Interviu cu un practicant de Qi Qong

 

Comparatii intre tehnicile traditionale Reiki si tehnicile Qi Gong

Frans Stiene & Bronwen Stiene

Li Ying este cel mai de seama profesor de Qi Gong al Scolii Tian Yi din Sydney. Dumneaei preda practicile Qi Gong si, de asemenea, practicile traditionale Qi Gong Daoiste.

Pentru a afla conexiunea dintre tehnicile originale Usui Reiki Ryoho si Qi Gong Daoist, Casa Internationala de Reiki a intervievat-o pe Li Ying.

Casa Internationala de Reiki: Cum se integreaza chakrele in metoda Qi Gong?

Li Ying: Noi folosim, in general, 3 si nu 7 chakre precum o face sistemul indian. Noi avem tandien superior (de sus), tandien median (de mijloc) si tandien inferior (de jos).

Chakra Coroanei si Al Treilea Ochi sunt interdependente si ne conecteaza cu energia tandien-ului superior (de sus). Aceasta este zona de energie a mentalului.

Gatul si inima sunt interconectate in tandien-ul median. Nu avem plexul solar deoarece credem ca acesta este legat cu gatul si cu stomacul in tandien-ul median (de mijloc). Acest tandien este legat de emotii si include organe ca stomacul, ficat si splina.

Energia primara provine din ceea ce noi numim tandien-ul inferior (de jos). Acest tandien include chakra sacrala, ckakra radacinii si rinichii. Rinichii sunt atribuiti, in general, tandien-ului inferior si energiei primare. Acest lucru este foarte important pentru barbati. Se spune ca, daca un barbat nu are o buna functionare (energie) a rinichilor, atunci nici copiii lui nu vor avea un nivel ridicat de energie. Rinichii sunt “raspunzatori” de energia sexuala si de sursa vietii, aceasta fiind energia cu care ne nastem. Frica, care este de obicei legata de rinichi, vine dupa ce ne nastem. De fapt, avem o anume splitare/divizare a energiei in rinichi; una este sursa primara a energiei legate de tandien-ul inferior, iar cealalta este frica, legata de tandien-ul median. Asa ca un anumit tip de energie a rinichilor vine de la tatal fiecaruia si de la tatal tatalui fiecaruia. Celalalt tip de energie a rinichilor se capata cand ai un soc sau o frica puternica. Prin urmare, ne dam seama ca rinichii pot fi usor afectati/deteriorati, iar acest lucru inseamna ca barbatii trebuie sa isi curete/elibereze intotdeauna energia rinichilor.

Casa Internationala de Reiki: Ne poti spune mai multe despre meridiane in Qi Gong?

Li Ying: Meridianele sau canalele de energie nu exista ca atare. Credem ca meridianele sunt energie – la fel cum Reiki este energie. Acum mii de ani, maestrii/profesorii erau mult mai intuitivi, plantele si acupunctura din medicina chineza isi au originea din intelegerea meridianelor.

La inceputuri, oamenii care practicau acupunctura au folosit, in prima instanta, doar mainile, apoi pietrele pentru a presa punctele energetice si relativ recent au inceput sa foloseasca acele – acele sunt destul de moderne/noi in acupunctura. Noi credem ca atunci cand esti mort, meridianele pur si simplu dispar. Exista puncte meridiane fizice (acestea sunt punctele de acupunctura) in corpul uman, dar intre aceste puncte exista doar energie.

Acupunctura functioneaza mai mult la suprafata, fiind foarte buna pentru curatarea fizica si ameliorarea durerilor/analgezic. Din punct de vedere fizic, acupunctura poate curata corpul fizic, dar nu merge foarte profund in ceea ce priveste emotiile. In China, daca ai probleme emotionale, mergi la un vindecator.

Tai Chi este despre echilibrare si, de obicei, te simti foarte bine dupa practica, in timp ce Qi Gong este mai mult despre curatare si abia mai tarziu simti eliberare/ameliorare (exemplu: tremuratul picioarelor)

Casa Internationala de Reiki: Li Ying, mai jos avem un numar de exercitii care sunt practicate in Reiki Traditional Japonez. Care este parerea/punctul de vedere a/al Medicinei Traditionale Chineze despre aceste tehnici?

Hatsurei-ho (tehnica ce produce nivele mai mari de energie Reiki si inlesneste cresterea spirituala)

Li Ying: Acest exercitiu este similar cercului microcosmic. Cand folosesti aceasta postura si atragi energia in jos, in acest fel intri in acest cerc, in care, de obicei, oamenii devin foarte ametiti si se incalzesc. Este foarte puternic si poate deveni prea puternic pentru unii oameni. In microcosmic, poti simti ca si cum ai fi atras intr-un spatiu imens de energie.

Nentatsu-ho (metoda de a trimite un gand/dorinta sau de a intrerupe un gand)

Li Ying: In China facem si noi acest lucru pentru a lucra la energia capului/mentalului. Este o metoda de echilibrare pentru minte. Trimiti energie mintii pentru a o curata/echilibra, si apoi corpul tau se relaxeaza si lucreaza la ceea ce este nevoie de a fi curatat/echilibrat. Noi credem ca aceasta metoda are mai mult legatura cu mintea decat cu emotiile.

Pentru a comunica cu o persoana si pentru a o ajuta sa se relaxeze, incepem cu mintea/rationalul.

Hanshin Koketsu-ho (“curatarea sangelui”)

Li Ying: Noi nu avem curatarea sangelui, doar curatarea energiei. Scuturam energia de pe spate sau punem energie pe spate. In zona coccisului, avem puncte specifice femeilor, in special pentru menopauza. Prin acest exercitiu, se pare ca trimiti energie punctelor de acupunctura cand faci “maturarea”, si, dupa aceea, se face curatarea meridianelor in timp ce faci “maturarea” in jos de-a lungul coloanei vertebrale.

Tanden Chiryo-ho (metoda de detoxifiere a corpului)

Li Ying: Acest exercitiu este o conectare a tandien-ului superior cu cel inferior. Este o legatura intre energia ta primara/originara si minte si duce la o gandire mai clara/lucida. Avem si noi acest exercitiu/metoda, prin mana ce coboara/revine inapoi la tantien-ul inferior in timp ce te concentrezi pe ceea ce esti in energia ta primara/originara. Acest lucru ajuta in cariera, obiective, creativitate. Mainile vin deasupra unul altuia..

Jakikiri Joka-ho (purificarea energiei negative prin “taiere”)

Li Ying: Noi nu avem acesta tehnica, dar Medicina Chineza are multe feluri de a “curata” obiectele/lucrurile. Prin Qi Gong, trimiti energie pentru a curate, prin conectarea cu inima. Poti “pune” energie in apa si, apoi, sa introduci obiectele in apa (Daoism). Poti scrie gandurile/dorintele unei persoane care are nevoie sa fie “curatate”, apoi sa arzi foaia si sa scapi de cenusa.

 

Traducere: Steluta Balan

Sursa: aici