Memorialul lui Sensei Usui

Se spune ca in 1927 studentii lui Mikao Usui au ridicat acest monument in memoria sa, monument ce se afla in cimitirul  Jodo Su (sectorul Pamantului sacru) din templul Saihoji din Tokyo.

Retineti faptul ca, inca de la inceput, Memorialul vorbeste despre Sensei Usui ca fondator al Reiho (Metoda spirituala) si nu Reiki. 

REIHO CHOSO USUI SENSEI KUDOKU NO HI

Memorialul lui Sensei Usui, fondator al Reiho (Metoda Spirituala)

Copyright © 2003 James Deacon

Ceea ce fiecare atinge in interiorul sau, ca rezultat al studiului sustinut si al practicii, este denumit Virtute si poate fi oferit si celorlati spre invatare, iar metodele de mantuire spirituala se numesc Distinguished Service. Doar persoana cu merite foarte inalte si o mare virtute poate fi numita un mare Invatator. Inteleptii si filosofii din vechime precum si cei care au fondat noile invataturi si noile religii au fost asa. Sensei Usui se poate asadar numara printre ei. Sensei Usui a dezvoltat metoda prin care se pot imbunatati mintea si corpul folosind energia universala. Auzind de reputatia sa, oameni de pretutindeni au venit si au dorit sa invete de la el Metoda Spirituala, dar i-au cerut si sa ii vindece.

Numele lui uzual era Mikao, iar celalalt nume al sau era Gyoho (Kyoho). S-a nascut in satul Taniai, in districtul Yamagata din prefectura Gifu. Numele strabunului sau era Tsunetane Chiba. Numele tatalui sau era Taneuji, dar era strigat in mod obisnuit Uzaemon. Numele mamei sale era Kawai.

Sensei s-a nascut in primul an din perioada Keio, numita si Keio Gunnen (1865), pe 15 august.  A fost un student talentat si muncitor, abilitatile sale fiind mult superioare fata de cele ale colegilor sai. Cand a crescut a plecat in Europa, America si China pentru a studia. Si-a dorit sa reuseasca in viata si sa aiba succes, dar lucrurile nu au stat astfel de la inceput. Desi muncea extraordinar de mult, de cele mai multe ori era lipsit de noroc si sarac. Chiar si asa el nu a renuntat si s-a autoeducat sa studieze din ce in ce mai mult.

Intr-o buna zi a plecat la Kurama Yama sa se supuna disciplinei spirituale riguroase. La inceputul celei de a 21-a zile el a simtit o enorma energie Reiki deasupra capului sau. A dobandit iluminarea si in acel moment a inteles Metoda Spirituala. Prima data cand a folosit-o pe sine insusi, aceasta a produs rezultate imediate. Apoi el a testat aceasta metoda pe familia sa. Din momentul in care si-a dat seama de eficienta ei, el a decis ca ar fi mult mai bine sa o impartaseasca si altora in loc sa o tina doar pentru sine si familia sa. Astfel si-a deschis un centru in Harajuku, Aoyama, Tokyo pentru a preda si a practica Metoda Spirituala, in aprilie, in al 11-lea an al perioadei Taisho (1922).

Multi oameni au venit de la distante mari, de pretutindeni si i-au cerut sa-i invete si sa ii trateze. Erau atat de multi incat stateau aliniati si afara, langa zidurile clinicii sale.

In septembrie, in anul al 12-lea al perioadei Taisho (1923) a avut loc un cutremur devastator. De peste tot se auzeau strigatele ranitilor si ale celor aflati in suferinta. Sensei Usui a simtit compasiune pentru toti acestia si, prin Metoda Spirituala si-a folosit capacitate sale de vindecare venind in ajutorul supravituitorilor, vindecand si salvand nenumarate vieti. Aceasta este doar o mica parte din ceea ce a facut Sensei Usui in timpul acelei crize.

Mai tarziu centrul sau de training a devenit neincapator. In februarie, anul 14 al lui Taisho (1925) el si-a mutat centrul de training in Nakano, in afara orasului Tokyo. Datorita faimei lui crescande el era mereu invitat in diverse locuri. Astfel, Sensei a acceptat invitatia de a merge in Kure, apoi in Hiroshima si Saga si astfel a ajuns pana in Fukuyama. In timpul sederii sale in Fukuyama s-a imbolnavit grav si a murit la varsta de 62 de ani. Era data de 9 martie, anul 15 al lui Taisho, adica 1926.

Sotia sa Sadako provenea din familia Suzuki si a nascut un baiat si o fata. Baiatul a fost numit Fuji si a fost cel care a avut grija de toata familia dupa moartea tatalui sau. Sensei a fost un om cald, gentil si modest din fire si niciodata nu s-a comportat ostentativ. A fost, de asemenea, un barbat masiv, puternic si mereu avea un zambet cald pe figura. In fata oricarei adversitati el cauta si gasea solutia potrivita, cu determinare si rabdare. Avea, de asemenea, multe talente: ii placea sa citeasca si cunostintele sale de istorie, medicina, psihologie, divinatie, incantatii, fiziologie si scrieri budiste erau imense.

Metoda Spirituala nu vindeca doar trupul, ci echilibreaza spiritul si face trupul mai sanatos utilizand capacitatile interne de vindecare si, ca atare, ajuta la atingerea starii de fericire.

Deci, cand vine vremea sa predati, primul lucru pe care trebuie sa il faceti este sa va invatati studentii intelesul odei Imparatului Meiji, apoi invatati-i si indemnati-i sa spuna cele 5 principii in fiecare dimineata si seara si sa le pastreze mereu in minte.

Astazi fii calm.

Astazi fii fara griji

Astazi fii recunoscator

Astazi munceste cu sarg

Astazi fii bun cu cei din jurul tau.

Acestea sunt cu adevarat invataturi importante pentru autodezvoltare si autodisciplina, menite sa continue linia marilor invataturi mostenite din antichitate. Sensei Usui a denumit aceste principii ‘Metoda Secreta de a invita binecuvantarile’ (sa vina asupra ta. NT), dar si ‘Medicina Spirituala de vindecare a multor boli’.

De notat viziunea pe care avut-o Sensei Usui in aceasta privinta. (NT: abia de curand medicina moderna recunoaste ca toate bolile au o cauza spirituala) Mai mult decat atat, atunci cand incepeti sa predati ar trebui ca asta sa fie un lucru cat mai simplu posibil si usor de inteles. Este foarte important sa incepeti intr-un loc in care va simtiti bine. Un alt aspect de notat este acela ca, atunci cand stati in liniste si meditatie, cu mainile in pozitie de rugaciune si recitand cele 5 principii, sa va cultivati o minte curata si sanatoasa. Adevarata sa valoare sta in practica zilnica. Acesta este si motivul pentru care Metoda Spirituala a devenit atat de populara.

In ultimii ani statele lumii au alterat mintile oamenilor pentru a-si ridica afacerile lor banoase. Din fericire, larga practicare a Metodei Spirituale va fi de un real ajutor oamenilor cu mintea confuza, a acelora care nu mai au repere morale ori a acelora care isi doresc sa revina la pace si armonie. Cu siguranta nu este singurul beneficiu pe care Metoda il are, dar ce poate fi mai important decat vindecarea bolilor si stoparea nemultumirilor oamenilor?

Numarul studentilor lui Sensei depaseste 2000. Printre ei, studentii seniori care au ramas in Tokyo si continua practica in centrul lui Sensei Usui, dar si studentii din diferite provincii care se straduiesc sa raspandeasca Metoda cat de mult posibil.

Chiar daca Sensei a murit, Metoda continua sa fie raspandita peste tot in lume. Si un alt lucru minunat pe care Sensei il face este acela ca si dupa moartea sa el continua sa-si impartaseasca Metoda cu care a fost binecuvantat, oamenilor de pretutindeni.

Nu in ultimul rand, studentii sai care s-au adunat aici, impreuna, au decis sa ridice acest memorial in cimitirul templului Saihoji din districtul Toyotama pentru a-i onora benevolenta si pentru a impartasi mai departe Metoda Spirituala oamenilor din viitor. Am fost rugat sa scriu aceste cuvinte si, asa cum sunt recunoscator Maestrului meu, tot atfel sunt recunoscator fiecarui student – profesor din grupul nostru, asa ca le-am primit rugamintea cu bucurie si am scris aceste lucruri pe scurt in speranta ca oamenii isi vor reaminti sa se uite in sus, catre Sensei Usui, cu admiratie.

Compus de: Masayuki Okada, Doctor in Literatura –  gradul 3, al treilea Ordin de Merit Februarie, al doilea an al lui Showa (1927).

Sursa: www.aetw.org (multumiri lui James Deacon).

Traducere din japoneza in engleza, special pentru AETW.org: Jiro Kozuki

Traducere din engleza: Virginia Ioan.

Va invitam sa vizitati si http://www.gorillafund.org/

Cărți, cursuri, mentoring și conferințe de Reiki Tradițional găsiți AICI.

Pentru cursuri Reiki Traditional (Usui Reiki Ryoho) organizate in Bucuresti si in tara de catre

Scoala de Reiki®

ne puteti contacta la:

cursuri@reiki.com.ro si 0744.236.205

One Comment

  • ama commented on October 15, 2012 Reply

    Descopar cu bucurie principiile traduse in limba romana fara a contine negatii.Minunat !

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.