Diferente intre Hara si Tanden
Am citit pe cateva diferite forumuri Reiki I despre „cele trei diamante” sau „cele trei Hara” care formeaza sistemul Hara…?
In “Sistemul Hara” exista doar o singura Hara.
Exista o confuzie destul de des intalnita aici. Conceptul de „Hara” deseori este confundat cu conceptul inrudit de „tanden” (chiar si printre multi dintre aceia care predau stiluri japoneze de Reiki!)
Hara ad literam inseamna ‘burta’ – si in mod obisnuit se refera la partea inferioara a abdomenului – zona dintre ombilic si partea superioara a osului pubian. Asadar este – in sens larg – intreaga zona cuprinsa intre partea superioara a osului pubian si baza sternului (incluzand abdomenul si diafragma).
In multe arte japoneze (spirituale, terapeutice, martiale sau creative) termenul “Hara” este adesea folosit ca o modalitate prescurtata prin care se refera la “tandenul care se afla in Hara”.
“Tandenul” [mai corect denumit “Seiki Tanden” sau “Seika no Itten”] este un centru de energie – un punct focal, sau mai degraba, o zona focalizata – un loc de “convergenta energetica”, situat adanc in interiorul corpului, intr-o anumita zona a Hara, aproximativ la jumatatea distantei dintre ombilic si partea de sus a osului pubian (oamenii spun adesea 2 inci [4-5cm] mai jos de ombilic).
In artele japoneze spirituale, terapeutice, martiale și creative mai traditionale, exista Hara (burta) și exista doar un singur tanden – situat inlauntrul Hara. Si aceast unic “Seiki Tanden” – acest centru abdominal, este punctul focal pentru toate „dimensiunile” de energie – personala, spirituala și de alta natura.
Insasi viata cuiva – chiar spiritul sau, isi are resedinta aici.
Oricum, multi dintre cei care pretind acum ca ar preda “Sistemul Hara” japonez, de fapt predau sistemul chinezesc al celor “Trei Bijuterii” sau sistemul celor “Trei Tan Tien-uri”.
Vezi tu, in Japonia, exista, de asemenea, mai multe discipline spirituale, terapeutice, martiale și creative (- unele, “importate” – care au de fapt originea in China, altele, “crescute in ograda proprie”, dar totuși foarte puternic influentate de filozofia chineza Chi Gung / Qi Gong), care vorbesc nu de unul, ci de trei tandenuri (in chineza: “tan tien” și de asemenea “dan tian”) și atributele lor chinezesti asociate.
In sistemul chinezesc, „tandenul inferior” este identic (ca si pozitie) cu Seika Tanden, si in concordanta cu filozofia/practica japoneza traditionala ne referim la el ca fiind „sistemul hara” sau „Calea Hara”.
Oricum, sistemul chinezesc pozitioneaza cel de-al doilea tanden (cel de mijloc) in regiunea timusului / pieptului si pe cel de-al treilea (cel superior) in regiunea glandei pineale / fruntii.
Aceste doua tandenuri suplimentare nu-si au locul in „sistemul Hara” – pentru simplul motiv ca niciuna dintre ele nu se situeaza inlauntrul Hara (chiar si in cazul in care utilizam termenul in cel mai larg sens al sau, de exemplu atunci cand indicam intreaga zona cuprinsa intre partea superioara a zonei pubice pana la baza sternului).
Asa cum am mentionat, in „Sistemul Hara” japonez, Seika Tanden este situat inlauntrul / in interiorul Hara – si, in anumite circumstante termenul ‘Hara’ poate fi utilizat pentru a sugera acest tanden anume.
Oricum, atunci cand vine vorba de sistemele cu influenta chineza, termenul „Hara” nu poate fi utilizat pentru a ne referi la cele doua tandenuri suplimentare, care sunt situate in dreptul fruntii si inimii.
Hara inseamna ‘burta’.
Nu poti avea o ‘burta de mijloc’ la piep, nici o ‘burta superioara’ la cap!
Sursa: www.aetw.org (multumiri lui James Deacon).
Traducere din engleza in romana: Roxana Dragoste.
Adaptare si completari: Mihai Albu.
Va invitam sa vizitati si http://www.gorillafund.org/
Curs online pentru realizarea ghidata a autotratamentului Reiki dintr-o perspectiva Traditionala.
Mai multe aplicatii practice si informatii despre sistemul Usui Reiki Ryoho (in linia lui Hawayo Takata) gasiti in cartea “Reiki, o metoda practica”, la care ajungeti dand click aici.
A aparut si “Reiki – o Energie a Echilibrului”, antologie Reiki la care si-au adus contributia 14 Profesori Reiki (Anglia, Australia, Canada, Germania, Grecia, Israel, Olanda, Romania, USA) O gasiti dand click aici.
Pentru cursuri de Reiki Traditional (Usui Reiki Ryoho)
organizate de Scoala de Reiki®
in Bucuresti si in tara ne puteti contacta la:
cursuri@reiki.com.ro si 0744.236.205