Chujiro Hayashi a fost doctor?

Printre legendele urbane ale Reiki se afla si cea despre titlul de doctor!

Titlul de doctor a fost atribuit de catre Hawayo Takata, in povestea sa despre istoria Reiki, atat lui Chujiro Hayashi cat si lui Mikao Usui.

Acum stim cu certitudine ca Mikao Usui nu a fost doctor/medic, titulatura acordata lui fiind atat un titlu de politete si respect cat si o traducere si adaptare a titlului de Sensei (sau mai bine spus a celui de 肇祖 – Choso adica fondator). Aceasta adaptare a fost realizata de catre Takata pentru mintea vestica/americano-canadiana dar si pentru ca in aceste 2 tari titulatura de “doctor” avea o rezonanta speciala.

Despre Chujiro Hayashi, parerile sunt inca impartite, desi inclin sa cred in acest moment, pe baza dovezilor existente si la care am avut acces, ca nici el nu a fost doctor/medic. Este drept ca in cazul sau sunt si dovezi sau afirmatii care sustin ideea ca ar fi avut totusi o pregatire medicala, desi nu ar fi fost chiar cea ce noi intelegm astazi prin doctor/medic.

Mai jos, cateva argumente pro si contra.

  1. Chujiro Hayashhi NU A FOST medic/doctor (conform Hyakuten Inamoto si James Deacon)
  • Chujiro Hayashi s-a inscris la Academia Navala la varsta de 20 de ani si a finalizat-o la 23. In cadrul ei singurul curs din zona, sa spunem, medicala a fost un curs de Igiena.
  • Chujiro Hayashi nu a fost inrolat in cadrul Academiei Navale de Medicina.
  • Acesta nu a urmat ulterior absolvirii Academiei Navale un curs/facultate de medicina.
  • In evidenta calatorilor din 1937, la bordul navei Chichibu Maru, Chujiro Hayashi se declara ca fiind “Spiritual Healer” (http://www.aetw.org/reiki_hayashi_travel_record.html)

2. Chujiro Hayashhi A FOST medic/doctor (conform Tadao Yamaguchi)

Mai multe, in cartea “Reiki, Energia echilibrului”, publicata la Editura Meditative Arts. O gasiti dand click aici.