirmații cum ar fi faptul că trebuie să te vindeci (într-o oarecare măsură) înainte de a te ajuta și de a vindeca alta. Se pare că se potrivește culturii occidentale să se concentreze în primul rând asupra propriei persoane. Acest accent este parte a dezvoltării de sine adesea subliniate în New Age și în noile spiritualități și practici spirituale. Pentru mulți practicanți, dezvoltarea de sine fie este obiectivul Reiki, fie este calea către scopul Reiki, scopul în acest caz fiind vindecare, iluminare, echilibru. Ținând cont de faptul că practicanții Reiki caută vindecarea dintr-o perspectivă holistică, este clar că Reiki atinge spiritual și elemente religioase, în funcție de anumite definiții științifice.

În cadrul practicii Reiki, o anumită ordine este recunoscută. Oamenii încep prin a face exerciții Reiki, de auto-tratament și să trăiască o viață ghidată de principiile Reiki. În timp, această disciplină zilnică care implică trupul are ca rezultat o stare întrupată a practicii Reiki în care practicanții “devin” Reiki. În cele din urmă, aceștia sunt recunoscuți ca “fiind” parte din Reiki, și Reiki devine un mod de viață. Aceasta este de cele mai multe ori faza (auto-) dezvoltării  în care oamenii depășesc sfera privată de practică și ating sfera publică în care angajamentul devine vizibil și reflectă valorile fundamentale ale lui Reiki: dragoste, conexiune și compasiune. Acest proces de ”a face – a deveni – a fi” are ca rezultat încorporarea practicii Reiki de către practicant, practică ce devine “un mod de viață” (Beeler 2015).

Printre stilurile Reiki occidentale, diferențele sunt vizibile în anumite elemente ale practicii. De exemplu, există diferențe în numărul de simboluri sacre folosite, modul în care ritualul de inițiere este efectuat și de câte ori ar trebui să fie efectuat, taxele pentru instruire, numărul de niveluri pe care un student îl poate obține, traducerea celor cinci principii originale scrise în japoneză kanji într-o limbă occidentală (de exemplu engleză, olandeză sau franceză). Mai recent, inițierea Reiki este de asemenea oferită on-line. În această versiune, cineva pune mâinile sau fruntea pe ecranul computerului pentru a fi inițiat. Cu toate acestea, această formă este respinsă în mod obișnuit și etichetă ca nefiind Reiki deoarece această inițiere nu are prezența fizică și energetică a Maestrului Reiki necesară în ritualul de inițiere.

Organizații Reiki

Reiki apare în numeroase stiluri. Majoritatea au un lider spiritual care este adresat, de ex, ca Marele Maestru (în cazul Usui Shiki Ryoho) sau ca Reprezentant (în cazul Jikiden Reiki).

Termenul de Mare Maestru a apărut la începutul anilor 1980 (cercetari recente realizate de Robert Fueston indica ca acest termen este mult mai vechi si apartine insusi sistemului Usui Reiki Ryoho, find traducerea in engleza/romana a termenului aponez de Dai-Shihan – n.n.). După ce a murit Takata, unii dintre cei douăzeci și trei sau mai mulți maeștri instruiți au discutat despre viitorul Reiki. Majoritatea au recunoscut-o pe nepoata lui Takata, Phyllis Lei Furumoto, ca succesor și i-au conferit titlul de Mare Maestru pentru a o distinge de ceilalți maeștri. De atunci, Maeștrii din linia de inițiere, denumită adesea “linia spirituală” (Usui, Hayashi, Takata și acum și Furumoto), erau numiți Mari Maeștrii. Similar unui arbore genealogic, fiecare practicant Reiki are propria lui “linie de inițiere” care conduce înapoi la unul dintre Marii Maeștrii, și apoi către însuși Usui.

În 1982, câțiva Maeștri Takata și a doua generație de Maeștri Takata au format Alianța Reiki (TRA). Misiunea grupului, descrisă mai jos, poate fi găsită pe pagina de internet a site-ului:

”Alianța Reiki este o comunitate internațională a Maeștrilor Reiki dedicată practicii Usui Shiki Ryoho, Sistemul Usui de Vindecare Naturală. Ne hrănim și împuternicim pe membrii noștri cu oportunități de creștere personală și spirituală. Conduși de principii, membrii își aprofundează măiestria și legătura cu linia de inițiere prin întâlniri la nivel mondial, comunicări accesibile, dezvoltare educațională și sprijin reciproc.”

Stilul Usui Shiki Ryoho și organizația TRA sunt rădăcina pentru majoritatea stilurilor Reiki existente în Occident. Astăzi, există stiluri Reiki japoneze care antrenează practicanți din Occident, cum ar fi Jikiden Reiki, stiluri care sunt un amestec de Reiki japoneză și occidentală, cum ar fi Gendai Reiki, și stiluri care pun accentul pe practica budistă, cum ar fi Reiki Jin Kei Do. De atunci, au apărut sute de stiluri, care au adăugat elemente din alte spiritualități sau practici (cum ar fi cărțile de tip Tarot, cristalele sau îngerii) sau sunt influențate de alți lideri spirituali (cum ar fi Sai Baba sau Osho).

În 1992, a fost înființată prima organizație britanică de Reiki, iar în 1999, practica Reiki a fost oferită în secțiile de oncologie de la Spitalul Universitar din Londra.

Pe lângă organizațiile menționate mai sus, care au o prezență fizică, practicanții Reiki (mai ales Maeștrii Reiki) se referă la o așa-numită comunitate Reiki. Deoarece fiecare student Reiki poate cunoaște linia de inițiere înapoi la Usui, toți studenții Reiki își pot găsi locul în acest arbore virtual Reiki. Suma tuturor studenților inițiați se numește comunitatea Reiki, unde studenții fie au un “nod” activ în el, fie o frunză pasivă pe copac. Acest tip de “organizație” poate exista datorită mijloacelor moderne de comunicare, cum ar fi internetul, e-mailurile, site-urile personale și mediile sociale moderne precum Facebook.

Provocări

Sunt făcute numeroase încercări de către practicanții Reiki pentru a obține recunoașterea Reiki de către personalul medical al instituțiilor medicale. În Marea Britanie, de exemplu, unii practicanți sunt motivați de dorința de a crea un sentiment de credibilitate sau valoare în raport cu medicina convențională. O modalitate de a realiza acest lucru, în scopuri de reglementare, este că linia practicanților Reiki trebuie să înceapă cu Usui. În plus, promovarea unor standarde și a unor bune practici trebuie să aibă loc sub formă de Dezvoltare Profesională Continuă (CPD). Membrii care se alăture unui organism de reglementare, cum ar fi Consiliul Suplimentar și Natural Healthcare (CNHC), trebuie să efectueze doisprezece ore pe an de muncă CPD. Cursurile CPD sunt oferite de organizațiile membre, cum ar fi Federația U.K. Reiki, cu scopul de a menține și dezvolta abilitățile și cunoștințele practicanților. În plus, organizația promovează standardele naționale ocupaționale (NOS) recent aprobate (2009). NOS sunt afirmații care descriu ce trebuie să fie capabili să cunoască și să înțeleagă pentru a fi siguri și competenți în practică. O agenție independentă numită Competențe pentru sănătate este responsabilă pentru stabilirea NOS pentru o gamă largă de discipline de îngrijire a sănătății, inclusiv multe terapii complementare. Auto-reglementarea, așa cum a fost introdusă de Casa Lorzilor, este voluntară, nu obligatorie; prin urmare, servește pentru a reglementa practicianul, nu practicii.

Cu toate acestea, Reiki este încă etichetat ca CAM. Numai în acele cazuri în care anumiți membri ai personalului medical manifestă un interes în Reiki sau au auzit despre unele rezultate pozitive, Reiki este oferită pacienților. Se iau mult mai puține eforturi pentru a avea acces la sistemul de sănătate prin intrările de asistență medicală psihică (psihologi, psihiatri) sau asistență spirituală, deși conceptul de holism ar putea justifica astfel de încercări.

Alte cazuri în care Reiki este acceptat sunt cele în care Reiki este prezentat ca fiind mai puțin religios sau spiritual, cu un aspect aproape secular sau profan, similar cu modul în care mindfulness (atenția) este îndepărtată din contextul său religios budist.

Deși instituțiile medicale au încadrat Reiki ca o modalitate CAM, în domeniul studiilor religioase (practică), Reiki este recunoscut ca spiritualitate sau chiar ca o spiritualitate holistică (Jonker 2012, 2016; Beeler 2015; Jespers 2012), precum și un “echivalent funcțional “Pentru religie (Jespers 2011). În acest moment, nu există literatură academică care să eticheteze Reiki ca (a) religie, dar mai mulți autori recunosc elemente religioase în practica lui Reiki, în special în viziunea sa asupra lumii.

Atunci când Reiki este oferit într-un cadru creștin, cum ar fi spitalele creștine, poate apărea un conflict în legătură cu natura fundamentală a unei posibile vindecări. În Reiki se crede că capacitățile de vindecare ale energiei universale de viață “sunt chemate”, iar în Creștinism se crede că, în general, numai “energia lui Hristos” poate vindeca și asta numai după convertirea la creștinism. Aceste puncte de vedere fundamentale diferite, uneori, conduc la interzicerea Reiki-ului în spitale. În alte cazuri este acceptată, iar energia reiki este pur și simplu echivalentă cu energia lui Hristos sau discuția este pur și simplu evitată. O altă observație este că practicanții niciodată nu etichetează sau nu recunosc Reiki ca religie. Cei mai mulți practicanți etichetează Reiki ca o practică spirituală și se consideră a fi “spirituali, dar nu religioși”.

În cadrul studiilor medicale, multe cercetări pot fi găsite în bazele de date pentru personalul medical, cum ar fi PubMed. Scanarea prin această bază de date a publicațiilor dă impresia că pare greu să “dovedești” că Reiki are un efect benefic de vindecare pentru bolile medicale. Cu toate acestea, există rezultate care indică faptul că Reiki are un efect benefic în domeniul reducerii stresului, durerii, anxietății și altora asemănătoare. Acest lucru are în mod evident un efect pozitiv asupra vindecării și recâștigării echilibrului. Ultimele rezultate pot indica, de asemenea, importanța minții în procesul de boală și de vindecare. În domeniul studierii religiilor, vindecarea este privită ca un proces holistic în care sunt implicate corpul, mintea și spiritul, iar disparitia simptomelor fizice nu trebuie să apară pentru ca persoana sa se considere vindecata.

Acest lucru devine deosebit de vizibil atunci când practica Reiki devine un mod de viață și în care tratamentele de zi cu zi și principiile Reiki sunt instrumentele și îndrumările pentru a-ți trăi viața.

Majoritatea adepților Reiki s-au inițiat ca o practică pentru tratament de auto-vindecare sau pentru a putea sa îi trateze pe alții. Începând cu 2010, se poate observa efortul anumitor persoane sau organizații de a oferi Reiki altora, în special în situații de criză, pentru a promova o lume mai bună. De exemplu, organizația olandeză Reiki Wereldwijd (Reiki la nivel mondial) oferă tratamente Reiki victimelor războiului balcanic din anii 1990 în Bosnia. În 2015, au început să ofere Reiki refugiaților sirieni din războiul din Siria (2010) care se află în Țările de Jos. Aceste exemple indică faptul că o anumită tranziție are loc de la auto-tratament (spatiul personal), la reiki-ul oferit altor persoane (spațiul public).

Referințe

Adelson, Naomi. 2009. “The Shifting Landscape of Cree Well-Being.” Pp. 109-23 in Pursuits of Happiness Well-being in Anthropological Perspective, edited by Gordon Mathews and Carolina Izquierdo. New York: Berghahn Books.

Aristotle, and Crisp, Roger. 2000. Nicomachean Ethics, Cambridge Texts in the History of Philosophy. Cambridge: Cambridge University Press.

Beeler, Dori M. 2017. “Reiki as Surrender.” Journal of Contemporary Religion 32:465-78.

Beeler, Dori M. 2015. An Ethnographic Account of Reiki Practice in Britain. Durham: University of Durham.

Jespers, Frans P.M. 2013. “From New Age to New Spiritualities: Secular Sacralizations on the Borders of Religion.” Pp. 197-211 in New Age Spirituality: Rethinking Religion, edited by Steven Sutcliffe and Ingvild Gilhus. Durham: Acumen Publishing, Limited.

Jespers, Frans P.M. 2011. “The Scientific Study of Religious and Secular Spiritualities.”´Journal of Religion in Europe 4:328-54.

Jonker, Jojan L. 2016. Reiki. The Transmigration of a Japanese Spiritual Healing Practice. Zürich: Lit Verlag.

Jonker, Jojan L. 2012. “Mysticism in a New Spirituality: A Case Study of Reiki.” Studies in Spirituality 22:293-310.

Oord, Thomas Jay. 2008. “A Relational God and Unlimited Love.” Pp. 139-48 in Visions of Agapé: Problems and Possibilities in Human and Divine Love, edited by C.A. Boyd. Hampshire, Burlington: Ashgate.

Oord, Thomas Jay. 2005. “The Love Racket: Defining Love and Agape for the Love-And-Science Research Program.” Zygon 40:919-38.

Stein, Justin. 2016. “Reiki (Japan).” Accessed from the World Religions and Spirituality (forthcoming).

“The Reiki Alliance.” Accessed from http://www.reikialliance.com/en/ on 8 October 2015.

Sursa: AICI.

Traducere: Alina Ivan.

Completari: Mihai Albu