Recunoscator Batranilor Reiki

 

Recunoscator Batranilor Reiki

Robert Fueston© 2012

 

            Astazi sunt recunoscator pentru perioada de timp in care traiesc. Odinioara, insa, obisnuiam sa contemplez cum ar fi fost daca as fi invatat Reiki in anii ”70 sau la inceputul anilor ”80, ceea ce pe atunci consideram perioada utopica sau “epoca de aur” a invatarii Reiki.

Spre deosebire de zilele noastre, cand oricine poate obtine o initiere Reiki pe YouTube sau e-bay, pe atunci cei cativa profesori Reiki disponibili inca predau Reiki in maniera in care Takata ii invatase.

Reiki era simplu de invatat, usor de aplicat si functiona (sublinierea noastra) Acest gen de simplitate poate fi foarte dezamagitor azi intr-o societate alerta care pune mare pret pe calitati cum ar fi inovatia si individualitatea. Intr-un astfel de mediu, pentru ca aceste invataturi traditionale sa supravietuiasca este nevoie de o rabdare extraodinara, de practica si de disponibilitatea de a urma instructiunile altcuiva (in schimbul atitudinii predominante “fa-o singur”). Poate ca Frank Sinatra a rezumat cel mai bine atitudinea culturii noastre cand a spus: “I did it my way” (“Am procedat in felul meu”).

De cand am inceput sa invat Reiki in 1996, am descoperit o multitudine de diverse invataturi care s-au tot adaugat (peste ceea ce a predat Takata – N.T.) inca de la inceputul anilor ’80. Recent am dat peste un individ care a creat si preda peste 80 de stiluri sau sisteme Reiki. In moment poti spune ca este suficient? Care este scopul noilor invataturi? S-a ajuns la concluzia ca vechile metode sunt inadecvate dupa o practica dedicata si de durata sau mai degraba nu s-a acordat o perioada adecvata de timp practicarii vechilor metode? Sunt aceste schimbari facute cu o minte iluminata asa cum a fost cea a lui Usui?

Asta ne aduce la subiectul nostru: “batranii Reiki”. Ce este un batran Reiki? As defini un batran Reiki o persoana care a dispus de mult timp pentru practica si a profitat de aceasta oportunitate dedicand o buna parte din acest timp practicarii si/sau predarii. Nu cred ca cineva poate veni cu o definitie clara a termenului “Batran Reiki”, cum ar fi de exemplu, cineva care a practicat Reiki peste 20 de ani. Timpul, practica efectiva si experienta sunt toate parte integranta (s.n.). Consider ca termenul trebuie sa includa de asemenea atasamentul puternic fata de invataturile traditionale originare (s.n.). Batranii Reiki sunt biblioteci vii si arhivisti ai sistemului Reiki si precum adevaratele biblioteci consider ca sunt utilizati insuficient si subapreciati. Ei participa responsabil pentru a ne asigura ca Reiki va fi transmis generatiei urmatoare pentru a-l invata si experimenta, astfel incat Usui l-ar recunoaste.

 In ultimii ani, cativa dintre profesorii mei de Reiki au murit. M-am gasit in situatii incare imi doream sa pot conversa cu acesti maestri pentru a obtine opinia lor bazata pe experienta. O parte dintre ei erau instruiti de catre Takata, alta parte nu. Recent, am fost norocos sa o gasesc pe “batrana Reiki” Marcia Halligan, care a inceput sa practice Reiki in 1981 si a fost initiata ca Maestru Reiki in 1983. Dupa initierea ei, s-a mutat la o ferma in zona rurala Wisconsin si a avut putin de-a face cu lumea “din afara”. Ea practica si preda Reiki avand un stil de viata luddit (N.T.: cineva care se opune schimbarilor tehnologice). Marcia nu a fost constienta de schimbarile pe care sistemul Reiki le-a suferit comparativ cu felul in care ea l-a invatat in urma cu 30 de ani. A fost surprinsa sa afle ca propria ei profesoara, Barbara Weber (Ray) nu mai preda Reiki cu 3 nivele, asa cum Marcia a invatat, ci acum preda Tehnica Radianta (The Radiance Technique™) cu 7 nivele. Intalnirea cu Marcia se poate compara cu dezgroparea unei capsule a timpului veche de 30 de ani si a unei autentice comori. Sa auzi povesti la prima mana de la cineva care a participat personal la primele zile ale Reiki-ului in America, la primele zile ale Asociatiei Americane (Internationale) Reiki si la formarea Aliantei Reiki, cele doua organizatii majore ale perioadei respective, este ceva deosebit.

Am inceput acest articol cu declaratia: “Sunt recunoscator pentru perioada de timp in care traiesc”. Am ajuns la concluzia ca in prezent sunt mai multi profesori care predau “vechea metoda” Reiki decat erau in urma cu trei decenii (s.n.). Deci in loc sa incercam sa cautam acul in carul cu fan, acum, analogia este ca sunt doua ace in carul cu fan. Mai mult decat atat, dupa moartea Takatei in decembrie 1980, Maestrii ei aveau in cel mai bun caz mai putin de patru ani de experienta in predare Reiki; cativa fusesera initiati ca noi maestri de doar cateva luni. Astazi este posibil sa studiezi cu cineva care a practicat si predat Reiki mai bine de treizeci de ani. Atat cat cunosc eu, nu exista nimeni in viata care sa aiba genul de experienta in practicare si predare Reiki pe care Takata l-a avut – aproximativ 45 ani. Chiar si asa, eu sunt recunoscator ca desi anul acesta voi aniversa implinirea a 15 ani de cand practic Reiki , am posibilitatea sa ma intalnesc, sa impartasesc istorisiri si sa invat cu cineva care a practicat de doua ori pe atat. Aceasta oportunitate nu le-a fost disponibila celor 22 de Maestrii pregatiti si Initiati de Takata.

Astazi este cea mai buna zi pentru a invata Reiki si sper ca intotdeauna va fi asa!

Robert Fueston poate fi contactat prin intermediul site-ului sau http://www.thereikipreservationsociety.org/

 

Traducere: Roxana Dragoste

 

Curs online pentru realizarea ghidata a autotratamentului Reiki dintr-o perspectiva Traditionala.

Mai multe aplicatii practice si informatii despre sistemul Usui Reiki Ryoho (in linia lui Hawayo Takata) gasiti in cartea “Reiki, o metoda practica”, la care ajungeti dand click aici.

Pentru cursuri Reiki Traditional (Usui Reiki Ryoho) ne puteti contacta la:

cursuri@reiki.com.ro si 0744.236.205

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.