Raspunsuri


Buna tuturor

 

Pe acesta pagina imi propun sa:

 • raspund unor nelamuriri;

 • sa clarific cat imi sta in putinta anumite aspecte mai putin limpezi ale practicii Reiki;

 • sa limpezesc sau sa destram anumite “legende Reiki”.

 

Sa va fie de folos!

 

Mai multe aplicatii practice si informatii despre sistemul Usui Reiki Ryoho (in linia lui Hawayo Takata) gasiti in cartea “Reiki, o metoda practica”, la care ajungeti dand click aici.

Pentru cursuri Reiki Traditional (Usui Reiki Ryoho) in Bucuresti si in tara ne puteti contacta la:

cursuri@reiki.com.ro si 0744.236.205

 

 

1. Cat timp sa pastrez o pozitie de palme in auto-tratamentul sau tratamentul altei persoane cu Reiki?

Daca ai sensibilitate la Energia Reiki, palmele tale iti vor spune cand a inceput, cand a atins un maxim si cand a trecut un ciclu energetic. De obicei, dupa ce trece un ciclu Reiki, mutam palmele pe alta pozitie.

Daca nu ai inca acesta sensibilitate, atunci poti sa iti pui ceasul sa sune astfel:

 • daca ai gradul 1/Shoden, cam la 8-10 minute (mai ales daca esti la inceputul practicii);

 • daca ai primit Initierea de gradul 2/Okuden, atunci 5 minute pentru fiecare pozitie de palme sunt suficiente.

Daca nu ai ceas, poti sa te iei dupa ceea ce spunea Wanja Twan (unul dintre Maestrii Reiki Initiati de Takata) “stai acolo pana te plictisesti, apoi treci mai departe” 😉

Observatie: daca intensitatea Energiei in primul ciclu a fost puternica, atunci te sfatuiesc sa pastrezi aceasi pozitie de palme inca un ciclu de crestere, maxim si apoi descrestere a Energiei si abia apoi sa treci mai departe.

 

Pentru cursuri Reiki Traditional (Usui Reiki Ryoho)  in Bucuresti si in tara ne puteti contacta la:

cursuri@reiki.com.ro si 0744.236.205

 

2. Daca tin picioarele sau mainile incrucisate Reiki nu functioneaza?

As incepe tot cu o intrebare 🙂 ba chiar doua 😉

Cum este posibil ca Energia Universala de sustinere a vietii sau Energia Spirituala (doua modalitatii de a traduce cuvantul Reiki) sa “se impiedice” de astfel de aspecte? Daca Reiki se manifesta si prin mai multe straturi de haine, de ce s-ar impiedica de o postura corporala?

Iar John Harvey Gray, unul dintre Maestrii Initiati de Takata (si unul dintre cei trei Maestrii lasati de ea, in 1977,  sa ii continue munca; vezi aici scrisoare lui Takata la retragerea sa oficiala http://www.robertfueston.com/reiki/articles/takata_letter.html ) spunea ca deseori Takata trata clientii intinsi pe jos, stand cu picioarele incrucisate (“turceste”) langa ei.

 

Completare (in urma unei intrebari suplimentare):

Acest raspuns este valabil atat in cazul clientului cat si al practicantului Reiki (prefer acest teremen celui de terapeut), deoarece si clientul intra pe aceasi frecventa ca si practicantul, prin intermediul rezonantei (daca practicantul Reiki este pe vibratia corespunzatoare Reiki si o poate sustine).

De altfel, in liniile traditionale, practicantul Reiki nu “da energie” ci “impartaseste Reiki”, insa asta va face subiectul unui alt raspuns 🙂 Multumesc pentru ocazie si orice intrebari si completari sunt binevenite si stimulatoare!

 

Pentru cursuri Reiki Traditional (Usui Reiki Ryoho)  in Bucuresti si in tara ne puteti contacta la:

cursuri@reiki.com.ro si 0744.236.205

 10420077_10152994120326203_5515656407073611591_n

 

 

3. Exista Initieri corecte si Initieri incorecte in Reiki?

Asta e o intrebare care necesita un raspuns mai complex si o mare delicatete 🙂

Stiu ca unele persone nu vor fi de acord cu mine, insa din experienta mea cat si din experientele si informatiile ce mi-au transmise de catre Maestrii mei, pot sa raspund urmatoarele:

1. Nu exista Initieri corecte si Initieri incorecte: deoarece orice Initiere “va Initiaza” in ceva, va “pune” pe o anumita frecventa. Plus ca exista numeroase metode Spirituale si Energetice care folosesc Initieri, nu doar Reiki. Insa, orice Initiere va pune pe frecventa/vibratia Usui Reiki Ryoho, adica metoda de tratament prin Energie Spirituala a lui Usui? Aici raspunsul este tot nu si am sa detaliez mai jos.

 

2. Da, exista Initieri corecte si incorecte in Reiki: aici am mai multe argumente si am sa le detaliez mai jos.

 • Atunci cand vorbea despre Initieri in Reiki si despre cum se realizeaza ele, Takata spunea ca Maestrul este un tehnician iar noi suntem ca niste aparate de radio. “Tehnicianul” vine si ne regleaza pe un anumit “post de radio”, pentru a prinde o anumita frecventa, in cazul de fata, frecventa Usui Reiki Ryoho (dupa cum a denumit-o chiar Fondatorul, Mikao Usui). De aici deducem clar ca doar o anumita pozitie pe scala radioului (adica un anumit mod specific si exact de a realiza Initierile) permite receptionarea unei anumite frecvente (adica metoda de tratament prin Energie Spirituala a lui Usui). Sigur, poate exista si un “fine tuning” si o anumita plaja in care postul se prinde mai clar si mai repede sau nu, insa, dincolo de anumite limite, nu mai e acelasi “Post” 🙂

 • Stim sigur ca Hayashi insista ca lucrurile sa nu fie schimbate, Takata punea iarasi acelasi mare accent pe pastrarea sistemului Usui Reiki Ryoho asa cum a fost eleborat si transmis, iar aceasta atat pentru a-i onora pe Fondator si pe Maestrul sau cat si pentru a pastra respectiva frecventa, pentru a nu o altera.

 • Experienta mea personala cu mai multe sisteme de Reiki, fie ele, non-traditionale, neo-traditionale sau traditionale (n-am trecut toata experienta mea cu Reiki pe site, ci doar scolile traditionale la care ader), imi arata ca Energia “transmisa” in Initiere (setarea pe o anumita frecventa) si pe care apoi o transmitem mai departe (cand tratam alta persoana sau in Initiere) este mai mult sau mai putin diferita, in functie de sistem. Totusi, exista un nucleu foarte restrans de Maestrii Reiki, care au pastrat Initierile asa cum au fost transmise de Takata, fara sa adauge sau omita nimic, pastrand astfel frecventa pura a sistemului Usui Reiki Ryoho. Ii mentionez aici pe John Harvey Gray si pe Barbara McCullough, pe Linia carora am primit si eu Initieri si certificare ca si Maestru. Si pentru ca ceea ce am primit sa fie complet si pur, am primit din nou toate Initierile, incepand cu nivelul 1.

Asta si ca sa imi aduc mereu aminte ca un Maestru este un incepator in fata Universului!

 

Pentru cursuri Reiki Traditional (Usui Reiki Ryoho)  in Bucuresti si in tara ne puteti contacta la:

cursuri@reiki.com.ro si 0744.236.205

 

4. Reiki se duce acolo unde este nevoie?

Poate una dintre cele mai raspandite “legende urbane” despre Reiki este “poti sa pui mana oricunde, Reiki se va duce unde ai tu sau persoana cealalta nevoie”.

Oare chiar asa sa fie? Eu zic ca nu, si ma bazez pe urmatoarele:

 1. Usui, Hayashi si Takata dadeau instructiuni precise legate de afectiuni si anumite pozitii de maini necesar de realizat pentru acestea. Aceste intructiuni erau date atat in cadrul cursului cat si elaborate sub forma scrisa, celebrele ghiduri ale lui Hayashi si Usui. Le puteti descarca gratuit de aici http://www.aetw.org/reiki_pdf.htm

 2. auto-tratamentul este conceput astfel incat sa acopere intreg corpul. Daca nu ar fi fost nevoie, am fi folosit o singura pozitie de palme, oriunde pe corp.

 3. John Harvey Grey (Maestru Initiat de Takata, unul dintre cei lasati ca si continuatori de catre aceasta in 1977 http://www.robertfueston.com/reiki/articles/takata_letter.html ), spunea clar ca tratamentul cu Reiki este un tratament local.

 

Este totusi adevarat ca local, acolo unde punem mainile, Reiki armonizeaza si echilibreaza “cum stie el mai bine”, in functie de necesitatile si disponibilitatile concrete ale fiintei pe care punem mana. Cum s-a ajuns la interpretarea din titlul acestui articol, voi explica intr-un articol viitor.

Completare (in urma unor comentarii suplimentare): faptul ca Reiki este un tratament local nu inseamna ca Energia Reiki ramane local! Insa, modul in care circula in organism, corespunde unor meridiane si unor organe, interconectate asa cum descrie Medicina Traditionala Orientala. De exemplu, in cazul unei afectiuni oculare, se trateaza ochii, apoi ficatul si alte organe, chiar daca Energia Reiki, cand pun palmele pe ochi, se duce si la ficat ;)

 

De bine!

 

Mai multe aplicatii practice si informatii despre sistemul Usui Reiki Ryoho (in linia lui Hawayo Takata) gasiti in cartea “Reiki, o metoda practica”, la care ajungeti dand click aici.

A aparut si “Reiki – o Energie a Echilibrului”, antologie Reiki la care si-au adus contributia 14 Profesori Reiki (Anglia, Australia, Canada, Germania, Grecia, Israel, Olanda, Romania, USA) O gasiti dand click aici.

Pentru cursuri Reiki Traditional (Usui Reiki Ryoho)  in Bucuresti si in tara ne puteti contacta la:

cursuri@reiki.com.ro si 0744.236.205

Atentie!

Scopul in orice forma de terapie nu este “sa ai dreptate” ci de a folosi orice mijloace pentru a ajuta o persoana care isi doreste si care acceseaza propria vindecare. Acesta este unul din motivele pentru care va incurajam sa ramaneti in legatura cu medicul / psihoterapeutul curant (daca este cazul) chiar daca doriti sa practicati Reiki.

Fiecare “procent de vindecare” este un motiv pentru a sarbatori, indiferent ce modalitate a fost aleasa si folosita.

Mai degraba decat a critica un alt tratament, este mult mai fructuos sa colaborati intr-un mod complementar, cu un sentiment sanatos de curiozitate si deschidere. Cei care urmeaza aceasta cale vor culege beneficii minunate.

Reiki nu se poate substitui unui tratament medical iar practicantii Reiki nu sunt abilitati sa ofere diagnostice!

Nota legala!

Terapia Reiki, Masajul, Masajul de Relaxare, Masajul Terapeutic, Presopunctura, Reflexoterapia, Relaxoterapia, Aromoterapia, Cromoterapia, Fitoterapia si Terapia prin Lumina sunt tipuri de terapii complementare reglementate de Ministerul Sanatatii Publice conform Legii 118 / Mai 2007, iar dreptul de a practica aceste terapii este acordat si recunoscut legal.

Dreptul la Spiritualitate si dreptul de a aplica practici spirituale care nu lezeaza integritatea morala si fizica a persoanei sunt garantate prin Constitutia Romaniei conform Art. 6 (Dreptul la Identitate), Art. 29 (Libertatea Constiintei), iar dreptul la exprimarea oricarei pareri despre orice astfel de practica si accesul la cultura sunt de asemenea garantate constitutional conform Art. 30 (Libertatea de Exprimare) si Art. 33 (Accesul la Cultura)

Niciuna dintre metodele terapeutice prezentate pe acest site nu exclude si nu inlocuieste tratamentul medical alopat.

Recomandam sa urmati sfatul medicului si sa nu intrerupeti niciun tratament medicamentos prescris de acesta.

4 Comments

 • iolena commented on February 10, 2015 Reply

  Bună ziua,
  Mulţumesc pentru promptitudinea răspunsului. Voi medita asupra lui şi dacă voi considera şi nu deranjez voi adăuga şi altceva.
  O zi bună şi spornică.

  • admin commented on February 10, 2015 Reply

   Buna ziua

   sigur, sunteti binevenita!

   cele bune!

 • iolena commented on February 6, 2015 Reply

  Am citit cartea “Reiki o metodă practică” şi aş vrea să-mi clarific o chestiune care mi-a atras atenţia. Doamna Takata spune că Reiki este lumina divină sau că este “Dumnezeu în acţiune”. În altă parte se spune că este Duhul Sfânt.
  Mie mi se pare o împietate să spui asta. Duhul Sfânt nu vine când vrem noi sau că vrem noi; vine dacă suntem în comuniune cu Dumnezeu şi dacă El consideră că merităm. Mulţi sfinţi s-au chinuit să obţină Duhul Sfânt şi mulţi l-au pierdut pentru păcatul mândriei sau pentru un păcat mai mic.
  Mă interesează răspunsul Dv. pentru că eu am această dilemă: nu pot separa biserica de Reiki.

  Mulţumesc!

  • admin commented on February 9, 2015 Reply

   buna ziua

   bune intrebari!

   1. fiind vorba de o Energie Spirituala (Reiki) si nu doar de Energie (Ki), cea mai apropiata traducere/adaptare a sensului notiuni de Reiki, pentru a fi mai usor inteles in contextul religios crestin, este o Energie emanata de Divinitate/Dumnezeu, deci, Sfantul Duh.
   2. din punct de vedere al practici traditionale a Usui Reiki Ryoho, Reiki (si daca acceptam corelarea/adaptarea de la punctul 1, Sfantul Duh) nu poate fi manipulat/trimis ci doar ne golim de noi, de mandriile noastre, de ego-ul si intentiile noastre si cerem sa se manifeste/sa actioneze Reiki acolo unde punem palmele, fara sa intervenim cu mintea si asteptarile noastre.

   din cate stiu, in carte asta am si scris, dar fac aceste precizari si aici.

   atitudinea/practica in care noi (ne imaginam ca/intentionam sa/ne iluzionam ca putem) chemam Reiki la vointa/dorinta noastra iar Reiki face ce ii spunem noi, cand si unde vrem noi, nu este o abordare traditionala a practicii Usui Reiki Ryoho si consider ca este chiar riscant.

   sper sa fie de folos!
   Mihai Albu

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.