Gokai
Cele cinci ‘Principii’, ‘Precepte’ sau ‘Idealuri’ ale Usui Reiki Ryoho
Copyright © 2006 James Deacon
partea 1
Gokai
“Metoda secreta pentru atragerea binecuvantarilor, remediul spiritual al multor afectiuni
(Shôfuku no hihô, Manbyo no rei yaku)
Numai astazi
(Kyo dake wa):
Nu te enerva (Okoru na*)
Nu te ingrijora (Shinpai su na)
Fii recunoscator (Kansha shite)
Munceste din greu (Gyo wo hage me)
Fii bun cu ceilalti (Hito ni shinsetsu ni)
Dimineata si seara, aseaza-te in pozitia gassho si repeta aceste cuvinte, cu voce tare si in inima ta
(Asa you gassho shite kokoro ni nenji kuchi ni tonaeyo)
Pentru imbunatatirea mintii si a trupului (Shin shin kaizen)
Metoda de vindecare spirituala (a lui – n.t.) Usui (Usui Reiki Ryoho)
Fondatorul, Mikao Usui (Chossô, Usui Mikao)“
* * * * *
Insemnatatea Gokai
Multi sunt de parere ca Gokai – cele cinci Principii sau Precepte – este o cheie importanta catre intelegerea sistemului (metodei – n.t.) Usui Reiki Ryoho. Este posibil ca acesta sa nu fie numai “important”, ci mai degraba “VITAL”- sa fie insasi ESENTA sistemului lui Usui-sensei – Preceptele insele sunt: “Metoda secreta pentru atragerea binecuvantarilor, remediul spiritual al multor afectiuni” mentionata in formularea introductiva care se afla chiar inaintea enuntarii Principiilor.
Preceptele sunt “chei/metode” sau strategii de aplicat in viata.
Cel putin doua dintre Precepte pot fi clar incadrate in categoria “medicina preventiva”.
Versiuni diferite ale Gokai?
Asa cum veti putea vedea mai jos, exista numeroase traduceri ale celor cinci Principii care difera putin una de cealalta.
In cateva dintre acestea, principiile trei si patru formeaza un singur principiu [1] (in aceste cazuri, principiile unu si doi sunt de asemenea unite intr-un singur principiu [2]), insa, toate versiunile fac referire la aceleasi cinci concepte:
manie, ingrijorare, recunostinta, munca, bunatate.
“Cinsteste-ti parintii…”
Sunt persoane care au intrebat de ce una dintre versiunile de traducere a Principiilor contine “Cinsteste-ti parintii, maestrii si stramosii”, in timp ce in majoritatea traducerilor apare principiul “recunostintei”.
In numeroase ocazii, Takata-sensei a exprimat principiile intr-o maniera putin diferita – in incercarea sa de a clarifica esenta acestora pentru elevii sai – acesta fiind motivul pentru care sunt variante in care difera modul de exprimare a preceptelor.
Takata-sensei obisnuia sa exprime principiul recunostintei sub aceaste forme: “Ne vom numara binecuvantarile” sau “vom fi recunoscatori pentru multele nostre binecuvantari”, explicand ca a fi recunoscator includea cinstirea parintilor, maestrilor si a vecinilor, chiar si a mancarii.
Pentru Takata sensei, cel mai important dintre principii era Recunostinta.
“Dimineata si seara…”
“Instructiunile de utilizare” prezentate in versiunea japoneza formala a principiilor de la inceput ne spun:
“Dimineata si seara, aseaza-te in pozitia gassho si repeta aceste cuvinte, cu voce tare si in inima ta “.
Drept urmare, multe persoane par sa considere Gokai a fi ceva ce se aplica numai in acest mod – vazand Principiile numai ca pe un set de afirmatii pozitive – sau ca pe un fel de “incantatie magica”.
Sigur, putem practica gokai sansho-ul (repetand cele cinci Principii de trei ori) la momentul trezirii, dimineata si seara la culcare – iar asta poate ajuta la imprimarea lor in subconstient – dar consider ca se pune prea mult accent pe recitarea acestora si poate nu suficient pe punerea acestora in practica (pe trairea lor / conform lor – n.t.).
Sentiment mai puternic la recitarea in limba Romana (engleza, in text – n.t.) sau in limba Japoneza?
Anumite persoane sustin ca au un sentiment mai puternic in timp ce recita versiunea in Romana (sau alta limba) a Principiilor, in timp ce altele sustin ca au un semntiment mai puternic in timpul recitarii versiunii formale in limba japoneza. Insa, dupa parerea mea, adevarata putere a Gokai se manifesta in totaltate in momentele in care principiile sunt aplicate in viata de zi cu zi.
(va urma)
Sursa: www.aetw.org (multumiri lui James Deacon).
Traducere din engleza in romana: Crina Radu.
Adaptare si completari: Mihai Albu.
Va invitam sa vizitati si http://www.gorillafund.org/
Carti, cursuri si conferinte de Reiki Traditional gasiti AICI.
Pentru cursuri de Reiki Traditional / Usui Reiki Ryoho organizate de Scoala de Reiki® in Bucuresti si in tara ne puteti contacta la cursuri@reiki.com.ro si 0744.236.205