Desiderata

Mergeți liniștiți (cu calm) în mijlocul agitației (zgomotului) și al grabei și amintiți-vă ce pace poate fi în liniște.

Pe cât posibil posibil, fără a vă preda, fiți în relații bune cu toți oamenii.

Spune-ți adevărul liniștit și clar și ascultă-i pe ceilalți, chiar și pe cei neștiutori și ignoranți, pentru că fiecare dintre ei are o poveste.

Evită oamenii gălăgioși și agresivi pentru că ei sunt o supărare (un deranj) pentru spirit.

Dacă te compari cu ceilalți, poți deveni lipsit de valoare sau amar, căci mereu vor fi persoane mai bune și mai puțin bune decât tine.

Bucură-te de reușitele tale la fel de mult ca și de planurile tale.

Păstrează-ți viu interesul în ceea ce privește cariera ta, oricât de umilă ar părea, pentru că este o adevărată avere în vremurile in care roata se intoarce.

Exersează precauția în afacerile tale, deoarece lumea e plină de înșelătorie. Dar nu lăsa asta să te orbească și să nu mai vezi și virtutea care mai există.

Mulți oameni țintesc spre idealuri mari și viața fiecăruia este plină de eroism.

Fii tu însuți!

În mod special nu mima afecțiunea. Nici să nu fii cinic atunci când vine vorba de iubire, pentru că în fața oricărei încercări aspre sau dezamăgiri, iubirea este eternă ca iarba.

Primește cu bunătate sfaturile celor în vârstă (ale celor experimentați în viață) în privința problemelor tinereții.

Hrănește-ți spiritul să devină puternic ca un scut atunci când apar perioade dificile în viața ta. Dar nu te autosabota făcând proiecții sumbre.

Multe frici sunt născute din oboseală și singurătate.

Dincolo de o disciplină puternică, fii blând cu tine însuți. Ești un copil al universului, la fel precum copacii și stelele – ai dreptul de a fi aici. Și chiar dacă nu-ți este clar, nu te îndoi că universul funcționeaza așa cum trebuie.

Astfel, fii în pace cu Dumnezeu, în orice formă crezi tu că există El. Și oricare ar fi eforturile și aspirațiile tale în aceasta confuza și zgomotoasă viață, păstrează pacea în sufletul tău. Cu toate păcatele, corvoadele și visurile distruse, este, totuși o lume frumoasă.

Fii jovial!

Propune-ti sa fii fericit!”

Autor: Max Ehrmann

Traducere: Virginia Ioan