Forma si libertate
partea 5
Un interviu cu Paul David Mitchell (unul dintre Maestrii Initiati de Takata)
(mai 2002)
Realizat de Oliver Klatt
Oliver Klatt: Paul, iţi mulţumesc pentru ca ne-ai impartasit toate acestea. Este util pentru mine si ma ajuta in practica zilnica. Bun, as vrea sa trec la un alt subiect acum: Ai practicat arte marţiale Aikido mai bine de 20 de ani. De multa vreme predai Aikido pentru practicanţii Reiki. Ce intenţionezi prin aceasta? Ce invaţa oamenii la cursul de Aikido?
Paul Mitchell: Am inceput sa practic Aikido la aproximativ un an de la iniţierea de gradul I Reiki. Am inceput pregatirea din motive personale. In 1983, Phyllis Furumoto mi-a cerut sa fac o prezentare a principiilor Ki si Aikido, maestrilor participanţi la o intalnire a Alianţei Reiki. Anul urmator m-a rugat sa lucrez cu oameni care erau pregatiţi de ea ca maestrii Reiki pentru a le prezenta principiile. De atunci ofer cursuri in cadrul comunitaţii reiki din intreaga lume. Aikido are o baza clara spirituala care provine dintr-o iluminare spirituala a fondatorului, Morehi Usheba. Vad o paralela intre ideea de siguranţa si incredere pe care le experimentez in timpul unui tratament reiki, respectarea principiilor Reiki, si ceea ce este predat in Aikido ca un mod de a trai.
Aikido m-a invaţat un sens mai profund al echilibrului si al ideii de a fi centrat. Imi ofera tehnici de a face faţa situaţiilor dificile si ma ajuta sa inţeleg si sa practic mai bine principiile Reiki.
In prezent predau Aikido intr-un workshop de sase zile denumit „Calea spre armonie”, in cadrul caruia cursanţii invaţa sa se cunoasca mai bine pe ei insisi, invaţa tehnici de a relaţiona intr-un mod mai deschis si mai puternic, de a explora subiecte provocatoare cum sunt: defensiva, rezistenţa, a fi victima si frica de si de a folosi puterea.
Workshop-ul este o modalitate de integrare a vieţii mele in Reiki, stilul meu propriu de Aikido si tot ceea ce aceasta cale de vindecare mi-a daruit. A lucra cu elevi care sunt dedicaţi procesului de vindecare si de dezvoltare personala prin Reiki cred ca este un sentiment puternic si plin de satisfacţii.
Oliver Klatt: Ai menţionat „propriul stil de Aikido”, pe care il predai in cadrul workshop-ului. Vorbind despre Reiki, nu ai folosit niciodata aceasta expresie, nici atunci cand te-am intrebat despre stilul personal de a preda Reiki – ai folosit expresii ca „limite date de forma”, „disciplina in predare” si „urmarirea formei transmise de catre doamna Takata cu cea mai mare incredere posibila”. Deci, vrei sa spui ca formulezi standarde mult mai stricte privind conservarea formei transmise de catre profesorul tau in predarea Reiki decat in predarea Aikido?
Paul Mitchell: Un raspuns simplu ar fi “da”, dar nu ar fi foarte precis. In practicarea Reiki am fost format, iniţiat si recunoscut ca maestru de catre profesorul meu. Elementele importante in transmiterea acestei arte sunt noua. Este o transmitere spirituala.
Am fost doar un simplu elev de Aikido. Cand predau, nu port niciodata uniforma si centura de maestru, nu acord grade si ierarhii, daca cineva se refera la mine ca la un maestru Aikido, il corectez. Folosesc principiile din pregatirea Ki si Aikido ca un instrument de auto-constientizare si dezvoltare personala.
In cartea sa de principii – Ki, Koici Tohei spune: „ceea ce poţi invaţa astazi, poţi preda maine”. In cadrul seminarului sau pentru Formatori pe care l-am urmat, a incurajat participanţii sa impartaseasca tehnicile lor de a preda principiile de unificare a trupului si minţii.
Aceasta este ceea ce fac intr-o experienţa unica, ce ii ajuta pe oameni sa exploreze o cale a armoniei cu ei insusi, dar si cu alţii. Daca as fi fost un profesor recunoscut de Aikido, daca as fi primit imputernicirea de a preda in cadrul unui sistem (aceasta vroiam sa spun prin recunoastere), as fi la fel de strict cum sunt in predarea Reiki pentru ca atunci ar fi responsabilitatea mea sa o fac.
Oliver Klatt: Iţi mulţumesc pentru raspunsul tau direct, acum totul imi este clar. Mai am o ultima intrebare: Ce le-ai recomanda practicanţilor Reiki, indiferent de forma pe care au primit-o, pentru practica lor zilnica?
Paul Mitchell: Cred ca forma de baza a practicii este auto-tratamentul zilnic. Aceasta este baza, undeva intre o jumatate de ora si o ora, efectuand poziţiile de la cap si abdomen. Urmatorul pas este practicarea celor cinci Principii Spirituale, de a le face parte din constiinţa noastra zilnica si de a adanci in permanenţa angajamentul faţa de acestea.
Doamna Takata intotdeauna spunea ca Reiki este, inainte de toate, pentru noi, apoi pentru familie si prieteni. In primul rand ne tratam pe noi si apoi familia si prietenii. Daca practica noastra se extinde in mod natural dincolo de aceasta, este foarte bine!
Facand aceasta, in mod inseparabil relaţionarea noastra cu acest dar de a vindeca si creste se va adanci si maturiza.
Oliver Klatt: Paul, mulţumesc pentru interviu!
Traducerea din engleza in romana: Adriana si Bogdan Duculescu
Multumesc Maestrului Reiki Oliver Klatt pentru permisiunea de a traduce si publica acest intreviu. Site-ul sau personal este http://www.einfach-nur-reiki.de/
Versiunea in engleza a articolului o gasiti aici: http://www.einfach-nur-reiki.de/reiki/form-and-freedom.shtml
Mai multe aplicatii practice si informatii despre sistemul Usui Reiki Ryoho (in linia lui Hawayo Takata) gasiti in cartea “Reiki, o metoda practica”, la care ajungeti dand click aici.
Pentru cursuri Reiki Traditional (Usui Reiki Ryoho) in Bucuresti si in tara ne puteti contacta la:
cursuri@reiki.com.ro si 0744.236.205