Chujiro Hayashi in Hawaii, 1937-1938

Ceea ce urmeaza sunt traduceri dintr-un ziar important din Hawaii – “The Hawaii Hochi”. Articolele publicate in perioada 1937-1938 ofera informatii importante despre vizita dr. Hayashi si a fiicei sale la Hawayo Takata.The Hawaii Hochi, September 30, 1937, p.7The Hawaii Hochi, September 30, 1937, p.7

  1. The Hawaii Hochi, September 30, 1937, p.7

 

Reiki Ryoho Hayashi Chujiro vine in Hawaii – insotit de fiica sa Kiyoe – ajunge sambata cu (vaporul) Chichibu Maru.

Un prieten apropiat de-al dlui. Hayashi Chujiro, directorul Hayashi Reiki Kenkyūkai din Tokyo și renumit expert în Reiki Ryoho, ne anunță că acesta urmează să sosească sâmbătă, cu nava Chichibu Maru, însoțit de fiica sa Kiyoe. Reiki Ryoho nu este inca bine cunoscut in Hawaii, dar reverendul Higuchi Kan*, sotia sa din Hilo si doamna Tahara**, directoarea de la scoala de limba japoneza, au primit instructiuni (denju) in data de 8 mai 1933. Recent, și doamna Hiromi Takata din Kapaa, Kauai, au primit instructiuni*** (denju). Cu mult timp inainte, doamna Takata a primit antrenament la Tokyo Kenyukai, dar in sfarsit, in iunie anul curent, ea a mers in Japonia pentru un antrenament (suplimentar) si s-a intors in Hawaii pe 24 luna curenta ca un practicant entuziast. Se spera de ceva timp ca profesorul ei, domnul Hayashi, va veni in Hawaii, iar datorita faptului ca fiica domnului Hayashi, Kiyoe, dorea sa viziteze Hawaii inainte sa se marite ei vor veni impreuna. Domnul Hayashi spera sa predea Reiki Ryoho organizand niste cursuri de formare aici, daca oamenii vor fi interesati. În plus, Kiyoe este bine antrenata in arta ceremoniei ceaiului si ikebana, astfel ca ea va fi deasemenea dispusa sa-i invete aceste lucruri pe cei interesati. De altfel, fondatorul sistemului Reiki Ryoho, domnul Mikao Usui, a spus ca Reiki este o energie esentiala vietii si ca reino, capacitatea psiho-spirituala, poate fi folosita pentru a trata practic bolile. (poza cu domnul Hayashi Chujiro).

 

  • Higuchi Kan a fost reverend al bisericii crestine japoneze din Hilo.

** Posibil Tahara Hiroshi, directoarea de la scoala japoneza Papaikou, de pe plantatia Papaikou din estul coastei Hamakua, la aproximativ cinci mile nord de Hilo.

*** Cuvantul denju (伝授) poate insemna literar „initiere“ si este folosit si in Reiki-ul japonez contemporan pentru a se referi la ritualul (ceremonia) care este denumita “initiere”. A mai fost folosit in tehnica de vindecare Te-no-Hira Ryoji a lui Toshihiro Eguchi (alt student de-al lui Mikao Usui) pentru a se referi la ritualul de initiere in anii 1930. Cu toate acestea, Naoko Hirano de la universitatea Waseda crede ca folosirea acestui cuvant, denju, este mai apropiata de “instructiuni” sau mai bine spus de “a fi oficial invatat invataturile importante de catre un maestru” (e-mail personal catre Justin Stein, 16 aprilie 2014)

Materialele cu drept de autor retiparite cu permisiunea lui Hawaii Hochi Ltd., transcrierea in japoneza facuta de Naoko Hirano, traducerea in engleza facuta de Justin Stein CC-BY-NC

  1. Hawaii Hōchi, October 2, 1937

 

“Domnul Hayashi Chujiro (profesor de) Reiki Ryoho a sosit in Hawaii – fost chirurg si capitan naval – va sta pana in decembrie”

Asa cum ziarul nostru a anuntat acum doua zile, domnul Hayashi Chujiro (profesor de) Reiki Ryoho, insotit de iubita lui fiica, domnisoara Kiyoe, a sosit in Hawaii in aceasta dimineata pe (vaporul) Chichibu Maru. Domnul si doamna Noda Yoshizumi au venit impreuna cu ei (Hayashi si fiica lui) pentru a face cunostinta. Doamna Noda Saeko s-a intors pe insula (Hawaii) pe acelasi vas ca si Hayashi si fiica lui. Domnul Hayashi va sta pana in decembrie si va raspunde la solicitari privind (sistemul) Reiki Ryoho, iar domnisoara Kiyoe va preda ceremonia ceaiului si aranjamente florale persoanelor interesate. Domnul Hayashi Chujiro este doctor si capitan naval in rezerva, dar se spune ca el poate trata complet bolile fara a folosi medicamente. Doamna Takata Hiromi din Kapaa, insula Kauai, a invatat (aceasta) metoda de tratament de la domnul Hayashi si s-a intors in Hawaii, unde face tratamente. Ea l-a intrebat (pe Hayashi) daca ar vrea sa vina in Hawaii si sa predea (sistemul) Reiki Ryoho si astfel, datorita dorintei doamnei Takata, domnul Hayashi a venit in Hawaii. El are intentia de a merge si pe continentul american, dar deocamdată, domnul Hayashi spune ca el isi concentreaza energia pe tratarea pacientilor din Hawaii. El se afla in procesul de organizare a unui spatiu pentru tratament si va face un anunt cand acest lucru va fi finalizat. (fotografie cu domnul Hayashi Chujiro si doamna Kiyoe).

Materialele cu drept de autor retiparite cu permisiunea lui Hawaii Hochi Ltd., transcrierea in japoneza facuta de Naoko Hirano, traducerea in engleza facuta de Justin Stein CC-BY-NC

  1. The Hawaii Hochi, November 20, 1937, p.5

 

“Evanghelia de pastrare a sanatatii si a vindecarii bolilor – prelegere Reiki Ryoho – 24 noiembrie, ora 7 PM – lector domnul Hayashi Chujiro”

Ce este Reiki? Ce este Reiki Ryoho? Aceasta metoda de tratament este…. de la sosirea in Hawaii a domnului Hayashi Chujiro, expertul in stilul lui Usui – Reiki Ryoho, vocile care intrebau aceste lucruri s-au inmultit foarte mult. Nu sunt doar bolnavii sau cei bolnaviciosi cei care isi doresc sa-si recapete sanatatea si sa-si vindece bolile (hoken chibyo), ci sunt si cei sanatosi care isi doresc preventia bolilor – acesta fiind un instinct si o dorinta comuna a oamenilor.

Reiki a fost introdus in Hawaii de doamna Hawayo Takata din Kauai, care a calatorit in Japonia sa primeasca instructiuni* (denju) in (sistemul) Reiki Ryoho de la domnul Hayashi. Mai mult, doamna Takata a spus ca ea si-a dorit sincer ca domnul Hayashi sa vina in Hawaii si sa raspandeasca evanghelia sanatatii si a vindecarii bolilor printre oameni. Miracolul Reiki Ryoho a fost introdus in toata lumea de catre fondatorul Mikao Usui si deja, in aproximativ zece ani, oamenii care l-au invatat, au laudat efectele sale miraculoase ca fapte temeinic testate. Domnul Hayashi este cineva care a primit instructiuni** (denju) in Reiki Ryoho personal de la domnul Usui in timpul vietii sale si de asemenea a fost capabil sa-si cultive mult integritatea prin exemplul personal si nobil al domnului Usui. El a inceput tratamente medicale gratuite si a fost cu usurinta ridicat la rang de zeu viu. Pana astazi, Hayashi si-a devotat intreaga energie sistemului de conservare a sanatatii (hoken chiryo) la barbati si femei de toate varstele si din toate clasele sociale. El calatoreste peste tot neobosit si vindeca tuberculoza, scade tensiunea arteriala, vindeca bolile de inima, nevralgia cronica si bolile gastrointestinale; preintampina imbatranirea prematura si restabileste sanatatea; restaureaza vitalitatea (seiryoku); schimba complet constitutiile fizice; dubleaza vitalitatea oamenilor (katsudoryoku) etc. Adevarul este ca nu avem suficient timp sa enumerem toate relatările pline de bucurie ale acestor oameni care se simt renascuti*. Printre ei se numara doctori, soldati, oficiali de rang inalt, intelectuali și persoane foarte bogate. Oameni care au primit doar un singur tratament, fara exceptie, fac cursul scurt de instruire si practica misteriosul si eficientul Reiki Ryoho pe familia si pe prietenii lor si din ce in ce mai mult misterul se adanceste. Pe insula Kauai, filiera locala a facut deja cursul scurt de instruire al domnului Hayashi. Oamenii din Honolulu au cerut si au primit vindecare si ei sunt incantati ca au fost deja trei cursuri de pregatire care promoveaza evanghelia pastrarii sanatatii si a vindecarii bolilor* si al patrulea curs urmeaza curand. Toti oamenii care au participal la cele trei cursuri de pregatire tinute de domnul Hayashi au fost mai mult decat incantati si au cerut  ca domnul Hayashi sa tina o noua prelegere, in care sa vorbeasca despre “Cenceptul de Reiki Ryoho”. Evenimentul va fi in urmatoarea zi de miercuri, pe data de 24, la ora 19, la Asociatia Tinerilor Budisti din strada Ford (Bukkyo Seinen Kaikan). Întrucat la aceasta prelegere accesul este gratuit, se asteapta ca numarul de participanti sa fie mare. (foto cu domnul Hayashi si doamna Takata)

 

  • acest cuvant a fost imprimat cu un font mai mare si ingrosat

** Cuvantul denju (伝授) poate insemna literar „initiere“ si este folosit si in Reiki-ul japonez contemporar pentru a se referi la ritualul (ceremonia) care este denumita “initiere”. A mai fost folosit in tehnica de vindecare Te-no-Hira Ryoji a lui Toshihiro Eguchi (alt student de-al lui Mikao Usui) pentru a se referi la ritualul de initiere in anii 1930. Cu toate acestea, Naoko Hirano de la universitatea Waseda crede ca folosirea acestui cuvant, denju, este mai apropiata de “instructiuni” sau mai bine spus de “a fi formal invatat invataturile importante de un maestru” (e-mail personal catre Justin Stein, 16 aprilie 2014)

Materialele cu drept de autor retiparite cu permisiunea lui Hawaii Hochi Ltd., transcrierea in japoneza facuta de Naoko Hirano, traducerea in engleza facuta de Justin Stein CC-BY-NC

  1. The Hawaii Hochi, November 27, 1937, p.4

 

Prezentarea Reiki Ryoho lasa o impresie mareata – un mare succes cu peste 200 de participanti

Aceasta prezentare facuta de expertul in Reiki Ryoho, domnul Chujiro Hayashi, s-a desfasurat, asa cum s-a anuntat, pe data de 24 la ora 7 PM la centrul Asociatia Tinerilor Budisti din strada Ford si a fost un mare succes in ciuda vremii ploioase, cu un numar de peste 200 de participanti. In primul rand, sponsorul, domnul Tamayose Houn*, a prezentat-o pe doamna Takata Hawayo din Kapaa, insula Kauai, apoi doamna Takata a inceput prin a relata cum a calatorit ea la Tokyo suferind de boli de rinichi, apendicita etc care necesitau interventie chirurgicala, dar, fara sa mai fie nevoie de vreo operatie, ea ne confirma** ca s-a insanatosit complet prin Reiki Ryoho. Ea ne mai spune ca a primit instructiuni (denju***) in Reiki Ryoho inainte sa se intoarca in Hawaii. A inceput vindecarile in insula Kauai si a avut rezultate din ce in ce mai bune. In plus, ea ne-a mai spus ca l-a invitat pe domnul Hayashi in Hawaii. Dupa aceasta introducere, domnul Hayashi ne-a explicat istoria personala a fondatorului Reiki Ryoho, sensei Mikao Usui, care a trait o intalnire miraculoasa cu “Reiki” in urma unui post de trei saptamani.

Hayashi a explicat apoi ideile de baza ale Reiki Ryoho. Reiki Ryoho nu este o terapie psiho-spirituala (seishin ryoho), nu este terapie prin rugaciune (gokito ryoho), nu este un farmec sau o incantatie (majinai), nu este escrocherie (inchiki), ci este o terapie extrem de rationala (goriteki***). Pe parcursul unei ore, Hayashi ne-a dat multe exemple de oameni care nu credeau, care erau sceptici sau de oameni care se opuneau, dar dupa ce le-a trimis Reiki doar o singura data, acesti oameni au avut parte de vindecari complete. Audienta a fost atat de fascinata incat prelegerea nu s-a incheiat decat dupa ora 22. Domnul Hayashi este cazat la hotelul Globe din bulevardul Nuuanu, si in fiecare zi el va face vindecari de la ora 8 pana la 16. Seara el va preda al patrulea curs de instruire.

 

  • Preotul de la templul McCully Higashi Hongwanji

** acest cuvant in articol a fost scris cu un font mai mare si ingrosat

*** Cuvantul denju (伝授) poate insemna literar „initiere“ si este folosit si in Reiki-ul japonez contemporar pentru a se referi la ritualul (ceremonia) care este denumita “initiere”. A mai fost folosit in tehnica de vindecare Te-no-Hira Ryoji a lui Toshihiro Eguchi (alt student de-al lui Mikao Usui) pentru a se referi la ritualul de initiere in anii 1930. Cu toate acestea, Naoko Hirano de la universitatea Waseda crede ca folosirea acestui cuvant, denju, este mai apropiata de “instructiuni” sau mai bine spus de “a fi formal invatat invataturile importante de un maestru” (e-mail personal catre Justin Stein, 16 aprilie 2014)

Materialele cu drept de autor retiparite cu permisiunea lui Hawaii Hochi Ltd., transcrierea in japoneza facuta de Naoko Hirano, traducerea in engleza facuta de Justin Stein CC-BY-NC

  1. The Hawaii Hochi, February 22, 1938, p.8

 

“Apreciez bunatatea tuturor din adancul inimii mele – gandurile de ramas bun ale domnului Hayashi”

 

Urmatoarele randuri reprezinta gandurile de ramas bun ale domnului Hayashi de duminica trecuta, emisiune difuzata la KGMB, inainte ca acesta sa se intoarca in Japonia.

Sunt incantat sa am prilejul de a vorbi astazi. Eu sunt domnul Hayashi Chujiro, (profesor/maestru) Usui Reki Ryoho. Am stat in acest oras din octombrie anul trecut, dar întrucat pe data de 22 ma intorc in Japonia cu (vaporul) Tatsuta Maru dati-mi voie sa va spun cateva cuvinte.

Reiki Ryoho este o terapie care vindeca bolile si corecteaza probleme de comportament proprii sau, binenteles, ale altora, fara a folosi niciun dispozitiv sau exercitii grele, ci printr-o putere numita Reiki, care emana in mod natural din corp. Cursurile de pregatire dureaza de obicei cinci sau sase zile, cate trei ore pe zi. Cei care participa tind sa-si exprime inca din prima zi uimirea fata de eficacitatea metodei. De la varsta de doisprezece sau treisprezece ani oricine poate face acest lucru usor, fara nicio distinctie intre barbati sau femei. Sunt deja trei sute si cinci zeci de membri in insulele Hawaii si printre ei se numara albi, havaieni si chinezi care nu inteleg absolut deloc limba japoneza. Cu toate acestea, toti au invatat bine si sunt foarte fericiti ca pot trata diverse boli. Imi pare nespus de rau ca nu pot sa impartasesc aceasta bucurie celorlalte insule din Hawaii si Maui.

In Japonia sunt aproximativ cinci mii de membri, dar dintre acestia doar treisprezece sunt cei care au primit aprobarea de a face initieri pentru aceasta terapie. Totusi, doamna Hawayo Takata din orasul Honolulu este singurul instructor din tot Hawaii-ul si America de Nord. In afara de ea nu este nimeni.

Cei care vor instructiuni (denju**) sau cei care au probleme cu bolile, va rog sa luati legatura cu doamna Takata sau cu managerul de tratatament (chiryo shunin), Aoyama Bunki, de la hotelul Globe de pe bulevardul Nuuanu.

Doamna Takata este o nisei***, nascuta in Kauai, dar acum trei ani, iarna, ea a petrecut aproximativ sase luni antrenandu-se entuziast in aceasta metoda in clinica mea din Tokyo. Acum doi ani ea s-a intors in Kauai in iulie si a inceput sa vindece si sa predea; studentii ei erau peste cincizeci. Dupa aceasta, in luna iulie anul trecut, ea a venit pe neasteptate la mine acasa, sugerandu-mi sa vin in Hawaii. Am fost de acord si impreuna cu fiica mea am venit in Honolulu pe data de doi octombrie. Pe data de patru am calatorit in Kauai unde m-am intalnit cu membrii si sunt foarte recunoscator pentru intampinarea calda pe care am primit-o din partea tuturor.

La sfarsitul lui octombrie, ne-am intors in Honolulu si, datorita dorintelor doamnelor si domnilor interesati*, am tinut paisprezece cursuri de pregatire de atunci si pana acum. De fiecare data cand participau noi membri, ei au inteles bine si bineinteles au vindecat fara durere bolile rudelor apropiate si au fost recunoscatori pentru fericirea adusa de starea de sanatate.

Sederea mea in acest oras a fost neasteptat de lunga si oamenii care doresc sa studieze cu mine in Japonia ma asteapta, asa ca poimaine, pe data de douazeci si doi, voi parasi aceste locuri memorabile si ma voi intoarce in tara mea. In timpul sederii mele, am fost cu adevarat fericit sa fiu atat de bine primit de catre toti membrii noi, si niciodata in calatoriile mele nu m-am simtit deloc singur, asa ca aceste cinci luni lungi au trecut ca o singura zi. Fiica mea si cu mine nu vom uita niciodata acest loc. Suntem incantati. Este tarziu, dar va multumesc pentru bunavointa. Inchei cu cuvinte de rugaciune pentru sanatatea si fericirea tuturor. Tuturor… ramas bun.

 

*aceste cuvinte au fost tiparite cu un font mai mare si ingrosat

** Cuvantul denju (伝授) poate insemna literar „initiere“ si este folosit si in Reiki-ul japonez contemporar pentru a se referi la ritualul (ceremonia) care este denumita “initiere”. A mai fost folosit in tehnica de vindecare Te-no-Hira Ryoji a lui Toshihiro Eguchi (alt student de-al lui Mikao Usui) pentru a se referi la ritualul de initiere in anii 1930. Cu toate acestea, Naoko Hirano de la universitatea Waseda crede ca folosirea acestui cuvant, denju, este mai apropiata de “instructiuni” sau mai bine spus de “a fi formal invatat invataturile importante de un maestru” (e-mail personal catre Justin Stein, 16 aprilie 2014)

*** a doua generatie de japonezi-americani

Materialele cu drept de autor retiparite cu permisiunea lui Hawaii Hochi Ltd., transcrierea in japoneza facuta de Naoko Hirano, traducerea in engleza facuta de Justin Stein CC-BY-NC

 

Traducerea si adaptarea: Emanuel Prichici.

Corectura traducerii si adaptare: Constantin Dumitru.

Sursa: aici

Mai multe aplicatii practice si informatii despre sistemul Usui Reiki Ryoho (in linia lui Hawayo Takata) gasiti in cartea “Reiki, o metoda practica”, la care ajungeti dand click aici.