A NU FACE Reiki

Non-practica Reiki

Frans Stiene

“Vindecarea incepe atunci cand nu incerci sa faci nimic. Aceasta este practica non-practicii”
— Thich Nhat Hanh

Inainte de a elabora mai mult pe marginea citatului de mai sus, vreau sa clarific foarte bine faptul ca este totusi vorba aici despre o practica ce trebuie aplicata, despre a fi implicat si dedicat in timp ce ne perfectionam abilitatea de a vindeca si a evolua. Citatul nu se refera la dilema / jocul de cuvinte “a practica sau a nu practica”, ci la starea pe care o avem in timp ce practicam.

Practica actioneaza ca un buton declansator pentru noi toti, din diverse motive. Puteti citi aici pareri despre importanta si valoarea practicii.

Atunci cand un adevar este enuntat, el tinde sa fie valabil in toate domeniile deoarece el reprezinta adevarul. De asemenea, este placut sa obtii confirmare si validare pentru acelasi adevar pe care l-ai observat si predat timp de multi ani. Adevarul specific exprimat in acest citat se aplica foarte bine la Reiki in forma sa de practica prin contactul mainilor.

La un curs de reiki, introducerea pe care o fac eu referitoare la practica Reiki pentru sine sau pentru ceilalti include intotdeauna cele mai jos, inainte de orice alte specificatii:

Este in natura Reiki sa curga. Reiki incepe sa curga imediat ce exista contact sau la prima pozitie a mainii. Reiki curge pentru ca ai fost pregatit corespunzator, ai primit o initiere Reiju adecvata (Initiere Japoneza), si exista intentia de a oferi Reiki siesi sau altcuiva. Nu exista nici un buton de pornire pentru a face Reiki sa curga.

Nu este nevoie sa vizualizam Reiki, sa-i atribuim o culoare, sa-l directionam intr-un anumit fel, sa-l trimitem spre un anumit organ, sau orice alt fel de manipulare pe care o poate inventa mintea noastra. Nici una dintre aceste manipulari nu va amplifica Reiki, si de fapt va face exact contrariul. Fii asemenea unui canal gol si lasa Reiki sa curga prin tine! De ce? Pentru ca Reiki este o stare de a “NU face”!

Daca suntem concentrati “sa facem”, atunci Reiki se detaseaza si ne lasa pe noi sa fim in lumina reflectorului. Daca in schimb nu facem decat sa punem mainile, Reiki are posibilitatea de a curge prin acel  spatiu gol creat, menit pentru a fi si a permite.

Cum se face ca ne scapa aceste adevaruri? Pentru ca abordam Reiki dintr-o perspectiva lumeasca de A FACE specifica societatii actuale.

In orice alt domeniu suntem invatati, educati sau instruiti ni se spune intotdeauna ce “sa facem”. Formarea noastra este spre “a face”. Din moment ce nu am cultivat o alta abordare, suntem imediat tentati “sa facem” Reiki, si acest lucru este regretabil.

Pentru ca… Reiki este o stare de “A FI”.

Este in natura Reiki sa functioneze in acest fel, dar adesea imi doresc ca toti practicantii sa adopte aceasta abordare. Cand vine vorba de vindecare, cu cat suntem mai detasati de concepte cu atat mai bine. Cu cat mentinem lucrurile mai simple in privinta vindecarii, cu atat mai bine functioneaza.

Cu siguranta exista subtilitati si diferite nivele de cunoastere in ceea ce priveste vindecarea, dar evolutia vindecarii propriu-zise este intotdeauna non-conceptuala si simpla. Se produce direct, spontan si de la sine generat. Niciodata vindecarea nu poate veni din exterior si este vorba efectiv despre activarea unei “seminte” care exista deja.

Asa cum am mentionat intr-un articol precedent, in cazul unei rani fizice sau emotionale, samanta vindecarii ei exista deja in interior de la inceput si pentru toata perioada cat persista rana. Vindecarea nu poate fi ‘facuta’, dar poate fi facilitata.

Cu Reiki cel mai bun mod de a facilita este de a aplica Reiki si a elimina din proces propriile intentii, obisnuintele mentale si atasamentele emotionale. (subl. trad.)

Aceasta este o abordare/atitudine potrivita a fi aplicata de toti terapeutii. Multe sisteme de vindecare implica practicantul mult prea direct si intr-un mod intelectual, sau se bazeaza pe metodologii complicate.

Pentru mine, este o binecuvantare faptul ca in Reiki practicantul ramane constient si prezent, si de asemenea nu se impotriveste, si se detaseaza astfel incat samanta vindecarii sa se auto declanseze din interior.

Practicantul este non-activ in timpul unei sesiuni de Reiki, iar acest lucru este diferit de a fi inactiv. Totusi practicantul este si ne-activ, si mai ales nu este “ocupat” in timp ce ofera Reiki.

Acest lucru poate suna dificil, dar multumita starilor de pace, profunzime, compasiune si prezenta pe care le aduce Reiki, practicantul are posibilitatea de a fi prezent in acele momente.

De asemenea este o mare usurare doar sa fii martor cum infloreste samanta vindecarii!

 

Traducere: Paula Ramasescu

 

Mai multe aplicatii practice si informatii despre sistemul Usui Reiki Ryoho (in linia lui Hawayo Takata) gasiti in cartea “Reiki, o metoda practica”, la care ajungeti dand click aici.

A aparut si “Reiki – o Energie a Echilibrului”, antologie Reiki la care si-au adus contributia 14 Profesori Reiki (Anglia, Australia, Canada, Germania, Grecia, Israel, Olanda, Romania, USA) O gasiti dand click aici.