Intre traditie si inovatie in Reiki, partea 1

Forma si libertate

partea 1

 

Un interviu cu Paul David Mitchell (unul dintre Maestrii Initiati de Takata)

(mai 2002)

 

 

Realizat de Oliver Klatt

 

Oliver Klatt:  Paul, inainte de toate, iţi mulţumesc pentru deschiderea ta de a purta acest interviu. Ai fost iniţiat de catre doamna Takata ca maestru Reiki si practici Reiki de mai bine de 20 de ani. Din 1993 esti mare maestru in sistemul de vindecare Reiki  – Usui Shiki Ryoho. Impreuna cu Phyllis Furumoto, de asemenea iniţiata ca maestru de doamna Takata, aţi format ordinul marelui maestru Usui Reiki Ryoho. Cum ai ajuns sa ocupi aceasta poziţie? Aceasta poziţie exista dinainte? Care a fost evoluţia ta in aceasta poziţie in ultimii 10 ani? Cum te vezi in prezent in rolul de mare maestru al disciplinei Usui Shiki Ryoho?

 

Paul Mitchell: Ca sa raspund intrebarii tale privind recunoasterea mea ca mare maestru al sistemului, trebuie sa te introduc puţin in istoric sau context. Cand am intalnit-o a doua oara pe Phyllis Furumoto in 1979, a fost clar pentru mine ca era destinata sa fie succesoarea doamnei Takata. Experienţa mea cu doamna Takata mi-a aratat ce inseamna sa fii mare maestru Usui Shiki Ryoho. Ea era marele maestru. La acea data nu exista nici un conducator al sistemului si nici nu existau dovezi ca ar fi existat vreodata vreunul. Cunostinţele noastre erau limitate la experienţa cu doamna Takata. De la prima noastra intalnire, eu si Phyllis am experimentat o legatura puternica. Dupa moartea bunicii ei, am fost unul dintre maestrii care am raspuns cererii lui Phyllis de a fi parte a comunitaţii maestrilor si am fost unul dintre membrii fondatori ai Alianţei Reiki. Inca de la inceput, din 1984, Phyllis mi-a cerut sa lucrez cu ea in activitatea de iniţiere a persoanelor pe care le pregatea si le iniţia ca maestri Reiki. Am susţinut-o in rolul de purtatoare a invaţaturii si mi-a cedat o parte din responsabilitaţi.

In 1989 au aparut unele probleme in relaţia noastra personala si am incetat colaborarea cu ea. In 1992 a devenit clar pentru mine ca aceasta separare nu a servit scopului comunitaţii Reiki. Privind dincolo de problemele personale, am simţit ca eram chemat sa impart oarecum cu Phyllis rolul de mare maestru, de a pastra si de a proteja sistemul si integritatea sa. Am organizat o intalnire care a fost unul dintre momentele de vindecare magica in care tot ceea ce a fost conflictual intre noi in trecut a disparut pur si simplu si a ramas doar relaţia prezenta intre noi. Am impartasit cu ea percepţia mea asupra propriului rol si ea a recunoscut ca avea aceeasi percepţie asupra mea. Prima recunoastere a venit din partea ei, ceea ce parea esenţial si corect.

Am inceput sa lucram impreuna la un nou nivel, clarificand sistemul si transmiţand aceasta claritate catre intreaga comunitate Reiki. Mare parte din aceasta munca a fost realizata in interiorul comunitaţii de maestrii Reiki, ajutand la o aprofundare a practicii, care este apoi transmisa elevilor. Pe parcursul ultimilor 10 ani, am continuat sa ma dedic practicii Reiki, vazandu-ma pe mine insumi nu ca autor, ci ca pe un purtator al unui dar catre umanitate. De-a lungul istoriei, aceste cunostinţe-daruri au venit prin intermediul oamenilor. Aceste daruri au puterea sa traiasca si dincolo de momentul in are  cel ce le-a adus nu mai este printre noi, iar faptul ca ele supravieţuiesc si modul in care se intampla aceasta depind de cei care aleg sa continue munca. Simt ca mi s-a cerut sa cedez o parte din libertatea mea personala pentru a explora, a inova si a experimenta si, in schimb, mi s-a permis sa fiu recipientul care a transmis aceasta practica specifica.

Fac acest lucru si sunt dispus sa acord sprijin celor care doresc sa cunoasca ce este aceasta practica si ce ne poate oferi. A trebuit sa invaţ sa fiu umil si sa arat compasiune in acest rol, sa rezist, pe de o parte, la ideea ca s-ar putea sa nu existe un mod corect de a practica Reiki si pe de alta parte, sa dau un inţeles si o forma practicii in acord cu ceea ce profesorul meu si profesorul profesorului meu au transmis de-a lungul timpului. In acest abandon personal, ceea ce am primit este transmis in continuare, de-a lungul timpului si propria mea inţelegere si interpretare a acestei practici si a darurilor sale se aprofundeaza.

Punandu-ma in slujba acestui rol, a trebuit sa privesc dincolo de practica mea proprie si de proprii mei elevi, la lumea Reiki si sa fiu la dispoziţia intregii comunitaţi a celor care cauta sa pratice Reiki si, poate, Usui Shiki Ryoho.

 

 

 

Traducerea din engleza in romana: Adriana si Bogdan Duculescu

Multumesc Maestrului Reiki Oliver Klatt pentru permisiunea de a traduce si publica acest intreviu. Site-ul sau personal este http://www.einfach-nur-reiki.de/

Versiunea in engleza a articolului o gasiti aici:  http://www.einfach-nur-reiki.de/reiki/form-and-freedom.shtml

 

Mai multe aplicatii practice si informatii despre sistemul Usui Reiki Ryoho (in linia lui Hawayo Takata) gasiti in cartea “Reiki, o metoda practica”, la care ajungeti dand click aici.

Pentru cursuri Reiki Traditional (Usui Reiki Ryoho) in Bucuresti si in tara ne puteti contacta la:

cursuri@reiki.com.ro si 0744.236.205