Omagiul realizarilor lui Usui Sensei, fondatorul Reiki Ryoho (Arta Vindecarii)

“REIHO CHOSO USUI SENSEI KUDOKU NO HI”
Omagiul realizărilor lui Usui Sensei, fondatorul Reiki Ryoho (Arta Vindecării)

Ceea ce realizează o persoană pentru sine, după ce s-a îmbogățit cu fructele disciplinei studiului și exercițiului, se numește ‘Toku’, iar ceea ce poate fi oferit celorlalți, prin promovarea unei căi de învățare și izbăvire, se numește ‘Koh’. Este nevoie de înalte merite și virtuți pentru ca o persoană să poată deveni fondatorul important al unei școli. Bătrânii înțelepți și fondatorii noilor învățături și secte religioase, au fost toți astfel de oameni. Cineva ca Sensei Usui se poate număra printre aceștia. Sensei a fondat de curând metoda bazată pe Reiki (lumina universului) pentru a îmbunătăți mintea și corpul. Aflând de reputația lui, oamenii s-au adunat în jurul său pentru învățătură și tratament. Ah, cât este de cunoscut acum!


Sensei, cunoscut mai ales după numele ‘Mikao’, cu  pseudonimul ‘Gyohan’, este din satul Taniai-mura, districtul Yamagata-gun, regiunea Gifu-ken. Este descendent al Chiba Tsunetane. Numele tatălui său era Taneuji, dar i se spunea Uzaemon. Mama sa era din familia Kawai.

Sensei s-a născut pe 15 August, primul an Keio (1865). Din tinerețe, și-a depășit colegii prin efort și muncă susținută. Când a crescut, a vizitat Europa și America, și a studiat în China. În ciuda dorinței sale de a reuși în viață, a întâmpinat blocaje și mari dificultăți. Cu toate aceste lucruri care îi erau potrivnice, s-a străduit să se antreneze și mai mult, fără a-și pierde curajul.


Într-o zi, a urcat pe muntele Kurama-yama și după 21 de zile de post și disciplină severă, a simțit dintr-o dată o lumină impresionantă deasupra capului său (One Great Reiki) – a atins iluminarea și a primit Reiki Ryoho. După aceasta, a încercat-o asupra sa și a experimentat pe membrii familiei sale. Eficiența a fost imediată. Sensei a crezut că ar fi mult mai bine să o ofere marelui public și să-i împărtășească beneficiile, în loc să o păstreze doar pentru starea de bine a propriei familii. 

În aprilie, în al 11lea an Taisho (1922) s-a stabilit în Harajuku, Aoyama, Tokyo și a fondat Gakkai pentru a preda Reiki Ryoho și pentru a oferi tratamente. Chiar și în afara clădirii era plin de perechi de pantofi ale vizitatorilor veniți de pretutindeni. 

În septembrie, în al 12lea an (1923) a fost un cutremur foarte puternic și urmările au fost devastatoare. Peste tot se auzeau gemetele de durere ale răniților. Sensei, simțind milă pentru toți aceștia, a mers zi de zi pe străzile orașului, a vindecat și salvat o mulțime de oameni. Acestea sunt doar câteva dintre demersurile prin care Sensei a ajutat în timpul unei astfel de calamități. 

Mai târziu, pentru că ‘dojo’ devenise neîncăpător, în februarie în al 14lea an (1925), o nouă casă a fost contruită în suburbia Nakano, ca urmare a unei revelații. Datorită reputației sale respectabile, mai mulți oameni din districtele locale au dorit să-l invite la ei. Sensei, acceptând invitațiile, a mers la Kure, apoi la Hiroshima și Saga, ajungând și la Fukuyama. În mod neașteptat, acolo s-a îmbolnăvit și a murit subit. Era în 9 Martie al celui de-al 15lea an Taisho (1926), Sensei avea 62 de ani.


Soția sa a fost Suzuki, și i se spunea Sadako. Au avut un baiat și o fată. Băiatul se numea Fuji și a continuat tradiția familiei sale. Ca personalitate, Sensei era blând și modest, și nu avea un comportament ostentativ. Corpul său era mare și robust. Purta mereu pe chip un zâmbet de mulțumire. Avea o inimă mare și puternică, era tolerant și foarte prudent în realizarea unei sarcini. Era versatil ca fire și îi plăcea foarte mult să citească. Aprecia cărțile de istorie, medicină, scripturile Budiste, Creștine și cunoștea foarte bine psihologia. 


Cunoștea Taoismul, chiar și arta ghicitului, descântecului și citirii fizionomiei. Probabil că trecutul lui Sensei în arte și științe, a fost hrană pentru cultura și disciplina sa, și a fost foarte evident că această cultură și disciplină au devenit cheia pentru a crea Reiho (Reiki Ryoho).

În fapt, Reiho pune accent nu doar pe vindecarea bolii, ci și pe o stare de bine în viață, corectând mintea și menținând corpul sănătos printr-o abilitate de vindecare înnăscută. Astfel, înainte de lecție, ‘Ikun’ (Sfatul) Împăratului Meiji ar trebui citit cu respect, iar cele Cinci Principii să fie intonate și păstrate în minte în fiecare dimineață și seară. 

Primul este ‘Astăzi nu fi mânios’, al doilea ‘Nu te îngrijora’, al treilea ‘Fii recunoscător’, al patrulea ‘Lucrează cu sârguință’, al cincilea ‘Fii bun cu ceilalți’.

Acestea sunt cu adevărat principii importante pentru studiu și disciplină, în linie cu marile învățături ale bătrânilor înțelepți. Sensei a numit aceste principii „Metoda Secretă de a Invita Fericirea” și „Medicina Miraculoasă de a vindeca toate bolile”; Observați caracteristicile remarcabile ale acestor principii. În același spirit, modul de a preda aceste învățături ar trebui să fie firesc și ușor de urmărit, nimic sofisticat. Un alt aspect de notat este că, practicând în liniște, în fiecare dimineață și seară, meditația Gassho și recitând cele Cinci Principii, mințile pure și sănătoase pot fi cultivate și pot pune apoi în practică aceste principii printr-o rutină zilnică. Acesta este motivul pentru care Reiho poate fi dobândit cu ușurință de oricine.  


Recent, cursul lumii s-a modificat și s-a produs o mare schimbare a modului de gândire. Din fericire, o dată cu promovarea Reiho, vor fi mai multe aspecte care vor îmbunătăți mersul lumii și mintea oamenilor. Cum ar fi să amintim doar de beneficiul de a vindeca boli cronice și afecțiuni de lungă durată?


Puțin mai mult de 2000 de oameni au devenit elevi ai lui Sensei. Discipolii seniori care trăiau în Tokyo s-au reunit în dojo și i-au continuat munca după moartea sa, iar cei care locuiau în alte districte au transmis de asemenea această învățătură. Deși Sensei a murit, Reiho ar trebui încă să fie promovat pe scară largă și pentru mult timp de acum înainte. Ah, cât de minunat este acel Sensei care oferă oamenilor învățăturile pe care el însuși le-a primit prin revelație și iluminare!


Recent, discipolii săi s-au gândit să construiască un monument funerar în cimitirul templului Saihoji din Toyotama-gun, pentru a-i onora și imortaliza realizările, iar eu (nt. Okada Masayuki) am fost rugat să scriu aceste elogiu.


Pentru că admir măreția lui Sensei și mă bucur de relații foarte calde de prietenie profesor/discipol printre colegii mei, nu am putut să refuz invitația și am făcut o scurtă trecere în revistă a meritelor lui Sensei, în speranța că le va aminti oamenilor pe viitor să privească către Sensei cu venerație. 

Februarie, al 2-lea an al Showa (1927)
Scris de: Okada Masayuki , Doctor în Literatură
Ju-sanmi (subordonat de rang 3),
Kun-santo (al 3lea Ordin de Merit)
Caligrafie de: Ushida Juzaburo, Navy Rear Admiral,
Ju-yonmi (subordinat de rang 4),
Kun-santo (al 3lea Ordin de Merit),
Ko-yonkyu (pentru servicii deosebite clasa 4)


< Tradus din Japoneză de Hyakuten Inamoto >
fondator al 光明レイキ會 Komyo Reiki Kai

Tradus din Engleza de Roxana Ganea