Interviu cu Maestrul Reiki Robert Fueston, partea 1

INTERVIU ACORDAT FORUM-ULUI ‘REIKI LEARNING LOUNGE’
[www.reikilearninglounge.com]

partea 1

 

1.      Robert, ne poti povesti putin despre tine, despre istoria ta cu Reiki, cine ti-a predat si ce servicii furnizezi acum?

Raspuns:

Sunt Maestru de Reiki, acupunctor licentiat si folosesc si plante din medicina chineza. Instruirea mea in Reiki a inceput in 1996 si de-a lungul anilor m-a determinat sa ma pregatesc cu mai multi maestri de Reiki pentru a afla cu exactitate ce inseamna sistemul Reiki „traditional”. Primul meu profesor de Reiki, Anthony „Spirit” Thiebaut, mi-a spus sa nu imi pierd vremea citind carti despre Reiki… ci doar sa practic Reiki si Reiki ma va invata. Prima mea instruire pentru gradul de maestru a fost cu

Jone Eagle. Dupa instruirea initiala directa, in persoana, cu el, cateva luni mai tarziu m-am mutat din zona, dar am pastrat legatura aproximativ un an sau mai bine, prin in

termediul e-mailului, prin convorbiri telefonice si vizite, pentru a-mi raspunde la intrebari si pentru indrumare. Mai tarziu am realizat o noua instruire ca maestru cu Light si Adonea in Sedona, Arizona. Ei studiasera multe versiuni de Reiki si aveau o idee despre care este diferenta (dintre traditional si netraditional). De asemenea, m-am initiat in Reiki gradul I si II atat cu John Harvey Gray cat si cu Fran Brown (ambii maestrii fiind instruiti de catre Takata). Ulterior am devenit maestru candidat al lui Fran Brown, insa din motive personale, m-am oprit. M-am pregatit ca si Maestru si sub indrumarea lui Hiroshi Doi (Usui-Taketomi-Koyama-Doi) si Hyakuten Inamoto (Usui-Hayashi-Yamaguchi-Hyakuten). Fran Brown m-a intrebat de nenumarate ori de ce vreau sa ma instruiesc sub indrumarea ei, din moment ce ma instruisem deja cu Hyakuten. Fran fusese in Japonia si o intalnise pe d-na Yamaguchi si Hyakuten fusese interpret pentru ei. Fran mi-a spus ca metodele lor de initiere erau foarte asemanatoare si ca era foarte fericita in legatura cu asta. Ea mi-a spus, de asemenea, ca si-ar fi dorit ca proprii ei maestrii sa se duca si sa se instruiasca sub indrumarea d-nei Yamaguchi, dar cu regret i-am spus ca d-na Yamaguchi trecuse deja in nefiinta. Am o fotografie a lui Fran cu Hyakuten, d-na Yamaguchi si fiul ei Tado pe una dintre paginile mele web.

Am petrecut multi ani incercand sa-i contactez pe cei 22 de maestrii ai Takatei pentru a le pune intrebari si am reusit sa iau legatura cu multi dintre ei. In cateva cazuri (cum ar fi: Ursula Baylow si Iris Ishikuro), desi ei (maestrii) decedasera, am reusit sa intru in legatura cu fiicele lor. Fiica Ursulei m-a gasit cautand pe google numele mamei ei. Ea a fost instruita in gradul de maestru de catre mama ei, dar niciodata nu a predat. Ea mi-a transmis multe lucruri d-ale mamei ei. Eu le numesc „artefacte” Reiki.

Reiki, de asemenea, m-a determinat sa incep sa studiez medicina chineza traditionala (acupunctura si medicina chineza naturista) la Colegiul de Acupunctura Southwest din Boulder, Colorado in perioada 1999-2003. Acesta este un program de master acreditat de 4 ani, care consta in 3000 de ore de studiu si practica clinica. Deci, atunci cand in Hikkei-ul lui Usui se mentioneaza ca : ”Nu trebuie sa iei vreun leac amar sau sa te supui vreunui tratament cu moxa fierbinte”, eu chiar stiu despre ce vorbeste. Acelasi lucru este valabil si pentru ideea de a scapa de „sangele invechit” prin Ketsueki Kokan-ho, numita si Ketsueki Joka-ho (tehnica de curatare a sangelui). Aceasta tehnica este numita „Tratamentul de incheiere” de catre Takata in Cartea Gri. Takata o mai numeste si „Stimularea nervilor” sau „incheierea Reiki”. Asadar, instruirea mea in medicina chineza traditionala mi-a dat o prespectiva mai profunda asupra invataturilor Reiki si asupra utilitatii lor clinice.

 

2.      Cum ai interpreta cuvantul ‘Reiki’?

Raspuns:

Energie spirituala.

 

3.      Ce crezi ca se intampla intr-o sesiune Reiki?

Raspuns:

Cred ca permitem ca un transfer de mai mult Reiki (energia spirituala care ne anima si da acestui corp „viata”) “sa intre” in corpul nostru. Corpul nostru este conceput sa isi „repare” problemele din interior si cand i se dau uneltele adecvate pentru a o face, cum ar fi nutritia, aerul, etc. face o treaba extraordinara.  Oricum, ce anume face ca aceste „unelte” sa fie utile? Ei bine, ele insele sunt o manifestare a Reiki, precum corpul nostru. Asadar, faptul de a da si de a primii sesiuni Reiki te poarta inapoi la „uneltele” primordiale sau originare sau la „unealta Maestru” si putem utiliza aceasta energie spirituala pentru orice scop are nevoie corpul nostru. Deci, in loc ca noi oamenii sa fim nevoiti sa ne dam seama ce fel de vitamine sau suplimente am avea trebuinta, am putea practica Reiki si observa ce se intampla. Reiki este foarte folositor din moment ce este atat de polivalent. Acestea fiind spuse, inca sunt de parere ca o persoana trebuie sa se si hraneasca cu mancare, nu doar sa incerce sa traiasca din energia Reiki.

4.      Ce crezi ca se intampla, la un nivel de baza, in cazul unei initieri/reiju?

Raspuns:

Ceea ce cred eu ca se intampla este ca initierea creeaza o rezonanta la adevarul Reiki din interiorul initiatului. Mai intai maestrul trebuie sa devina acea rezonanta, apoi ei incep initierea. Se poate asemana cu un diapazon… lovesti unul dintre bratele diapazonului si celalalt brat incepe sa rezoneze la aceiasi frecventa. Odata ce ai rezonanta Reiki in tine, ti-o poti activa oricand punandu-ti mainile pe cineva… aceasta este o modalitate de a „lovi diapazonul” pentru a-l face sa rezoneze. In alte cuvinte, o cantitate mare de Reiki se revarsa mai intai asupra maestrului care efectueaza initierea, iar aceasta este cea care creeaza acea vibratie si frecventa. Aceasta cantitare enorma de Reiki apoi se revarsa prin intermediul maestrului asupra sudentului, care la randul sau, creeaza „frecventa si vibratia Reiki”.

 

5.      Crezi ca Reiki poate fi utilizat pentru a ajuta in anumite situatii sau asupra unor obiecte neinsufletite?

Raspuns:

Pe scurt da. Oricum, mintea mea e impartita in privinta asta. Am trimis Reiki in situatii anterioare si exista o tehnica (Jakikiri Joka-ho) pe care am invatat-o de la Hiroshi Doi, pe care Usui a predat-o, care este menita sa „trateze” obiectele neinsufletite. Totusi, imi amintesc ca ma instruiam in calitate de maestru candidat sub indrumarea lui Fran Brown si ea ne-a relatat urmatoarea poveste. Fran ne-a spus ca era la una din intalnirile Aliantei Reiki (Reiki Alliance – in text) si o maestra, cred ca era vorba de Mary McFadyen, a spus grupului ca ar trebui sa inceapa aceasta intrunire trimitand Reiki zilei. Fran s-a aplecat inspre Paul Mitchell si i-a pus intrebarea: „Cand trimitem Reiki zilei, incepem cu capul sau cu abdomenul?”. Am ras pentru ca lucrurile pot fi vazute si din perspectiva asta. Era evident ca Fran nu sustinea idei de genul trimiterii de Reiki zilei sau unui eveniment. Dar experienta mea spune contrariul. Astfel incat, atunci cand predau Reiki gradul 2 (Okuden), uneori mentionez „posibila” abilitate de a trimite Reiki unei situatii iar alteori nu o fac. Ca sa fiu mai exact, nu cred ca Takata i-a instruit pe oameni sa trimita Reiki unor situatii sau obiectelor neinsufletite. Fran era total impotriva schimbarii oricarui aspect al sistemului pe care ea l-a primit de la Takata.

 

6.      Reiki devine acum popular in cadrul sistemului medical. Ce rol crezi ca joaca Reiki in cadrul sistemului medical traditional?

Raspuns:

Medicina alopata (medicina occidentala) isi are locul sau dar si limitele sale. Acest lucru este valabil si pentru medicina chineza traditionala sau pentru oricare alta forma de terapie disponibila. Reiki are abilitatea de a vindeca multe afectiuni pe care le trateaza si medicina moderna, dar fara efecte secundare. Oricum, atunci cand medicina moderna este absolut necesar sa fie folosita, Reiki tot ar trebui folosit pentru a ajuta corpul in orice fel posibil. In cazul in care imi fracturez un brat, ma duc la un medic alopat si apoi utilizez Reiki pentru a ajuta vindecarea bratului, odata ce oasele sunt puse la locul corect. Mi-ar placea sa vad mai multi practicieni Reiki in cadrul personalului din spitale. Avem in Statele Unite cateva spitale care au in cadrul personalului lor practicieni Reiki.

(va urma)

 

 

Sursa: www.robertfueston.com (multumiri lui Robert Fueston).

Traducere din engleza in romana: Roxana Dragoste.

Adaptare si completari: Mihai Albu.

 

 

Mai multe aplicatii practice si informatii despre sistemul Usui Reiki Ryoho (in linia lui Hawayo Takata) gasiti in cartea “Reiki, o metoda practica”, la care ajungeti dand click aici.

Pentru cursuri Reiki Traditional (Usui Reiki Ryoho) in Bucuresti si in tara ne puteti contacta la:

cursuri@reiki.com.ro si 0744.236.205