Onorati-va Parintii, Profesorii si Batranii

Respect pentru Mikao Usui Sensei

 

De Ho-Ke Fokke Brink

http://www.fokkebrink.info/

Acest text a fost publicat in anul 1996 in International Reiki Magazine (Olanda)

 

Fokke Brink impărtășește ceea ce a aflat despre respect atunci când a vizitat monumentul dedicat lui Mikao Usui  în urmă cu câțiva an (1990).

 

Scriu acest lucru cu mai multe rezerve, deoarece există anumite limite pe care nu le pot traversa. Împărtășesc acest conținut cu tine, cititorule, ca și cum am sta în jurul unei mese vorbind ca prieteni.

În acesta impartasire, eu merg la limitele mele si iti cer tie intregul respect pentru conținutul său. Sper că va servi tuturor celor care iau in considerare vizitarea acestui loc sfânt (Monumentul dedicat lui Mikao Usui – n.t.).

In mod regulat am citit povești despre vizitele la mormântul și la Monumentul lui  Mikao Usui Sensei, fondatorul metodei de vindecare, care a devenit cunoscut în Europa și Occident sub numele de Reiki. Când am vizitat acest loc ,cu  putin mai mult de șapte ani în urmă (1990), la invitația unui japonez Maestru Reiki, mi-a facut o impresie asupra mea pe care aș dori să o împărtășesc cu voi.

Pregătirea și vizita a avut o profunzime pe care nu o pot descrie în cuvinte. Cu toate acestea, aș dori să încerc să vă ofer o idee despre cum a fost.

În timp ce studiam artele traditionale japoneze în Japonia, am vizitat templul de la Muntele Kurama Yama și am facut  meditații acolo. Prin comentariile mele în cartea de oaspeti a templului, am intrat în contact cu un Maestru japonez de Reiki ,care m-a invitat să exploram rădăcinile disciplinei Usui împreună.

Maria, soția mea, și eu am  călătorit timp de o lună cu acest maestru japonez, care a avut contacte strânse cu Usui Shiki Ryoho Gakkai și era pe cale de a deveni un membru al acestei comunități fondată de Usui Sensei. El ne-a spus că doar rudele și studenții foarte dedicați lui Usui Gakkai au  vizitat mormântul Usui Sensei, doar o dată pe an, în ziua morții sale, și cu cel mai mare respect.

 

Ritual de curatare

În pregătirea pentru această vizită, ne-am dus la muntele sfânt lângă Tokyo in a doua zi din  ianuarie sa ne curatam. Această curățire, Hatsu-rei-ho, are întotdeauna loc în primele trei zile dupa Anul Nou, atunci când totul este curățit în Japonia. Vă curatiti pe voi, casa, biroul, relațiile voastre și gândurile voastre. Ne-am dus la un mic templu unde am imbracat, pe trupul gol, un kimono special apoi ne-am dus afară, în picioarele goale, cu un sac de sare in maini.

În primul rând am intonat sutrele corespunzătoare, și ne-am așezat timp de o oră pe genunchi pe podeaua de lemn a unui mic templu. După acest ritual, am purificat zona din afara cu sare si apa dintr-un râu de munte, apoi ampurificat statuetele lui Buddha ce se aflau în nișele sculptate în munte. Dupa aceasta ne-am purificat pe noi, o “experiență foarte rece” care mai târziu a continuat să strălucească în adancul sufletelor noastre.

 

În primul rând am intrat intr-o altă zonă în afara și am salutat multi  Buddha acolo, apoi am mers la locul de curățare . Era o piatră excavata de sedere sub o cascadă, de aproximativ treizeci de metri .Pe ambele părți, Buddha se uită la noi in jos din adapostul lui. În picioare până la genunchi în apa rece ca gheața, l-am salutat mai întâi pe Buddha și am cântat pentru el. Apoi, unul câte unul, am pasit în cascadă și am stat în Gassho, palmele unite la inaltimea fetei, și am cântat sutre în timp ce apa cadea zgomotos pe noi.

Dupa aceast  ritual foarte racoritor, ne-am întors la templu, unde am savurat cel mai bun ceai verde pe care l-am avut vreodata “reintorcandu-ma” treptat la mine.

 

La monumentul memorial

Ne-a luat apoi alte opt zile inainte de a merge la parcul memorial. Prietenul nostru a așteptat mult timp și a căutat în interiorul lui pentru a decide dacă ne-ar putea lua pe noi  strainii  în acest loc sfânt. Ni s-a permis sa mergem ,daca am  fi dispusi sa juram , ca nu facem fotografii, nu vom publica nimic despre asta si vom impartasi cursantilor nostrii acestea confidential si cu respect.

Ne-au dus acolo cu taxiul în așa fel încât sa fie siguri ca noi nu vom fi capabil sa gasim  drumul inapoi singuri. Când am ajuns la cimitir, prietenul nostru l-a vizitat mai întâi pe staret pentru a-și arata respectul. Staretul a aprobarat vizita noastra. Ne-a salutat de la distanță, și în templu am cumpărat o mulțime de tămâie pentru ritualul de curățare. Apoi am fost duși la un șopron unde erau depozitate găleți de lemn și polonice. A trebuit sa transport o găleată de apă și un polonic de la fantana, pe drumul spre mormânt ca un semn de respect pentru cei prezenți.

Cand am ajuns la mormant, la piatra memoriala, prima data am curatit-o. Am ars tamaia. În timpul acestui ritual, sutrele și mantrele erau  cântate în onoarea celui decedat iar  sufletele lor au fost slavite.Restul timpului l-am petrecut in liniste.Dupa ritualul de rams bun, am adus galeata si polonicul înapoi și am părăsit terenul sfânt. Pe drumul de intoarcere mai întâi într-adevăr m-a  atins  cât de profund oamenii tradiționali  respecta acest loc, și că ar fi imposibil să facă o fotografie aici.

 

Știu că mulți oameni, cu cele mai bune intenții, doresc să facă pelerinaje la mormântul sfânt al lui Mikao Usui Sensei. Sper că aceasta contributie va ajuta  sa va dea  claritate în jurul conceptului de respect în Japonia, și că oamenii se vor gandi cu atentie înainte de a se hotara pentru a călători în Japonia pe cont propriu.

 

Traducere Steliana Rujoiu

 

Mai multe aplicatii practice si informatii despre sistemul Usui Reiki Ryoho (in linia lui Hawayo Takata) gasiti in cartea “Reiki, o metoda practica”, la care ajungeti dand click aici.

A aparut si “Reiki – o Energie a Echilibrului”, antologie Reiki la care si-au adus contributia 14 Profesori Reiki (Anglia, Australia, Canada, Germania, Grecia, Israel, Olanda, Romania, USA) O gasiti dand click aici.