Ce se intampla cu Reiki?

Ce se intampla cu Reiki?

de Don Beckett, Maestru Reiki

O multime de oameni mi-au pus aceasta intrebare in ultimii ani. Raspunsul nu este unul pe care majoritatea dintre noi suntem dornici sa-l luam in seama. Avem tendinta sa trecem usor peste el si sa mergem mai departe cu munca noastra. Dar, brusc am simtit ca trebuie sa-l iau in seama, de dragul oamenilor care abia incep sa afle despre Reiki. E important ca acestia sa stie ce este si ce nu este Reiki – pentru ca multi dintre ei sunt indusi in eroare si astfel sunt condusi in directii daunatoare.

Cu tot respectul cuvenit pentru entitatile nenumarate care sunt prezentate drept Reiki in zilele noastre, acest articol este destinat sa ofere celor ce aspira sa studieze si sa practice Reiki, elementele de baza despre ceea ce este si ceea ce nu este Reiki.

Ce se intampla cu Reiki - Don Beckett

In multe locuri si pentru multi oameni, Reiki si-a dobandit o reputatie proasta. Stiu profesori Reiki care au incetat sa predea Reiki, tocmai pentru ca nu vor sa fie asociati cu acest pseudo-Reiki, care devine din ce in ce mai raspandit. O prietena – care ani de zile a predat Reiki la lamasi budisti in Nepal – s-a oprit si nu mai vroia sa aiba de a face cu Reiki, deoarece a auzit povesti despre mai multi “Maestrii Reiki”, care au fost posedati si au innebunit! Am asigurat-o ca, daca aceste povestiri sunt adevarate, nu este pentru ca oamenii au facut Reiki, ci pentru ca ei faceau ceva ce cu siguranta nu este Reiki. I-am oferit o sesiune de Reiki … si, dupa aceea, ea a spus: “Am avut uitat cat de buna si curata este aceasta Energie!” Energia i-a aratat imediat ca nu contine nimic demonic sau innebunitor in ea!

Si totusi, se intampla intr-adevar ceva innebunitor si “demonic” (folosesc acest cuvant din lipsa altuia mai potrivit) in lumea pseudo-Reiki. Multi oameni care cred ca fac Reiki fac mai mult un fel de ritualuri de magie. Cumva simplitatea si puritatea lui Mikao Usui, cu a lui “metoda de realizare a perfectiunii personale” – care isi propunea “conectarea cu Sinele ancestral” (si predarea vointei personale catre „vointa” Sinelui sau Sursei) – a fost mixat cu tot felul de adaosuri care nu sunt necesare (in cel mai bun caz) sau deformat in ceva complet de nerecunoscut (in cel mai rau caz).

Un lucru pe care l-am iubit mereu la Reiki este libertatea de a-l intelege si de a-l preda in felul meu. Si desigur sunt dispus sa permit oricui altcuiva aceeasi libertate. Imi dau seama ca Viata este un fenomen perfect, care se auto-echilibreaza si se auto-regleaza; primim tot ceea ce avem nevoie, atunci cand avem nevoie! (Dupa cum Beatles au spus, atat de elocvent, in urma cu mai mult de 40 ani: „nu poti fi undeva unde nu erai menit sa fi! / E simplu!”) De exemplu, profesorii care percep taxe mai mari, atrag tocmai oameni care au nevoie sa plateasca mai mult pentru a acorda valoare unui lucru. Profesorii care predau 49 de sisteme diferite de Reiki (si, probabil, fiecare sistem avand 49 de simboluri diferite) atrag tocmai oamenii care tanjesc dupa o asemenea complexitate si incarcatura informationala. Iar restul, carora ne place sa pastram lucrurile pe cat de simplu posibil, vom atrage persoanele care doresc simplitate!

Ce se intampla cu Reiki - Don Beckett

Ma simt extrem de norocos ca am inceput sa invat Reiki acum 20 de ani, atunci cand existau doar cateva „arome” disponibile. Daca m-as intalni acum cu Reiki pentru prima data, as fi coplesit de numarul de sisteme Reiki si oceanele de informatii Reiki (si dezinformare) disponibile. Revenind, cu tot respectul pentru entitatile nenumarate care sunt prezentate ca Reiki in zilele noastre, acest articol este destinat sa ofere persoanelor care pentru prima data aspira sa invete si sa practice Reiki, elementele de baza a ceea ce este si ceea ce nu este Reiki.

Reiki este:
o metoda de auto-realizare (trezirea spirituala), fondata de Mikao Usui la inceputul anilor 1900. Un efect al practicii Reiki este de vindecare, la toate nivelurile: spiritual, emotional, mental, fizic. Ingredientul cheie, care ofera aceastei metode identitatea sa unica, este constientizarea si utilizarea unei Energii perceptibile si determinabile numita Reiki – care este Energia cea mai subtila si cu cea mai ridicata vibratie din dimensiunea fizica. Cu alte cuvinte, este prima manifestare fizica a Sursei pure (si Reiki ne conecteaza la aceasta Sursa de energie pura, numita Shinki).

Reiki este:
o metoda de „a nu-face”. Noi “facem” Reiki prin faptul ca acordam atentie Energiei (fiind Prezenti Aici si Acum devenim constienti de ea – nota traducatorului), ceea ce se face fara nici un efort personal, precum si predand vointa noastra personala catre Sursa a Tot ce Este. Noi nu incercam sa manipulam sau sa controlam rezultatul; avem incredere ca Sursa a Tot ce Este (cea care ne-a creat pe noi precum si orice altceva) este mai bine informata si mai inteleapta decat sinele nostru personal.

Reiki NU este:
o metoda de impunere a vointei noastre personale asupra a ceva sau cineva. Nu este o potiune magica pentru gasirea unui loc de munca nou, o casa noua, un nou sot/sotie, sau un “zece” la scoala. Putem aplica Reiki in toate aceste cazuri – dar numai prin renuntarea la vointa noastra personala si acceptarea rezultatului natural. Aceasta atitudine este valabila si pentru utilizarea Reiki drept “tratament de vindecare”; noi nu punem diagnostice medicale si nu incercam sa “reparam” nimic. Eliminarea unui simptom nu este intotdeauna cel mai bun lucru, iar noi trebuie sa recunoastem si sa acceptam ca nu stim intotdeauna ce este mai bine. Prin urmare, noi nu incercam sa controlam rezultatul aplicarii Reiki!

Astfel apare distinctia intre Reiki si pseudo-Reiki! Mikao Usui a creat un sistem foarte simplu, care se baza pe alinierea cu ordinea divina a Vietii si nu pe dezvoltarea sau impunerea vointei personale a cuiva. Dar, de atunci, multi oameni au dus “Reiki” tot mai departe in teritoriul vointei personale si a manipularii. Intr-adevar, sute de sisteme “Reiki” au fost inventate. Mai lipseste doar „Baba-Ghanouj Reiki” (fel de mancare arabeasca – nota traducatorului)… sau Cartofi-prajiti-si-o-Cola Reiki. Si ce diferentiaza oricare dintre aceste produse de altele?

Daca utilizeaza cu adevarat Reiki (ca si Energie), atunci ele folosesc toate aceeasi energie Reiki pe care Usui a „folosit-o”. Exista o singura Energie “Reiki”! Dar, ceea ce diferentiaza aceste alte sisteme de cel a lui Usui, sunt toate lucrurile care au fost adaugateMantras (termen hindus pentru sunetele sacre ce ne pot pune in legatura cu anumite zeitati si calitati asociate lor – nota traducatorului), yantras (termen hindus pentru structuri geometrice sacre, folosite in focalizare, contemplare si meditatie – nota traducatorului),mudras (termen hindus pentru gesturi sacre realizate cu ajutorul degetelor-in special, palmelor si bratelor, folosite cu scopul de a conecta si dirija energia sau de a invoca anumite calitati asociate unor zeitati – nota traducatorului), tot felul de ritualuri “magice” si “ghizii spirituali” … si desigur o multime de simboluri. Cu cat mai multe simboluri, cu atat mai bine – pentru ca, pana acum 10 de ani, oricine in afara de un numar mic de oameni din Japonia, credeau in mod eronat ca simbolurilor Reiki erau o parte indispensabila a metodei lui Usui (ceea ce nu ar fi putut fi mai departe de adevar). Deci, o multime de oameni a intrat in afacerea de a “canaliza” simboluri suplimentare „Reiki” si de a crea noi „arome” de Reiki. Ca si cum am avea nevoie de un alt sistem de Reiki (cu un set diferit de simboluri) pentru fiecare lucru pe care am vrea sa il realizam.

Ce se intampla cu Reiki - Don Beckett

In ce punct Reiki devine pseudo-Reiki?
Din ce moment pseudo-Reiki devin vrajitorie?

Intreaga notiune despre NOI SUNTEM CEI CARE REALIZAM CEVA este momenul si locul unde „trenul Reiki” a inceput sa deraieze. Amintiti-va, Reiki nu este despre noi manipuland sau impunand sau realizand ceva – este vorba despre alinierea si predarea sinelui nostru personal catre Sinele divin, Sursa Creatoare a Tot ce Este!

Sunt atat de recunoscator pentru ca am cunoscut-o si am petrecut ceva timp cu o profesoara de Reiki – Barb Emerson – in special pentru un anumit lucru pe care l-a spus. Am auzit-o spunand acest lucru de mai multe ori, si imi vine in minte frecvent … pentru ca a fost atat de bine spus, si pentru ca este un adevar etern. Ceea ce a spus a fost: “Dupa ce esti conectat la Sursa a Tot ceea ce Este, cu cat MAI MULT conectat poti fi?”
Te rog, asculta din nou: “Dupa ce esti conectat la Sursa a Tot ceea ce Este, cu cat MAI MULT conectat poti fi?” De cat de multe mantras, yantras, simboluri si vraji magice aveti nevoie, daca sunteti conectat la Sursa a Tot ce Este …? Doar conectati-va la Sursa si lasati Sursa sa se „manifeste prin voi”! (lasati Sursa sa se Manifeste, sa actioneze in locul vostru – nota traducatorului) Beatles aveau dreptate – “E usor!” : ^)

Ce s-a intamplat, cu toate acestea – in Reiki, ca si in multe alte lucruri – este ca am luat ceva simplu si usor si natural si divin, si l-am invelit si ascuns in nenumarate straturi de complexitate si ego si vointa personala. Acest lucru ar fi destul de periculos in cazul in care ego-ul si vointa personala ar fi implicate doar in realizarea efectelor de vindecare dar, nu, se merge muuult dincolo de aceasta! Unii dintre noi ne-am simtit un pic infiorati cand “chirurgia psihica” a fost adaugata in Reiki. /…/

Acest lucru este Reiki??? NU – acesta este VRAJITORIE – si spunandu-i altfel nu schimba realitatea a ceea ce este.

Aceasta atitudine le da ideea falsa de a fi in control, de a avea putere. Cum de nu vad ca aceasta “putere” nu este altceva decat nebunie? In cazul in care cineva continua destul de mult pe aceasta cale, va ajunge exact la posesiunea “demonica” si nebunia despre care mentionam mai sus.

Ce se intampla cu Reiki - Don Beckett

Incercand sa-si justifice actiunile, unele dintre aceste persoane pretind ca fac “atacuri psihice”, numai pe oamenii care le-au atacat mai intai; ele doar incearca sa se apere! Si cum stiu ei ca cineva i-a atacat? Oh, ei se simt brusc ametiti sau au o durere de cap! Hmmm – Serios? Si cum stiu cine le-a atacat? Ei inchid ochii si incearca sa “vada” persoana responsabila. Hmmmmm ….(Desigur, acesti oameni cred ca sunt niste clarvazatori infailibili – nu ar putea niciodata gresi! Nu ar putea fi faptul ca persoana pe care tocmai au “vazut-o” se intampla sa fie cineva care le displace!) ….

Poate fi gasit acestor practici vrajitoresti vreun loc in cadrul Reiki? (E o intrebare retorica, raspunsul este foarte evident ca NU!)

Dar cei ce sunt cel mai mult afectati sunt cei ce fac aceste atacuri. Cum pot pretinde ca au invatat Reiki – care ne invata UNITATEA absoluta a noastra, a tuturor (prin urmare, orice am face pentru oricine, facem pentru a noi) – si apoi sa se angajeze in astfel de comportamente distructive …? (Este o alta intrebare retorica: Singurul raspuns este nebunia!) (Completare: in cazul celor ce asa au invatat ca este Reiki, poate fi vorba de o lipsa de discernamant si/sau de faptul ca acest mod de a practica „Reiki” se muleaza pe o structura personala cu frustrari si impulsuri agresive neconstientizate si pe care, neasumandu-le si neintegrandu-le, le proiecteaza asupra celorlalti – nota traducatorului)

Ce se intampla cu Reiki - Don Beckett

DECI … ce putem face noi in aceasta privinta? Poate avem nevoie de tehnici speciale de “protectie psihica”? Sa ne reintoarcem la cuvintele lui Barb Emerson: “Dupa ce te conectezi la Sursa a Tot ceea ce Este….” Dupa ce ne-am aliniat si ne-am predat sinele nostru personal Sursei infinite si omnipotente (folosind metoda lui Mikao Usui Reiki, de exemplu), si atata timp cat ne tinem aliniati (Centrati in aceasta Sursa – nota traducatorului), ce protectie ne-am mai putea dori sau chiar imagina? Noi doar trebuie sa ramanem constienti de adevarata noastra identitate ca extensii ale Sursei infinite, atotputernice si sa lasam Sursa sa vina prin noi.

Cum se poate ca cineva sa se auto-amageasca in asemenea grad, incat sa creada ca el / ea (impreuna cu orice numar de „colegi”) ar putea aduna vreodata suficient ego si vointa personala (indiferent cat de multe „tehnici ar detine”), astfel incat sa ameninte (nici nu poate fi cazul de vatamare! ) Unica Sursa, Sinele cel Adevarat …? Din nou, singurul raspuns posibil este: nebunie. Ganditi-va: E ca un tantar care ar ataca Soarele!

Oamenii sunt uneori afectati de aceste lucruri si asta pentru ca au uitat adevarata lor identitate. Ei uita ca nimeni nu are dreptul sa se joace cu energia lor, cu exceptia cazului in care ei permit acest lucru. Si ei permit acest lucru, inconstient, cazand in capcana FRICII. Oricine de pe Pamant, care isi impune vointa asupra cuiva, face acest lucru prin intermediul fricii. Frica este, in primul rand, motivatia pentru care doresc sa isi impuna vointa asupra altcuiva (de obicei, ii atacam pe ceilalti pentru ca ne e frica de ei; nesiguranta si slabiciunea interioara, generand frica, ne determina sa ii privim pe ceilalti ca fiinte separate de noi, amenintatoare, uitand ca suntem UNA CU CEILALTI – nota traducatorului) … si frica este instrumentul pentru realizarea acesteia.

Asa cum cineva a remarcat, fricile sunt asteptari false ce par reale (FEAR = False Expectation Appearing Real – in engleza, in original). Daca am cadea in capcana fricii, asteptarile noastre false pot deveni realitate. Daca noi credem ca cineva ne poate „ataca psihic”, inconstient permitem acest lucru si astfel il facem posibil ca acest lucru sa devina real. Daca am sta centrati in adevarata noastra identitate, in unitate cu Sursa, atunci vom fi in siguranta si sanatosi.

Ce se intampla cu Reiki - Don Beckett

Pana cand acest lucru se va intampla, si in caz ca va intrebati daca ati gasit un Reiki real sau nu, raspunsul este simplu: daca este vorba de control si manipulare, precum si despre “putere” personala – atunci  nu este Reiki!”

Autor:

Don Beckett, http://johreiki.net

Traducere, adaptare si completari:

Mihai Albu

Carti, cursuri si conferinte de Reiki Traditional gasiti AICI.

Pentru cursuri de Reiki Traditional / Usui Reiki Ryoho organizate de Scoala de Reiki® in Bucuresti si in tara ne puteti contacta la cursuri@reiki.com.ro si 0744.236.205

3 Comments

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.